چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

من می‌توانم روزه بگیرم، دکتر؟!


من می‌توانم روزه بگیرم، دکتر؟!

«من می‌توانم روزه بگیرم، دکتر؟!» این، سوال رایجی است که همه‌ساله در این روزها بسیاری از بیماران از ما می‌پرسند و اما در جواب باید گفت که در حوزه تخصصی بنده (گوارش)، برخی مشکلات …

«من می‌توانم روزه بگیرم، دکتر؟!» این، سوال رایجی است که همه‌ساله در این روزها بسیاری از بیماران از ما می‌پرسند و اما در جواب باید گفت که در حوزه تخصصی بنده (گوارش)، برخی مشکلات گوارشی و اختلالات مربوط به دستگاه‌ گوارش، مانند اسهال مزمن، یبوست مزمن و مشکلات سوءهاضمه بدون زخم یا مشکلات روده تحریک‌پذیر، طی ماه مبارک رمضان تشدید می‌شوند و علایم آنها بدتر خواهد شد. ولی هیچ‌کدام ضرر عمده‌ای را متوجه فرد نمی‌کند و موجبات خون‌ریزی را فراهم نمی‌کند که جزو موارد منع روزه‌داری قرار گیرد...

اما بیماری‌هایی هستند که برای فرد مبتلا باید در ممنوعیت روزه تاکید کرد؛ مثلا:

۱)زخم‌های فعال دستگاه گوارش شامل زخم معده و زخم اثنی‌عشر. اگر شما به تازگی آندوسکوپی کرده‌اید و تشخیص زخم معده داده شده، باید از روزه گرفتن بپرهیزید.

۲) بیماران کبدی که تحت درمان هستند و علایم پیشرفته کبدی ندارند؛ مثلا اگر نارسایی‌یا سیروز کبدی ندارید، می‌توانید با نظر پزشکتان داروهای خود را تنظیم کرده و روزه بگیرید اما اگر به نارسایی کبد یا مشکلات کبدی به همراه تورم بدن دچارید و تنظیم پروتئین بدن و دیگر فاکتورهای حیاتی شما با دارو تحت کنترل درآمده، نباید روزه بگیرید.

۳) کسانی که بیماری‌ کولیت اولسروز یا کرون دارند به دلیل تشدید مشکلات در اثر روزه‌داری باید از روزه‌داری اجتناب کنند.

۴) به‌طور معمول افراد زیادی هستند که علایم برگشت اسید، حالت ترش کردن، سوزش سردل و بدمزه شدن دهان را تا به حال تجربه کرده‌اند و این افراد به‌طور عمده در اثر خالی ماندن معده‌شان و ترشح اسید معده، علایم‌شان تشدید می‌شود. چنانچه این افراد تمایل دارند روزه بگیرند برای جلوگیری از این حالات ناخوشایند باید پیش از مصرف سحری و افطاری داروهای خود را استفاده کنند و سعی کنند حجم وعده غذایی‌شان کم باشد و پرخوری نکنند. از مصرف چای با حجم زیاد و به خصوص چای پررنگ و قهوه بپرهیزند. غذاهایی که کم‌چربی و کم‌ادویه باشد مصرف کنند تا بتوانند روزه‌شان را بگیرند.

درباره کسانی که به یبوست مزمن دچارند نیز باید توضیح دهم که کم‌آبی بدن، یبوست شما را تشدید خواهد کرد. اگر تمایل دارید روزه بگیرید برای جلوگیری از مشکل جدی‌تر حجم مواد فیبری مانند میوه و سبزی‌ها را در وعده غذایی خود بیشتر کنید. تحرک داشته باشید و در طول شبانه‌روز ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات بنوشید. مصرف چای را کم کنید. به هر حال از نظر علمی روزه‌داری برای کسانی که سوءهاضمه دارند هیچ معنی ندارد اما علامت شما تشدید خواهد شد که این امر تصمیم‌گیری را به عهده شما می‌گذارد و امیدوارم با توصیه‌های ما موفق به روزه‌داری شوید.

دکتر پیمان ادیبی/ فوق تخصص گوارش و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان