جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

منحنی مبارزه


منحنی مبارزه

اگر بازگرداندن اسرا و شهدای سه دهه فلسطینیان و لبنانی ها را به آغوش خانواده هاشان, ادامه عملیات «وعدالصادق» تلقی کنیم, سخنی بحق و شایسته حزب الله و رهبر بزرگ آن است وعده ای که سید برای آزادی سمیر قنطار و سایر اسرا و شهدا داد

اگر بازگرداندن اسرا و شهدای سه‌دهه فلسطینیان و لبنانی‌ها را به آغوش خانواده‌هاشان، ادامه عملیات «وعدالصادق» تلقی کنیم، سخنی بحق و شایسته حزب‌الله و رهبر بزرگ آن است. وعده‌ای که سید برای آزادی سمیر قنطار و سایر اسرا و شهدا داد.

● آغاز عملیات

سید بزرگ و دوراندیش حزب‌الله پس از مبادله اسرا در سال ۲۰۰۵ که صهیونیست‌ها برخلاف وعده‌شان از آزاد کردن قنطار سر باز زدند، در جمع اسرا و مردم لبنان وعده‌ای داد که به «وعدالصادق» مشهور شد: «در مرحله بعدی مبادله اسرا، سمیر قنطار همین‌جا و در کنار من خواهد بود.»

سخنان سیدحسن نصرالله در میان همه مبارزان فلسطینی و لبنانی بازتاب حیرت‌آوری یافت. چرا که رهبر حزب‌الله خود را ملزم به آزاد کردن مردی اعلام کرده بود که هیچ تشابه اعتقادی به یکدیگر نداشتند، مگر مبارزه با دشمن اشغالگر و ملیت لبنانی قنطار و این که سید پیوسته از تعلق حزب‌الله به همه مردم لبنان سخن می‌گفت و پیروزی‌هایش را متعلق به همه مردم لبنان ــ اعم از شیعه و سنی و مسیحی و... ــ می‌دانست.

● عمل به وعده

فداییان حزب‌الله که با اسیرگیری ۲ سرباز اسرائیلی از داخل سرزمین‌های اشغالی، پس دادن آنان را منوط به آزادی تعدادی اسیر ــ از جمله سمیر قنطار ــ و بازپس‌گیری تعدادی از شهدای فلسطینی و لبنانی اعلام کرده بودند، درگیر جنگی شدند که پس از ۳۳ روز، ارتش صهیونیست‌ها را زمین‌گیر و مایوس از آزاد کردن سربازان خود کرد.

عملیات وعدالصادق پس از پایان جنگ ۳۳ روزه به اشکال مختلف، پایدارانه ادامه یافت تا پس از ۲ سال سران رژیم صهیونیستی را ناچار از تن دادن به مبادله اسرا کند. چنین شد که سید بزرگ حزب‌الله با حضور در مراسم آزادی رزمندگان و بازگشت پیکرهای شهدا که از ۳۰ سال قبل در اسرائیل مانده بودند، قنطار را ــ طبق وعده‌ای که داده بود ــ در کنار خود گرفت.

● دستاوردهای صادق

اگر چه پس از اشغال گسترده در سال ۱۹۴۸ تا سال ۲۰۰۸ بسیاری از شیوه‌های مبارزه علیه اشغالگران به چالش کشیده شد و تغییر کرد و بسیاری از مبارزان و فدائیان به علت خیانت‌ها و واپسگرایی‌های دولت‌های مرتجع به خاک و خون کشیده شدند و اردوگاه‌های آوارگان زیر چکمه‌های چپاول رفت؛ اگر چه بسیاری از مدعیان جنبش ضداشغال و مبارزه با عدول از تفکر بازگرداندن اوضاع سرزمین‌های اشغالی به قبل از ۱۹۴۸، رضایت دادند که شرایط پیش از ۱۹۶۷ را بپذیرند، اگر چه دیپلماسی و گفتگو در بسیاری از موارد جای سلاح و مبارزه را تنگ کرد تا مفری برای سازشکارانی باشد که نه به گفتگوی ذلیلانه باور دارند و نه جرات مبارزه مقتدرانه را.

حالا در میان ۵ اسیر و ۲۰۰ شهیدی که از سرزمین‌های اشغالی آمده‌اند، نام‌هایی دیده می‌شود که با خود تاریخی را تداعی می‌کنند و سال‌هایی که سلاح و از خودگذشتگی، عامل نشاندن دشمن پای میز مذاکره بود. نام‌هایی چون «دلال سعید المغربی»؛ دختری جوان و فرمانده‌ای بی‌باک که ستاره‌های روی دوش ایهود باراک از خون او برق می‌زند تا هر کس پشت میز مذاکره با چنین ژنرال‌هایی می‌نشیند، شب یازدهم مارس ۱۹۷۸ و عملیات کمال عدوان را فراموش نکند.

حالا حزب‌الله و سید بزرگش، در جشن آزادی و در ادامه عملیات وعد الصادق از تاریخ ۳۰ سال مبارزه با اشغالگری و تفکرات حاکم بر این مبارزات، غبارروبی می‌کند تا اتفاقات دهه‌های ۵۰، ۶۰ و ۷۰ میلادی ورق بخورد.

این روزها حزب‌الله مشغول رسم منحنی مبارزاتی است که می‌تواند اشغالگران را به اسرار شکست‌هاشان واقف کند؛ چنانکه از دلایل قدرت مسلمانان و فرزندانشان رازگشایی می‌کند. فاعتبروا یا اولی الابصار.

ابراهیم‌ زاهدی مطلق