یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

پس از مرگ خورشید چه خواهد شد؟


دانشمندان موفق به شناسایی یك جرم آسمانی از نوع «كوتوله سفید»(Dwarf (Whiteشده اند كه هاله ای از گاز به دور آن گردش می كند و احتمالا وضعیت آن مشابه وضعیت منظومه شمسی پس از مرگ خورشید است.به …

دانشمندان موفق به شناسایی یك جرم آسمانی از نوع «كوتوله سفید»(Dwarf (Whiteشده اند كه هاله ای از گاز به دور آن گردش می كند و احتمالا وضعیت آن مشابه وضعیت منظومه شمسی پس از مرگ خورشید است.به گزارش سایت اینترنتی «اسپیس.كام»، ستاره شناسان دانشگاه «وارویك» درمطالعه ای جدید و در هنگام مطالعه اجرام آسمانی موسوم به «كوتوله سفید» موفق به شناسایی یكی از این اجرام آسمانی با ویژگی هایی غیرعادی شدند كه احتمالا تصویری از وضعیت منظومه شمسی در چند میلیارد سال آینده و پس از مرگ خورشید را نمایش می دهد.

«كوتوله های سفید» در حقیقت بقایای ستارگان نسبتا كوچك با ابعادی مشابه ستاره خورشید هستند. هنگامی كه سوخت ستاره های دارای ابعاد خورشید به مراحل پایانی خود نزدیك می شود، ابعاد این ستارگان به سرعت افزایش پیدا كرده و رنگ آنها به قرمز می گراید كه در این مرحله بدان ها «غولهای قرمز» (Red Giant) می گویند و سپس این ستارگان در حال مرگ، لایه های بیرونی خود را از دست می دهند و آنچه از آنها باقی می ماند جسم آسمانی كوچك و سردی است كه از آنها با نام «كوتوله سفید» یاد می شود.

در این مطالعه ستاره شناسان در حین مطالعه طیف نور منتشر شده از یكی از همین كوتوله های سفید به نام«جی۳۸-۲۹» متوجه شدند هاله ای از گاز دور این ستاره چرخش می كند كه شاید این گازها بقایای سیاره های موجود در مدار این ستاره در زمان حیات آن و یا بقایای سنگ آسمانی عظیمی باشند كه با نزدیك شدن به آن تبخیر شده است.به گفته «بوریس جینسیك» محقق این دانشگاه، منظومه شمسی احتمالا در نهایت دارای سرنوشتی مشابه این كوتوله سفید خواهد بود.

به گفته این محقق، در زمان پایان سوخت ستاره خورشید، خورشید به یك «غول قرمز» تبدیل شده و ابعاد این ستاره چندین برابرمی شود كه در نتیجه این پدیده سیارات نزدیك به خورشید یعنی عطارد، زهره و زمین توسط خورشید در حال مرگ، بلعیده می شوند اما مریخ، مشتری و كیوان همچنان به چرخش خود در مدار خورشید ادامه می دهند.در مرحله بعد خورشید لایه های بیرونی خود را از دست داده و به یك كوتوله سفید تبدیل می شود و سیاراتی كه تا آن زمان هنوز نابوده نشده اند، به چرخش خود در مدار این كوتوله سفید ادامه می دهند.

در آن زمان مثلا سیاره عظیم مشتری می تواند با جاذبه شدید خود مدار شهاب سنگهایی را كه زمانی دور خورشیدمی چرخیده اند مختل كند و سبب سقوط آنها در بقایای خورشید و تبخیر این شهاب سنگها شود كه مشابه همین وضعیت هم اكنون در كوتوله «جی۳۸-۲۹»دیده می شود. كوتوله «جی۳۸-۲۹»هم اكنون دارای جرمی حدود ۷۵درصد وضعیت كنونی خورشید است اما در زمان حیات احتمالا چهار یا پنج برابر خورشید بوده است. وجود هاله ای از گاز دور این كوتوله بیانگر این مطلب است كه دور این ستاره در زمیان حیات سیاراتی گردش می كرده اند كه شاید هنوز برخی ازآنها باقی مانده باشند.