چهارشنبه, ۲۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 12 February, 2025
جهانی شدن و سلامت زنان
![جهانی شدن و سلامت زنان](/web/imgs/16/161/p7r6t1.jpeg)
بخش ششم سند ژوهانسبورگ (اجلاس سران برای توسعه پایدار) در آستانه قرن ۲۱ برنامه اجرایی را برای بهداشت جامعه جهانی در نظر گرفته است و اهداف توسعه پایدار را تنها در صورتی موفق میداند كه بیماریهای ناتوان كننده بسیار شایع از بین برود و تحقق این امر را تاكید ویژه بر زنان و كودكان، همچنین گروههای آسیب پذیر میداند.
از قرن هفدهم و از زمانی كه مردم (معمولا مردان) توانستند با سهولت هر چه بیشتر به اطراف مسافرت كنند، به نظر رسید كه دنیا در حال كوچكتر شدن است. از همان زمان بسیاری از كشورهایی كه با هم مشكلاتی هم داشتند با یا بدون تمایل ولی به دلائل عدیده اقتصادی، اجتماعی و سیاسی دور هم جمع شدند و این امر موجب شد كه دنیا درسطوح مختلف خیلی بیشتر به هم ربط پیدا كند. این روند در طی سه دهه اخیر بسیار سریعتر شده است.
هر چند جهانی شدن تعریف واحد مورد قبولی ندارد ولی پدیدهای است كه از طریق افزایش ادغام اقتصادی، برقراری ارتباطات، انجام مسافرتها و نفوذ فرهنگی (بخصوص فرهنگ غربی)، كشورهای مختلف، مردم و صاحبان مشاغل بیشتر باهم مرتبط و به هم متكی میشوند. جهانی شدن یك پدیده چند بعدی است كه قرن ۲۱ را دستخوش تحولات عدیدهای در عرصههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و تكنولوژی خواهد كرد. این پدیده بر ابعاد مختلف سلامت و برای دهها سال آینده اثر گذار خواهد بود. جهانی شدن فرصتهای زیادی را ایجاد میكند ولی منافع آن به طور یكسان بین افراد و كشورها تقسیم نشده است و بییشتر تحولات صرفاً در بسترهای اقتصادی رخ داده و توجه كمتری به بسترهای اجتماعی آن نظیر حقوق بشر، فقر، محیط زیست و سلامت نیروی كار و به خصوص زنان داشته است. پیشرفت در بخش فناوری اطلاعات و مخابرات مرهون جهانی شدن است. رشد سریعتر اقتصادی، بالا رفتن معیارهای زندگی، نوآوریها وانتشار سریع تكنولوژی و مهارتهای مدیریتی از دستاوردهای جهانی محسوب میشود. در زمینه سلامت، Telemedicine میتواند به تشخیص و درمان بیماران و از جمله در مورد ناباروری زنان كمك كند اما نظیر اغلب دستاوردهای جهانی شدن، به دلیل هزینههای سنگین اكثریت عظیمی از مردم و بخصوص زنان از آن منتفع نمیشوند.
جهانی شدن و امكانات آن موجب شده است تا شبكههای جنائی بیشتر به قاچاق مواد مخدر، تسلیحات، فلزات و سنگهای گران قیمت و نیز قاچاق انسان بپردازند. فرصتهای چشمگیر تجاری سبب شیوع و انتقال فرامرزی بسیاری از بیماریها و از جمله ایدز كه بیماری فقر به حساب میآید و نیز موجب نگرانی از شیوع سوء تغذیه، كاهش دسترسی به آب سالم و مراقبتهای بهداشتی، مسكن، آموزش و اشتغال جوانان شده است. همچنین تاثیرات صنعتی شدن بر شرایط زیست محیطی و عدم دستیابی جمعیت كثیری ازمردم كشورها به حقوق بشر، و بی بهره ماندن آنان از فناوری اطلاعات و اینترنت، تجارت الكترونیك و امثال آن موجب توسعه ناهمگون كشورها گردیده است.
به دلیل سرعت جهانی شدن، تمام راهها و امكانات حمایتی كه در گذشته حتی در جوامع فقیر وجود داشت قطع شده است. این روزها نیمی از جمعیت دنیا با كمتر از ۲ دلار در روز زندگی میكنند ۱/۲ میلیارد نفر در جنوب آسیا و جنوب صحرای آفریقا باكمتر از ۱ دلار در روز بسر میبرند. این در حالی است كه ۶۰% درآمد جهان متعلق به یك میلیارد نفر ساكنین كشورهای توسعه یافته است. و لذا در مقابل افرادی كه معتقدند اقتصاد باز موجب افزایش رشد اقتصادی و سبب كاهش فقر خواهد شد عده زیادی چنین عقیدهای ندارند و مدعی هستند كه جهانی شدن موجب اشاعه فقر و نابرابری میشود، چنانچه در كشورهای صنعتی هم بر شدت اختلاف بین افراد صاحب دانش و مهارت و افرادآموزش ندیده و فاقد مهارت میافزاید. بررسی جدید سازمان جهانی تجارت حاكی از آنست كه جهانی شدن اقتصاد در كشورها و بخصوص در كشورهای كم درآمد موجب كاهش فقر نمیشود و برعكس فاصله طبقاتی را بیشتر كرده و بر تعداد فقرا و نیز بر بی عدالتی درون كشورها میافزاید. بررسیها نشان میدهد كه در كشورهایی كه اطلاعات وجود دارد اعم از كشورهای توسعه یافته و یا در حال توسعه، زنان فقیر میشوند. و در بسیاری از كشورها زنان محرد وبا بیوه بیشتر در معرض خطر هستند. در داخل خانوادهها هم به علت وجود تبعیض، زنان فقیر ترند. در مناطقی از هند زنان مجبورند همه روزه برای جمع آوری هیزم ساعتها راه بروند و به دلیل از بین رفتن جنگلها (deforestation) مجبورند ساعتهای طولانیتری را طی كنند. برای بسیاری از زنان آفریقایی این امر در مورد آوردن آب صدق میكند، جهانی شدن این مشكلات راتشدید كرده است.
بسیاری از حدود ۲۰۰ كشور جهان فقط میتوانند ۲۵ دلار یاكمتر برای سلامت هر نفر در سال هزینه كنند. مقایسه این رقم بامبلغ ۵۰۰۰ دلاری كه سرانه سلامت مردم آمریكا است خود گویای بسیاری ار حقایق است.
كشورهای ثروتمند سالیانه ۴ میلیارد دلار به صورت رسمی برای توسعه بخصوص سلامت به كشورهای فقیرتر كمك میكنند. این به معنی یك دلار در سال برای هر نفر در كشورهای در حال توسعه است. این مبلغ شامل وامهایی كه در فعالیتهای سلامتی مورد استفاده قرار میگیرد نیز میشود، ولی شامل بعضی كمكها برای آب، آموزش و دفع بهداشتی فضولات هزینه میشود نمیباشد. مبلغ ۴ میلیارد دلار مورد اشاره معادل نصف مبلغی است كه سالیانه در آمریكا صرف استفاده از لوازم آرایشی میشود و معادل ثلث مبلغی است كه اروپاییها سالیانه صرف خوردن بستنی میكنند در حقیقت این كمك بسیار ناچیز از مبلغی است كه فقط برای ارائه كردن پیش پا افتادهترین خدمات بهداشتی آن هم فقط برای كودكان كشورهای مزبور مورد نیاز است.
تجارب نشان داده است كه برخورداری از سطح بالای سلامت، موجب جلوگیری از فقر اقتصادی كشورها میشود چه انسان سالم محور توسعه پایدار است. در این راستا مردم كشورهای شرق آسیا بهترین و جنوب صحرای آفریقا بدترین وضع رادارند. یكی از دلائلی كه فقیران همچنان فقیر باقی میمانند عدم دسترسی به خدمات اولیه بهداشتی است. تحصیلات هم مثل سلامت تحت تأثیر تغییرات درآمد و فقر قرار میگیرد.
سرمایههای انسانی و قدرت تولید از طریق غیبت ناشی از بیماری بالغین در محل كارو بچهها در مدرسه و اختلال عملكردشان حتی در صورت حضور، خدشه دار میشود. غیبت، خود درآمد را كم میكند و هزینههای پزشكی راافزایش میدهد. و اینها بر تغذیه مجموعه خانواده و به خصوص كالری و آهن دریافتی اثر میگذارد. حادترین شرایط درافراد كم درآمد و به خصوص زنان و در فقیرترین كشورهای است.
ماهنامه سبا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست