چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

به برچسب های هولوگرام دقت کنید


به برچسب های هولوگرام دقت کنید

توصیه هایی برای اندازه گیری دقیق گلوکز خون با گلوکومتر

چنانچه شما به دیابت مبتلا هستید، باید از میزان قند خون خود آگاه باشید. تحقیقات نشان می دهد حفظ قند خون نزدیک به محدوده نرمال، احتمال بروز سکته های قلبی-مغزی، عوارض چشمی، کلیوی، عصبی و مشکلات سیستم گردش خون و حتی مرگ را در شما کم می کند.

● یک دستگاه گلوکومتر چیست و چگونه کار می کند

علاوه بر مراجعه به آزمایشگاه راه ساده تری هم برای اندازه گیری قند خون وجود دارد و آن تهیه دستگاه اندازه گیری میزان قند خون در منزل است که اصطلاحاً به آن گلوکومتر می گویند.

● طریقه استفاده از دستگاه اندازه گیری قند خون

با وجود تفاوت های ظاهری، روش استفاده از تمامی دستگاه ها برای اندازه گیری قند خون، تقریباً یکسان است به این صورت که ابتدا شدت ضربه سوزن (لنست) را تنظیم کرده و به وسیله آن نمونه یی از قند خون خود را روی نوار اندازه گیری قرار دهید و آن را وارد دستگاه کنید. پس از چند لحظه، میزان قند خون شما روی دستگاه نمایش داده خواهد شد.

● چند بار در روز باید قند خون را چک کرد

این آزمایش ها معمولاً قبل از غذا، بعد از غذا یا در زمان خواب انجام می شوند. آن دسته از بیمارانی که انسولین دریافت می کنند، نسبت به آنهایی که انسولین دریافت نمی کنند، معمولاً نیاز به دفعات بیشتری دارند. تعداد دقیق دفعات لازم را پزشک دیابت شما تعیین خواهد کرد.

● آیا سازمان های بیمه گر هزینه های تست قند خون و تجهیزات آن را پرداخت می کنند

متاسفانه در ایران فقط هزینه آزمایشHBA۱C و FBS توسط سازمان های بیمه گر پرداخت می شود، اما در بسیاری از کشورها تمام هزینه های کنترل دیابت شامل دستگاه گلوکومتر، نوارهای تست قند خون، لانست (سوزنی که برای سوراخ کردن انگشت و خون گیری استفاده می شود)، آموزش و مشاوره تغذیه توسط سازمان های بیمه گر پرداخت می شود.

● راهنمای تهیه گلوکومتر

برای خرید یک دستگاه اندازه گیری قند خون مناسب باید به شاخص هایی توجه کنید. توجه به این شاخص ها کمک می کند که انتخاب بهتر و آگاهانه تری داشته باشید.

▪ دقت؛ با توجه به اهمیت نتایج حاصله از دستگاه و تاثیری که این نتایج می تواند بر فرآیند کنترل قند خون داشته باشد و نیز با توجه به آنکه پزشکان نیز با مراجعه به این نتایج برنامه درمانی شما را تنظیم می کنند، در اختیار داشتن دستگاهی با حداقل احتمال خطا بسیار حیاتی و تعیین کننده است. قطعاً هیچ دستگاهی نمی تواند مدعی دقت ۱۰۰درصدی باشد، ولی به هر حال دارا بودن حداقل شرایط یعنی دقت ۹۸درصدی ضروری است.

▪ نوار آزمایش؛ در هر جعبه دستگاه های گلوکومتر که از بازار خریداری می کنید، چندین نوار اندازه گیری قند خون وجود دارد که شما قطره خون تان را روی آن می چکانید و درون دستگاه می گذارید. سطح این نوارها به مواد شیمیایی آغشته شده است که با قند خون شما واکنش نشان می دهند. در برخی دستگاه ها لازم است قبل از اینکه نوار اندازه گیری قند خون را درون دستگاه بگذارید، یک کد را وارد کنید. این کد روی بسته حاوی نوارها درج شده است. پس از وارد کردن کد، دستگاه تنظیم شده و میزان قند خون را نشان می دهد. کد دستگاه برای کالیبراسیون به کار می رود و نشان دهنده دقت بیشتر دستگاه است.

آنچه در این رابطه اهمیت دارد، آن است که اولاً از نوارهای دارای تاییدیه وزارت بهداشت (هولوگرام) استفاده کنید و ثانیاً هنگام تهیه نوارهای تست قند خون از اعتبار تاریخ مصرف آنها اطمینان پیدا کنید. البته برخی دستگاه ها قابلیت تشخیص نوارهای تاریخ مصرف گذشته را دارند ولی به هر حال توجه به تاریخ مصرف نوارها ضروری است.

▪ میزان خون لازم؛ میزان قطره خونی که برای اندازه گیری قند خون باید به دستگاه بدهید، متفاوت است. این میزان از ۳/۰ میکرو لیتر تا دو میکرو لیتر متفاوت است. انواع قدیمی تر دستگاه گلوکومتر نیاز به مقدار خون بیشتری دارند. تقریباً یک تا دو میکرولیتر خون برای هر بار اندازه گیری قند خون، مقدار مناسب و قابل قبولی است. در این خصوص بهتر است از دستگاه هایی استفاده کنید که به صورت خودکار امکان تنظیم حجم خون مورد نیاز را دارا هستند.

▪ سرعت اندازه گیری؛ دستگاه های مختلف موجود در بازار در طول زمان های متفاوتی قند خون شما را اندازه گیری کرده و نشان می دهند. این زمان از پنج تا ۶۰ ثانیه متفاوت است. طبیعتاً هر چه سرعت اندازه گیری بیشتر باشد، میزان آرامش روحی شما و نیز سرعت واکنشی که باید به نتایج داشته باشید، بیشتر خواهد بود.

▪ گارانتی؛ به هر حال این گونه دستگاه ها نیز همچون سایر ابزارآلات ساخت بشر، دچار نقص فنی می شوند. توجه به نام شرکت واردکننده و تلفن های تماس آن جهت ردیابی خدمات پس از فروش، پاسخگویی به سوالات احتمالی و نیز تامین لوازم جانبی و یک بار مصرف دستگاه از اهمیت ویژه یی برخوردار است. در این خصوص درج شماره کد بیمه مسوولیت دستگاه نیز نباید فراموش شود. در واقع با استفاده از خدمات بیمه مسوولیت، هم جبران خسارات احتمالی مقدور است و هم اطمینان خاطر و آرامش شما در خصوص کیفیت کارکرد دستگاه حاصل می شود.

▪ اصالت دستگاه؛ مهم ترین مشخصه در این رابطه توجه به هولوگرام وزارت بهداشت است. هولوگرام و شماره مجوز وزارت بهداشت به عنوان اولین پیش شرط جهت اطمینان از اصالت دستگاه و بهترین چاره جویی برای در امان بودن از دستگاه های تقلبی است. نصب هولوگرام روی دستگاه در واقع برچسب اطمینانی برای شما محسوب می شود که دستگاه از لحاظ ایمنی مورد تایید وزارت بهداشت است و از مجاری قانونی وارد کشور شده است. متاسفانه در کشور ما، تعداد زیادی کمپانی چینی، تایوانی و کره یی اقدام به عرضه محصولات کم کیفیت با پیشنهادهای قیمتی ارزان کرده اند که فروشندگان نیز به علت سود بالاتر ممکن است آنها را پیشنهاد کنند، اما باید توجه داشت که توصیه پزشکان و متخصصان دستگاه های مطرح اروپایی است که از طریق مجاری رسمی و تحت نظارت وزارت بهداشت وارد کشور شده اند.

▪ دارا بودن حافظه و امکان گرفتن میانگین؛ یکی از موضوعاتی که پزشک شما به منظور تنظیم برنامه درمان به آن نیاز دارد، میانگین دوره یی میزان قند خون شما است. به همین جهت عموم دستگاه ها دارای حافظه برای ضبط مقادیر قند خون هستند. داشتن امکان محاسبه میانگین هفتگی، دوهفته یی و ماهانه قند خون، امکان این محاسبه را برای شما آسان تر و دقیق تر می کند. خصوصاً برای افراد مسن که حوصله کمتری برای ضبط این اعداد و محاسبات ریاضی دارند، توجه به این خصوصیت ضروری است.