سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
لباس، پرچم وجود انسان
استفاده از مد دلایل زیادی دارد که باید این دلایل بهطور وسیع مد نظر قرار گیرد. گسترش امکان دسترسی به مد از راه ماهواره و اینترنت یکی از دلایلی است که امروزه باید به آن توجه کرد.شاهد هستیم کسانی که به این امکان دسترسی کمتری دارند کمتر تحت تاثیر قرار میگیرند،هرچند یکی از شیوههای دیگر تاثیرگیری از راه غیرمستقیم است.
اما نکته دیگر نوع شناختی است که افراد نسبت به خودشان و فرهنگشان پیدا کردهاند. هرچه فردی فرهنگ خودش را بیشتر قبول داشته باشد،کمتر به سمت فرهنگ بیگانه میرود.افرادی که درک وسیعی از فرهنگ خودی دارند و پیشینه مطالعاتی گستردهتری دارند کمتر به فرهنگ دیگر کشورها برای تقلید تمایل نشان میدهند و برعکس، افراد سطحی در این باره تاثیر پذیرتر هستند.
برای مثال در دانشگاهها دانشجویان سطوح بالاتر در بحث مد و لباس کمتر به فرهنگ بیگانه روی میآورند. اما اینجا هم استثنا وجود دارد و ممکن است افرادی سواد آکادمیک بالایی داشته باشند، اما فقر فرهنگی داشته باشند. یعنی هیچ گونه مطالعه و شناختی از فرهنگ غنی ایرانی- اسلامیمان نداشته باشند.
در بحث مد و لباس بیشتر نوجوانان ما به مدهای غربی روی میآورند. چون نوجوان نیاز به خودنمایی دارد و اینکه جامعه به او توجه بیشتری داشته باشد. اما چون نوجوان در سایر جنبهها قوی نیست و قوی شدن نیاز به تلاش و مطالعه دارد، راحتترین کار برایش خودنمایی از راه ظاهر و انتخاب لباس است.در حالی که اگر ما به نوجوانانمان شناخت بیشتری نسبت به فرهنگمان بدهیم این اتفاق کمتر میافتد. چون لباس پوشیدن در هر فرهنگی فلسفه خاص خودش را دارد و اگر این موضوع روشن شود افراد به تقلید صرف از فرهنگهای دیگر رونمیآورند.
از آنجا که لباس پوشیدن گاه به عنوان ابزاری برای برتری افراد به کار میرود، باعث میشود افراد بدون توجه به اینکه فرهنگی که از آن پوشش خود را انتخاب میکنند چیست دست به انتخاب بزنند. البته این موضوع فقط در کشور ما رخ نداده و کشورهای زیادی با آن درگیر شدهاند.
برخی کشورها نیز در کنار پوششهای جدید لباس خودشان را هم حفظ کردهاند. در ایران به خاطر وجود قومیتهای مختلف ما لباس واحدی نداشتهایم که بخواهیم آن را حفظ کنیم ودر واقع لباس بومی خودمان را معرفی نکردهایم. اما قومیتهای ما لباس مخصوص به خود را دارند که تا حدی آن را حفظ کردهاند.
از طرفی لباسی که افراد مختلف میپوشند، روی روح و روان افراد دیگری که شاهد آن هستند تاثیر دارد. اما مهمتر از این موضوع چالشها و استرسهایی است که در خانواده بین والدین و فرزندان بر سر لباس به وجود میآید و همچنین تعارضهایی که در جامعه بین افراد به خاطر رعایت نکردن هنجارها شکل میگیرد و باعث تذکر و نکوهش و تمسخر دیگران میشود. چون لباس پرچم وجود آدمی است و ما وقتی در جامعه زندگی میکنیم انتظار داریم افراد جامعه پذیری داشته باشند و هنجارها برایشان مهم باشد.
دکتر محسن ایمانی
روانشناس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست