چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
جای شما در قلب من است
اگر به آرمگاه بوعلی در شهر همدان سری بزنید در قسمت موزهاش نمونههایی از گیاهان دارویی که ابنسینا از آنها برای درمان بیماریها استفاده میکرده خواهید دید. استفاده از گیاهان دارویی در درمان بیماریها در ایران از قدیم رایج بوده و این حکیم بزرگ در جهان با نام «اَوِسینا» چهرهای کاملا شناخته شده است. از دیرباز تاکنون، برخی گیاهان، انواع سبزی و میوهها ارزش و اهمیت زیادی در پیشگیری و درمان بیماریها داشته و دارند. در طول تاریخ هیچگاه ارتباط گیاهان چه به عنوان ماده غذایی و چه به عنوان ماده دارویی با بشر قطع نشده است و شاید بتوان گفت قسمت عمدهای از فرهنگ تغذیهای جوامع را تشکیل دادهاند. تحقیقات و آزمایشهای بسیاری توسط دانشمندان قدیم و جدید درباره گیاهان و خواص آنها صورت گرفته است و میتوان گفت در حال حاضر ۲۵ درصد از داروها منشأ گیاهی دارند. بیش از ۲۵۰ هزار گونه گیاهی در جهان شناخته شده است و طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت بین ۳۵ تا ۷۰ هزار گونه گیاه دارویی در بین آنها شناخته شده است...
هماکنون در اغلب کشورهای جهان از طب سنتی به خصوص طب گیاهی برای پیشگیری و درمان بیماریها استفاده میشود. گزارشهای سازمان جهانی بهداشت حاکی است ۸۰ درصد مردم آفریقا از طب سنتی استفاده میکنند. در چین بیش از ۴۰ درصد جمعیت این کشور از این نوع طب برای درمان بیماریهای خود بهره میبرند حتی در کشورهای پیشرفتهتر نیز درمان با گیاهان دارویی طرفداران بسیاری دارد. ۴۸ درصد از مردم استرالیا، ۷۰ درصد از مردم کانادا، ۴۲ درصد از جمعیت آمریکا، ۳۵ درصد از بلژیکیها و ۷۵ درصد از فرانسویها اعلام کردهاند که از طب سنتی برای درمان بیماریها استفاده میکنند. در برخی از کشورها میزان استفاده از طب سنتی و داروهای گیاهی به میزان قابل توجهی رو به افزایش است به طوری که سالیانه در کشور مالزی، مردم بیش از ۵۰۰ میلیون دلار برای خرید این نوع داروها پول پرداخت میکنند. این رقم در آمریکا ۲۷۰۰ میلیون دلار، در استرالیا ۸۰ میلیون دلار، در کانادا ۲۴۰۰ میلیون دلار و در انگلستان ۲۳۰۰ میلیون دلار است. ارزش اقتصادی و تجاری گیاهان دارویی در جهان رو به افزایش است. برخی آمارها ارزش تجارت جهانی این گیاهان را بالغ بر ۵۰ میلیارد دلار اعلام میکنند.
● زغال اخته
زغال اخته در جلوگیری از بیماریهای قلبی سودمند است. زغال اخته حاوی ترکیبات طبیعی شامل آنتیاکسیدانها، فلاونوییدها و پلیفنلها است که عملکرد عروق را بهبود میبخشد. محققان میگویند این ویژگیها حایز اهمیت است چرا که به اتساع عروق خونی در افرادی که کلسترول بالا و گرفتگی عروق دارند، کمک میکند. همچنین مشخص شده زغال اخته در جلوگیری از عفونتهای دستگاه ادراری موثر بوده در بیماریهای لثه، زخمها و حتی سرطان نقش مفیدی دارد.
● روغن زیتون، مفید برای همه
به گزارش رویترز، محققان اروپایی میگویند روغن زیتون اصل و فرآیند نشده به لحاظ محتوای بالای آنتیاکسیدانیاش عملا در کاهش خطر بیماریهای قلبی موثر است. روغن زیتون اصل غنی از آنتیاکسیدانهایی به نام پلی فنل است و اثرات سودمند آن بر سلامت از انواع فرآیند شده این روغن بسیار بیشتر است. به گفته محققان، پلیفنلها این اثرات مفید را اعمال میکنند. همه انواع روغنهای گیاهی به جز روغن زیتون فرآیند نشده تحت فرآیندی قرار میگیرند که طی آن بخشی از ترکیبات فنلی خود را از دست میدهند. در واقع این نوع روغن زیتون تنها روغن گیاهی است که سرشار از ترکیبات پلیفنلی است حتی روغن زیتون معمولی نیز مقادیر کمتری از این ترکیبات را دارد. در این مطالعه محققان دریافتند مردانی که سه هفته روغن زیتون اصل و فراوری نشده مصرف کرده بودند کلسترول خوب خونشان (اچ.دی.ال) افزایش یافت. همچنین این افراد کاهش بیشتری در شاخصهای استرس اکسیداتیو، فرآیندی که به رسوب ذرات کلسترول بد (ال.دی.ال) در دیواره عروق کمک میکند و میتواند به سخت شدن عروق منجر شود، نشان دادند. چربی اشباع نشده مونو جایگزین بهتری برای چربی اشباع شده است که در محصولات حیوانی مانند کره یافت میشود. این واقعیت و فواید پلیفنلها، روغن زیتون را به یک منبع سالم چربی تبدیل کرده است.
● سیر
قدیمیترین اسناد به جای مانده در مورد سیر مربوط به کتیبههای سومریان است که از ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح به جای مانده است .همچنین سیر یکی از مهمترین داروهای مصر باستان بوده که حداقل ۲۲ خاصیت درمانی برای آن قایل بودهاند و در پاپیروس های به جای مانده از ۱۵۵۰ سال قبل از میلاد مسیح ثبت شده است. هرودوت مورخ یونانی که در ۴۵ سال قبل از میلاد مسیح به مصر سفرکرده مینویسد: «کارگران که که ساخت اهرام مصر را به عهده داشتهاند از مقادیر زیادی پیاز، تربچه و سیر استفاده میکردهاند.» وی همچنین اضافه میکند که هر ساله برای سیصد و شصت هزار کارگر سازنده اهرام مصر مقادیر بسیار زیادی سیر جهت جلوگیری از امراض عفونی مورد نیاز بوده است. مصرف سیر به علت خاصیتی که در کاهش چربی خون دارد برای جلوگیری از تنگ شدن عروق قلبی و پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سکتههای قلبی توصیه میشود.
علاوه بر کاهش چربی خون، سیر موجب کاهش کلسترول خون میشود که میتواند عامل مهمی در جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی باشد. هر چند مصرف سیر موجب کاهش فشارخون بالا نمیشود اما مصرف مداوم آن در پیشگیری از این بیماری مؤثر است. در این میان نباید خاصیت مهم سیر در جلوگیری از چسبندگی پلاکتها را نادیده گرفت. استفاده از سیر در تقویت سیستم ایمنی بدن و از بین بردن میکروبها مؤثر است.
● زنجبیل
مصرف زنجبیل یا زنجفیل که اغلب به عنوان چاشنی در غذاها استفاده میشود، علاوه بر خواصی چون تقویت معده، در بهبود سرماخوردگی و برخی گلودردها موثر است و موجب کاهش چربی خون در بدن میشود. این وضعیت یعنی کم شدن چربی خون آثار مثبت و خوبی برای قلب به همراه دارد. زنجبیل گیاهی است پایا با ساقه زیرزمینی ضخیم و غدهای شکل و گرهدار که به حالت وحشی، هم در نواحی کوهستانی و هم در دشتها میروید. زنجبیل را معمولا به صورت دمکرده میخورند. زنجبیل هضمکننده غذا و اشتهاآور و ملین است.
● طالبی، مفید برای قلب
از آنجا که کمبود پتاسیم در بدن میتواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی که منبع پتاسیم هستند، بسیار ضروری است. از آنجایی که کلسترول، فشار خون و هموسیستین بالا، زمینهساز بروز بیماریهای قلبی هستند، مصرف طالبی به دلیل دارا بودن مواد مغذی که برای کنترل این سه عامل مورد نیاز است، مفید بوده و در حفظ سلامت قلب موثر شناخته شده است. مطالعات نشان داده است مصرف یک فنجان آب طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش میدهد. طالبی یکی از بهترین میوهها برای حفظ سلامت قلب است. همچنین بررسیها نشان داده است افرادی که ویتامینC، بتا کاروتن و اسید فولیک را در مقادیر مورد نیاز دریافت میکنند، سطح این ترکیب در خونشان پایینتر است. به طوری که خوردن مواد غذایی که منابع این مواد مغذی محسوب میشوند، در مدت چهار هفته به میزان ۱۱درصد، سطح این فاکتور را کاهش داده است. گفتنی است ویتامین C بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطانهایی نظیر سرطان ریه، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش میدهد. این دو ماده مغذی (ویتامین C و بتاکاروتن) با فعالیت آنتیاکسیدانی که دارند، از فعالیت تخریبی رادیکالهای آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی میشوند.
● فلفل قرمز
فلفل، از هزاران سال پیش چاشنی غذای بسیاری از انسانها بوده است. این گیاه منبع مهمی از ویتامین c محسوب میشود و به همین دلیل اثرات مفیدی روی قلب دارد. فلفل با افزایش جریان خون، افزایش اشتها و رفع سوءهاضمه برای سلامتی انسان بسیار مؤثر است. هرچند فلفل انواع و اقسام مختلفی دارد اما بهترین آنها برای قلب و دستگاه گردش خون، فلفل قرمز و فلفل تند است. آنچه موجب تندی فلفل میشود مادهای به نام کاپساسین است. این ماده بر خلاف فلفل که موجب بالارفتن دمای بدن و عرق کردن میشود بعد از مدتی دمای بدن را پایین میآورد و به همین علت مصرف آن در مناطق آب و هوایی گرم مانند جنوب طرفداران زیادی دارد اما کاپساسین خواص مهم دیگری نیز دارد و آن کاهش میزان کلسترول خون و همچنین کاهش علایم درد در برخی بیماریها است. کاپساسین خاصیت آنتیاکسیدانی بسیار خوبی دارد و برای پیشگیری از سرطان مفید است. از دیگر خواص این ماده میتوان به خاصیت ضد باکتریایی و میکروبکشی آن اشاره کرد. درحقیقت فلفل با تحریک ترشح آنزیمهای گوارشی در معده و نابودی باکتریهایی که میتوانند عامل عفونت باشند، قدرت هضم را تقویت میکند. مهمترین اثر کاپساسین تحریک سیستم قلبی عروقی و کمک به بهبود کار و فعالیت این دستگاه است. همچنین دستگاه گوارش را تقویت میکند و موجب تسکین دردهای مفصلی میشود. فلفل میزان کلسترول خون را پایین میآورد که این امر باعث کاهش فشار خون نیز میشود. این گیاه همچنین از انعقاد خون در رگها جلوگیری میکند. این خواص فلفل به پیشگیری از بیماریهای قلبی نظیر آرترواسکلروز(سخت شدن رگها) کمک فراوانی میکند. فلفل قرمز منبعی غنی برای تأمین ویتامین A به شمار میآید و این به دلیل وجود مقادیر بالایی از بتاکاروتن در آن است. بتا کاروتن ماده اصلی مورد نیاز برای ساخت ویتامین A است که مادهای ضروری برای حفظ سلامت تمامی بافتهای مخاطی بدن از جمله بافتهای پوشاننده دستگاه تنفسی، دستگاه گوارشی و نیز دستگاه تولیدمثلی است. به همین دلیل نیز، استفاده از بتاکاروتن میتواند در کاهش و نیز بهبود علایم ناشی از بیماریهای آسم، اوستئوآرتروز و نیز آرتریت روماتیسمی مفید باشد. هرچند مصرف فلفل قرمز دارای اثرات مفیدی روی سلامتی است اما نباید در مصرف آن زیادهروی کرد. به تازگی محققان اورولوژی در ایتالیا از احتمال مضر بودن مصرف زیاد فلفل قرمز برای پروستات در مردان خبر دادهاند.
● زالزالک
زالزالک که بیشتر به شکل درختچه است گیاهی است دارای شاخههای خاردار و گلهای سفید، معطر و میوههای زرد و نارنجی. میوه آن خوراکی است و در اکثر نواحی معتدل میروید. درخت زالزالک به صورت خودرو در گرگان، اراک، کلاردشت، ارومیه، بروجرد، کوهستانهای البرز و حتی ناحیه پسقلعه شمال تهران وجود دارد و همچنین در شمال ایران، گونههای وحشی آن به شکل خودرو در جنگلها میروید و آن را (ولیک) مینامند. خوردن زالزالک برای تقویت قلب و معده مفید است و به علت غنی بودن از اسید تارتیک و اسید مالیک برای رفع کم خونی توصیه شده است. مهمترین اثر زالزالک روی قلب، تنظیم کردن حرکات نامنظم آن است و از تپش قلب و ضربان شدید آن جلوگیری میکند. در اروپا به ویژه در کشور آلمان برای درمان بینظمی ضربان قلب (آریتمی) از گیاه زالزالک استفاده میشود. زالزالک در درمان آنژین، تصلب شرایین (سفت شدن دیواره رگها) نیز مؤثر است. انجمن فرآوردههای گیاهان دارویی آمریکا، زالزالک را از نظر بیخطر بودن درجه یک ارزیابی کرده است. این ارزیابی نشاندهنده این است که زالزالک حتی با میزان بالای مصرف، خیلی بیخطر است اما با این وجود، همواره عاقلانه خواهد بود اگر دستورالعمل دوز مصرفی آن رعایت شود.
محمدرضا میرغلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست