سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
کودتای ترکیه وابزارهای کارآمد در موفقیت دولت و مردم
کودتای ترکیه وابزارهای کارآمد در موفقیت دولت و مردم
علی اسلام نیا
بامداد ۲۶ تیر ماه ترکیه درگیز کودتایی شد که خیلی زود به شکست منجر شد و کنترل اوضاع به دست نیروهای طرفدار دولت افتاد . گروهی از نیروهای ارتش همراه با ادوات نظامی در استانبول و آنکارا وارد خیابان ها شده و اعلام کردند کنترل امور را در دست گرفته اند . این گروه به فرماندهی " عابدین اوتال : و غالب مندی " در دو شهر عمده ترکیه یعنی آنکارا پایتخت و استانبول با تانک و زره پوش وارد خیابان ها شده و مناطق مختلف از جمله فرودگاهها , پارلمان و ساختمان رادیو و تلویزیون دولتی را کنترل خود درآوردند و درگیری های شدیدی در برخی مناطق روی داد نیروهای ارتش ترکیه همچنین پل های اصلی استانبول را بستند و هواپیماها و هلیکوپتر ها ی جنگی در ارتفاع کم بر فراز استانبول و آنکارا به پرواز در آمدند . در بیانیه ای که همان ساعات آغازین از سوی ارتش ترکیه منتشر شد آمده بود که ارتش برای دموکراسی و حقوق بشر اداره امور را در دست گرفته است .
تلویزیون رسمی ترکیه به تصرف کودتا چیان درآمد و مرتبا بیانیه آنان را قرائت می نمود .
طولی نکشید که اردوغان با انتشار پیامی که از طریق " فیس تایم " و یک شبکه خبری خصوصی از مردم خواست به خیابانها بیایند و اجازه ندهند کودتاچیان به نتیجه دلخواه خود برسند .
صدای اذان که کاملا بی موقع بود از بلندگوهای مساجد برخواست و با انتشار پیام ها از طریق فضای مجازی و همچنین شبکه های خبری بین المللی مردم را به خیابانها کشاند و سر انجام به شکست این کودتا منجر گردید .
اینکه چرا این کودتا رخ داد و پیروز این ما جرا چه کسی بود به هیچ وجه مورد توجه این نوشته نیست بلکه نگارنده تلاش دارد به برخی عوامل موفقیت اردوغان و مردم در شکست دادن این کودتا پرداخته و کاربرد این ابزار را مورد توجه قرار دهد.
۱- مدیریت اردوغان : نقش مدیریت اردوغان در این ماجرا و پیام رسانی بموقع و استفاده از خیل عظیم طرفداران خود برای حضور در صحنه را می توان از عناصر مهم شکست کودتاگران دانست . آنجا که شایعات در ترکیه مبنی بر فرار اردوغان قوت می گرفت با حضور بموقع او در صحنه ورق برگشت و مردم امید وارانه وارد صحنه گردید .
۲- نقش بسیج بموقع مردم و حضور گسترده آنان را می توان عامل اصلی پیروزی اردوغان در این ماجرا دانست چرا که آنجا که مردم در صحنه باشند هیچ ابزارنظامی قدرت رویارویی با مردم را نخواهد داشت .
۳- مذهب و کارکرد نشانه ها و محرک های مذهبی : در ترکیه که یک کشور اسلامی است اگر چه سالها لاییک ها تلاش نمودند تا مذهب را از صحنه این کشور حذف کنند ولی مساجد به عنوان یک پایگاه مهم در به صحنه کشاندن مردم نقش اساسی را ایفا نمودند اذان به عنوان وسیله مهم اطلاع رسانی در این مساجد خبر از وقوع یک حادث می داد و عامل اصلی بیدار باش مردم در هنگامه ی شب بود .
بر گزاری نماز جماعت صبح در خیابانها نیز یکی از دیگر المانهای مذهبی بود که کارکرد خود را به خوبی در وحدت و همدلی مردم نشان داد .
۴- وحدت ملی : در جریان کودتا یکی از عناصر مهم شکست کودتا گران بود بگونه ای که تمامی گروهها و احزاب فعال در ترکیه اعم از موافقین اردوغان و مخالفین در این واقعه همراه با هم و بدون توجه به منافع گروههی و حزبی به مخالفت با کودتا برخواستند و دست در دست هم داده وارد صحنه شدند و منافع ملی را بر منافع حزبی خود ترجیح دادند .
۵- شبکه های خبری بین المللی : شبکه های خبری بین المللی همیشه در پی دست یافتن به تازه ترین اخبار در دنیا هستند و با انتشار این اخبار به یک قدرت بلا منازع تبدیل گشته اند که در تمام جریانات اعتراضی , کودتا و انقلاب ها به ابزاری دوسویه تبدیل می گردند . برنامه ریزی برای استفاده از این شبکه های خبری موجب شد تا اردوغان با استفاده از همین شبکه ها بتوان پیام خود را به اطلاع مردم ترکیه رسانده و آنان را برای حضور در صحنه تشویق ؛ ترغیب و مدیریت نماید . او تنها کافی بود تا با استفاده از ابزار نوین مکالمات تصویری و با مصاحبه تلویزیونی از طریق " فیس تایم " و پخش آن از طریق یک شبکه خبری خصوصی و در ادامه از طریق سی ان ان پیغام خود را به مردم برساند و نشان دهد که امروزه نه تنها ابزارهای اطلاع رسانی دولتی یکه تاز جامعه خبری نیستند بلکه شبکه های خبری خصوصی و ابزار به ظاهر کوچک و بی اهمیت می توانند بموقع به ابزاری دقیق با کاربردی فوق العاده تبدیل شوند .
۶- فضای مجازی کانال ارتباط مردمی : امروزه فضای مجازی به ابزاری توانمند در جوامع تبدیل گردیده است شبکه های اجتماعی از کاربردی ترین ابزار در کشورها گشته و بگونه ای باورنکردنی به ساخت و مدیریت فرهنگ و جریانات سیاسی کشورها می پردازند بدون آنکه امکان پیدایش سرنخ آنان برای حکومت ها و دولت ها وجود داشته باشد .
استفاده مثبت از این ابزار در عین حال می تواند آنها را به کاربردی تر ی و موثر ترین ابزار تبدیل نماید کاری که در بحران ترکیه بوجود آمد اطلاع رسانی از طریق " فیس تایم " و سپس نشر اطلاعات و اخبار بر روی شبکه های اجتماعی نه تنها مردم را هوشیار نمود بلکه تمام دنیا را از همان اوایل رخداد از وجود یک اتفاق مهم در ترکیه خبردار نمود .
استفاده از این ابزار در حالی صورت می گرفت که تا قبل از این واقعه دولت ترکیه به فضای مجازی به عنوان یک جریان صرفا مخرب نگاه می کرد و در تقابل با آن قرار داشت .
نتیجه اینکه :
اگر مدیریت بموقع اردوغان نبود اگر همراهی و وحدت مردم و مخالفان اردوغان نبودند، و اگر استفاده صحیح از امکانات شبکه های خبری خصوصی و بین المللی و فضای مجازی نبود
اگر ترکیه فاقد یکی از کارآمدترین ابزار اطلاع رسانی جوامع اسلامی یعنی مساجد نبود واقعه هولناک آن شب ، اردوغان و تمام ترکیه و قطعا خاورمیانه را به کام نابودی و ویرانی می کشاند.
امید است با نگاه عمیق و کارشناسانه به این بحران بتوان از آن درسهای ارزنده ای گرفت چرا که همه ابزارها در عین حالی که دولت ها به آنها از جنبه منفی نگاه می کنند می توان با نگاه مثبت به آنها نگریسته و برای استفاده از این ابزار برنامه کلان داشته و به کارکردهای مثبت آنها در جهان و جوامع بشری توجه نمود .
علی اسلام نیا
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست