پنجشنبه, ۱۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 6 February, 2025
راه های مبارزه با پوکی استخوان
اوستئوپوروسیس یا از بین رفتن مواد استخوانی در بدن، عبارت است از کاهش ماده استخوانی، تخریب ساختمان بافت و در نتیجه از میان رفتن ثبات و انعطافپذیری اسکلت، که حاصل آن، افزایش میزان شکنندگی استخوانهاست.
پوکی استخوان به به دو صورت در بین انسانها بروز میکند: نوع اول در بین بانوان بین ۵۰ تا ۷۰ ساله به چشم میخورد که علت اصلی آن کاهش هورمون جنسی استروژن است. این کمبود طی تغییرات هورمونی دوره یائسگی بروز میکند. با به هم ریختن میزان استروژن. توازن عمل تولید ماده استخوانی و جایگزین ساختن آن، به هم ریخته و باعث پوکی استخوانها یعنی پیش از همه بخش اسفنجی بافت استخوانی میگردد. استخوانهای مهره، بخش تحتانی دستها، دندهها و بخش بالایی استخوانهای ران دچار بیشترین شکستگیها میشوند.
برای جلوگیری از این گونه پوکی استخوان، میتوان با استفاده از داروهای مناسب. کمبود هرمون استروژن را جبران کرد. علاوه بر این، تغذیه کامل، غذاهای محتوی عنصر کلسیم و ورزش و حرکت کافی تا حد زیادی مفید خواهد بود.
نوع دیگری از پوکی استخوان نه تنها زنان بلکه مردان بالای ۷۰ سال را آزار میدهد. در این نوع بیماری پوکی استخوان، فقط بخش اسفنجی درون استخوانها از بین نرفته، بلکه قسمت منسجم بیرونی آنها نیز تحلیل میرود. پیش از همه، استخوانهای ران و ساق دستها دچار این عارضه میشوند. دلایل ابتلا به این نوع از بیماری پوکی استخوان، پیری استخوانها، کمبود کلسیم و ویتامین D در بدن است.
متاسفانه جلوگیری از پیری استخوانها ممکن نیست. اما با تغذیه سرشار از مواد حاوی کلسیم و ویتامین D و استفاده از داروهای تامینکننده این مواد، تا حدی میتوان این عارضه را کاهش داد. ورزش کافی نیز در این زمینه کمک فراوانی به استقامت بدن میکند.
سومین نوع پوکی استخوان، در نزد زنان و مردان به یک میزان یافت میشود و بر پایه یک بیماری دیگر بروز میکند. دلایل اینگونه از پوکی استخوان که تنها ۵ درصد از موارد این بیماری را شامل میشود، عبارتند از فعالیت بیش از حد غده فوق کلیه، ترشحات هورمونی برخی از غدد سرطانی، استعمال دراز مدت بعضی از داروها، بیماریهای معده و روده بر اثر تغذیه اشتباه، فعالیت بیش از حد غده تیروئید، زیادهروی در مصرف مشروبات الکلی، استعمال دخانیات و نوشیدن قهوه، بستری بودن دراز مدت به دلیل بیماری و بسیاری عوامل دیگر.
معاینات انجام شده به روی ۵۰ مادر و نوزادان آنها نشان دادند که مادرانی که طی دوره بارداری سیگار میکشند، در بدن نوزادانشان ۱۰ درصد کمتر ماده استخوانی تولید میگردد.
پوکی استخوان تقریباً از ۳۵ سالگی تا ۴۰ سالگی آغاز شده، و روند آن به گونهای است که هر سال، یک درصد کمتر از سال گذشته، ماده استخوانی تحلیل رفته، از سوی بدن بازسازی میشود.
بنابراین پیشگیری از پوکی استخوان را باید از سنین کودکی آغاز کرد. نوشیدن کوکاکولا و خوردن سوسیس و مواد خوراکی دودی نباید اجزای اصلی تغذیه ما را تشکیل دهند، زیرا آنها قاتلان ذخایر کلسیم بدن هستند و کلسیم پایه اساسی یک تغذیه سالم برای حصول استقامت استخوانها است. افراد بالغ روزانه به هزار میلیگرم، کودکان ۸۰۰ میلیگرم و نوجوانان در حال رشد هزار و ۲۰۰ میلیگرم کلسیم نیاز دارند. لبنیات از جمله مخازن اصلی ماده کلسیم است. اما این ماده میتواند تنها در ترکیب با ویتامین۳D در بدن به ماده استخوانی تبدیل گردد. بنابراین خوردن لبنیات، گوشت ماهی و تخممرغ و استفاده از نور خورشید برای جذب کلسیم ضروری است.
نگین کرویی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست