یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

حذف موهای زائد در زنان


حذف موهای زائد در زنان

هیرسوتیسم به معنی وجود موهای زائد، خشن ، ضخیم و تیره‌تر از معمول در نقاط خاصی از بدن است. این بیماری یکی از مشکلات شایع در زنان است که به طور متوسط در ۵ درصد زنان دیده می‌شود و اغلب …

هیرسوتیسم به معنی وجود موهای زائد، خشن ، ضخیم و تیره‌تر از معمول در نقاط خاصی از بدن است. این بیماری یکی از مشکلات شایع در زنان است که به طور متوسط در ۵ درصد زنان دیده می‌شود و اغلب به دلیل ظاهر نازیبایی که دارد، بیمار را دچار ناراحتی کرده و توجه و پیگیری بیش از بیماری‌های دیگر را موجب می‌شود.

اگر علامت پرمویی مردانه در زنان به صورت ناگهانی و شدید بروز کند، به خصوص اگر با علائم دیگری مثل کلفت شدن صدا، عضلانی شدن بدن یا تغییر اندام‌ها به شکل مردانه همراه باشد، باید هر چه سریع‌تر به پزشک مراجعه کرد.

مهم‌ترین علت هیرسوتیسم بیماری‌هایی هستند که موجب افزایش هورمون مردانه یا تستوسترون می‌شوند. این حالت به دلیل بیماری‌هایی مثل تنبلی تخمدان، کم‌کاری تیروئید، چاقی، کوشینگ، توده‌های غده فوق کلیه و تخمدان، بالا بودن هورمون شیر (هورمون پرولاکتین)، بالا رفتن هورمون انسولین یا هورمون رشد و مصرف برخی داروها مثل دانازول، کورتون یا پروژسترون‌های خاص هم به وجود می‌آید. از علت‌های دیگر این مشکل، بیماری ارثی است که با آزمایشات معمولی قابل اثبات نیست و مثل انواع دیگر هیرسوتیسم درمان می‌شود.

مثل هر مشکل دیگری در این بیماری نیز باید به کمک معاینه و آزمایش علت آن را یافت و سعی در از بین بردن آن کرد، اما همان طور که گفته شد در بیشتر موارد این مشکل جنبه ژنتیکی یا مزمن دارد و به رغم درمان مناسب، امکان عود وجود دارد.

داروهای خوراکی متعددی برای درمان هیرسوتیسم وجود دارد که کارایی مناسبی دارند، اما اغلب این داروها عوارضی دارند که در برخی بیماران قابل تحمل نیست. از طرفی همه این داروها باید به مدت طولانی (مثلا یک سال) استفاده شوند تا حداکثر اثر را داشته باشند. این داروها برای نشان دادن حداقل اثر باید ۳ ماه مصرف شوند.

در کنار داروهای خوراکی، داروهایی به شکل کرم و لوسیون برای درمان موضعی وجود دارد که خوشبختانه عوارض کمتری دارند، ولی پس از قطع درمان امکان عود سریع وجود دارد.پس از درمان مناسب دارویی که مانع از تشکیل مجدد موهای زائد می‌شود برای از بین بردن موهای زائد قدیمی می‌توان از روش الکترولیز استفاده کرد. البته از روش‌های دیگر معمول مثل موم، کرم‌های موبر، تیغ و... هم می‌توان استفاده کرد که هر کدام مزایا و معایب خود را دارد.

برخلاف تصور عمومی، موهای تیره و خشن و فراوان در نواحی دیگری مثل ساق پا، ساعد و تنه معمولا مربوط به نژاد و ارث است و به ندرت برخی بیماری‌ها مثل پرکاری تیروئید می‌تواند علت آن باشد. همین‌طور مصرف برخی داروها مثل فنی‌توئین، کورتون‌ها، اینترفرون‌ها و... می‌توانند موجب این نوع از پرمویی شوند.

دکتر ثریا عالمی

جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان