شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

سالانه ۸ میلیون سال عمر بر اثر آلودگی هوا از بین می رود


سالانه ۸ میلیون سال عمر بر اثر آلودگی هوا از بین می رود

براساس گزارش های سازمان بهداشت جهانی ۵ درصد از سرطان های ناشی از برنش ریه, ۲ درصد مرگ و میرهای ناشی از بیماری های قلبی و ریوی و ۱ درصد از مرگ و میرهای ناشی از عفونت های تنفسی, بر اثر آلودگی هواست

براساس گزارش های سازمان بهداشت جهانی ۵ درصد از سرطان های ناشی از برنش ریه، ۲ درصد مرگ و میرهای ناشی از بیماری های قلبی و ریوی و ۱ درصد از مرگ و میرهای ناشی از عفونت های تنفسی، بر اثر آلودگی هواست.

آلودگی هوا سالانه موجب از بین رفتن حدود ۸ میلیون سال عمر در جهان می شود. این میزان سال عمر از دست رفته ناشی از بیماری های قلبی، عروقی، ریوی و تنفسی است که سالانه بر اثر آلودگی هوا در جهان ایجاد می شود.

● سهم شما در آلودگی هوای تهران چقدر است؟

سهم هر خودروی سواری در ایجاد ترافیک ۳۷ درصد است به این ترتیب براساس بررسی های انجام شده اگر هر یک از شهروندان که با خودروی شخصی تردد می کند، حداقل یک یا دو روز از هفته از سیستم حمل و نقل عمومی استفاده کنند، نقش عمده و مهمی را در کنترل آلودگی هوا و کاهش هزینه های اجتماعی و اقتصادی خواهند داشت.

رانندگان خودروهای شخصی ۱۴ برابر اتوبوس سواران هوای پایتخت را آلوده می کنند! سرانه هر فرد در آلودگی هوای تهران که از وسایل نقلیه شخصی استفاده می کند، ۱۴ برابر فردی که با اتوبوس های شهری تردد می کند. طبق مطالعات انجام شده هزینه یک کیلومتر مسافتِ طی شده، اعم از بنزین، تعمیرات، جریمه و عوارض، برای وایلِ نقلیه شخصی، ۹ برابر بیشتر از وسایل نقلیه عمومی است.

● یک سوم سرطان های ریه در افراد سیگاری مربوط به آلودگی هواست

براساس یکی از تحقیقات انجام شده برای اندازه گیری غلظت هیدروکربن ها در میان آلاینده های هوا توسط دانشگاه صنعتی شریف، ۷۰ درصد از موارد سرطان ریه در افراد غیرسیگاری نیز به دلیل آلودگی هوا بوده است.

سالانه ۵۱ نفر از ۱۰۰ هزار نفر شهروند تهرانی در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند که برای حدود ۸ میلیون جمعیت تهران متجاوز از ۴ هزار احتمال وقوع سرطان ریه وجود دارد.

● حوادث مهم ناشی از آلودگی هوا در جهان

بالا رفتن غلظت آلاینده های هوا از یک حد معین در بعضی از کشورها و مناطق جهان حوادث ناگواری را به وجود آورده است. وقوع حوادث شدید آلودگی هوا که موجب بیماری و مرگ ومیر تعداد زیادی از ساکنین شهرهای بلا زده شده، بمنزله زنگ های خطری بوده است که جهانیان را نسبت به مخاطرات واقعی و مهلک آلودگی هوا هشدار داده است و موجب شروع اقدامات مثبت در زمینه کنترل آلودگی هوا شده است. بررسی ها نشان می دهد. مهمترین حوادث ناشی از آلودگی هوا در بلژیک، پنسیلوانیا، لندن و نیویورک رخ داده است.

▪ حادثه دره میوز در بلژیک

این حادثه از اول دسامبر ۱۹۳۰ شروع و منجر به مرگ حدود ۶۰ نفر شد. این افراد همگی دارای علائم اولیه شامل سرفه تحریکی و سرفه های همراه با اخلاط و تنگی نفس بودند.

در این دره تعداد زیادی آلودگی صنعتی از جمله صنایع تولید فولاد، اسید سولفوریک و شیشه سازی وجود داشت که وارونگی دما سبب محبوس شدن آلودگی در پایین دره گردید.

▪ حادثه شهردونورا _ پنسیلوانیا

در ۲۶ اکتبر سال ۱۹۴۸ شرایط وارونگی دما و ایجاد مه تا ۳۱ اکتبر ادامه یافت که طی این مدت ۲۰ نفر مردند که بیشترین آمار فوت شدگان در روز سوم گزارش شده است.

این منطقه دارای صنایع ذوب آهن، تولید روی و اسید سولفوریک بوده که در آن از جمعیت ۱۴ هزار نفری ۴۳ هزار نفر بیمار شدند و ۱۰ درصد جمعیت بشدت آسیب دیدند.

▪ حوادث لندن

حادثه در لندن از پنجم تا نهم دسامبر سال ۱۹۵۲ اتفاق افتاد. بررسی آمار مرگ و میر لندن که پس از چند ماه صورت گرفت، نشان داد که در طی ۷ روز یعنی از هشتم تا ۱۴ دسامبرِ همان سال تعداد و موارد مرگ و میر در لندن نسبت به همان مدت در سال قبل ۴ هزار نفر بیشتر بوده است. بعد از آن در نوامبر سال ۱۹۵۳ و دسامبر ۱۹۶۲ شرایط جوی مشابهی با غلظت بالای SO۲ بوقوع پیوست که مرگ و میر در سال ۱۹۶۲ به مراتب کمتر از سال ۱۹۵۲ بود.

▪ حوادث نیویورک

نیویورک نیز چندین حادثه آلودگی هوا داشت که هر کدام باعث افزایش میزان مرگ و میر شدند. که تعدادی از این حوادث در نوامبر ۱۹۵۳، نوامبر ۱۹۶۲ و تعطیلات شکرگزاری سال ۱۹۶۶ رخ دادند.

مرجع: نخستین همایش ملی آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت

تهیه كننده : دفتر هوا