یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

«حمله بدون تماس» جنگ روانی جدید آمریکا علیه ایران


«حمله بدون تماس» جنگ روانی جدید آمریکا علیه ایران

اخیراً برخی از کارشناسان نظامی ادعا کرده اند که آمریکا ممکن است تا انتخابات ریاست جمهوری از روش حمله بدون تماس به تاسیسات ایران یورش برد

اخیراً برخی از کارشناسان نظامی ادعا کرده اند که آمریکا ممکن است تا انتخابات ریاست جمهوری از روش "حمله بدون تماس" به تاسیسات ایران یورش برد.

دکتر "اولگ آنتونوف" نوشت:« بسیاری از کارشناسان معتقدند در صورتی که جان مک کین جمهوریخواه به میزان زیادی از باراک اوباما رقیب دموکرات خود فاصله گیرد، آمریکا ممکن است تا انتخابات ریاست جمهوری از روش "حمله بدون تماس" به تاسیسات ایرانی یورش برد. البته اگر همقطاران جرج بوش روش دیگری برای تاثیر گذاری بر روند تبلیغات انتخاباتی پیدا نکنند.»(۱)

«حمله بدون تماس» آمریکا به ایران چگونه انجام می گیرد؟ چقدر باید این ادعا را جدی گرفت؟ آیا امکان وقوع این ادعا وجود دارد؟ آیا جمهوری اسلامی توان مقابله با این «حمله بدون تماس» را خواهد داشت؟ چگونه ایران «حمله بدون تماس آمریکا» را می تواند، دفع کند؟ راه های دفاع از این حمله چیست؟ و ...

در این نوشتار سعی داریم به پرسش های ذکر شده، پاسخ گوییم.

● «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران چگونه انجام می گیرد؟

دکتر "اولگ آنتونوف" در پاسخ به این سئوال می گوید: « "حمله بدون تماس" آمریکا توسط تسلیحات فوق دقیق انجام خواهد شد. موشک های بالدار " Tomahawk" بخش اصلی "تسلیحات فوق دقیق" دوربرد است که در جریان جنگ یوگسلاوی نتایج مثبتی از خود نشان داد. جایی که برای پیروزی حتی نیاز به استفاده از نیروی زمینی نبود. بخش دیگر "تسلیحات فوق دقیق" بمب های برنامه ریزی شده هدایت شونده مجهز به سیستم JDAM است که می تواند از ارتفاع بسیار زیاد رها شده و مسیر پروازی آنها به سمت هدف تصحیح گردد. بخش سوم به موشک های هدایت شونده ای اختصاص دارد که می توانند تا اندازه ای مسیر پروازی خود را برای رسیدن به هدف تعیین شده تصحیح کنند. تجهیزات نامبرده برای انهدام تاسیسات هسته ای و صنایع نظامی ایران کفایت می کنند.»(۲)

به گفته این کارشناس علوم فنی، «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران در سه بخش انجام می گیرد.

● چقدر باید ادعای «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران را جدی گرفت؟

به اعتقاد نگارنده، ادعای «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران، جنگ روانی بیش نیست چرا که طی چندین سال گذشته از جانب آمریکا ادعاهای این چنینی به کرار مطرح شده است اما هیچ کدام نه تنها به واقعیت تبدیل نشده، بلکه تا مرز وقوع نیز پیش نرفته و تنها اهداف خاص و مقطی را مدنظر داشته است.

در حال حاضر، نه تنها کارشناسان نظامی و سیاسی بلکه اکثر مردم ایران با واژه «جنگ روانی» بیگانه نیستند، بلکه از مفهوم جدید این نبرد روانی که جنگ نرم (Soft War) خوانده می شود، آگاه هستند.

در گذشته، تبلیغات رسانه ای و جنگ روانی، درخدمت عملیات نظامی بود. این جنگ روانی، از قبل از نبرد آغاز می شد و در نهایت با شکست دشمن و تثبیت اوضاع، خاتمه می یافت. اما در شیوه نوین جنگ روانی که جنگ نرم نیز خوانده می شود، تبلیغات و عملیات روانی حتی می تواند جایگزین جنگ و لشگر کشی شود تا دشمن را شکست دهد.

به این ترتیب، می توان جنگ نرم را به طور کلی چنین تعریف کرد:« جنگ نرم شامل هرگونه اقدام روانی و تبلیغات رسانه ای است که جامعه یا گروه هدف را نشانه می گیرد و بدون درگیری نظامی و گشوده شدن آتش، رقیب را به انفعال یا شکست وا می دارد.»

چنان که می بینیم جنگ نرم، بسیار کم خرج تر از جنگ سخت (Hard war) یا جنگ معمولی است که در آن بسیاری از مردم آسیب می بینند. این جنگ اگرچه دیرتر به سرانجام می رسد، اما نتایجی پایدارتر دارد.

در حال حاضر، مفهوم جدید از عملیات روانی علیه دشمن وارد ادبیات سیاسی و نظامی جهان شده است که دولتهای غربی به رهبری آمریکا گوی سبقت را از سایر کشورهای جهان ربوده اند و روزی نیست که ایالات متحده و همپیمانانش عملیات روانی را بر علیه کشورهای دیگر تدارک نبینند. در این میان جنگ روانی، غرب و آمریکا علیه ایران به صورت مستمر ادامه دارد و روز به روز بر شدت آن افزوده می گردد.

از آنجا که نبرد نظامی و اشغال کشورها، با هزینه فراوان و پیامدهای منفی بویژه در سطح افکار عمومی ، همراه است، کاخ سفید می کوشد اهداف استعمارگرانه خود را از طریق جنگ نرم، پی گیری کند و هر روز با طرح یک ادعای جدید بر وقوع این عملیات روانی دامن می زند.

همگان، گزارشاتی که از سیمور هرش‏، روزنامه نگار پرنفوذ نیوریوکر در مورد طرح نظامی جرج بوش برای حمله به ایران چندین بار به چاپ رسید‏، به یاد دارند! در آن گزارشات سیمور هرش حتی زمان دقیق آمریکا و اسرائیل به ایران را تعیین کرده بود و مدعی بود که این حمله قرار است در سال پایانی ریاست جمهوری جرج بوش و در فصل تابستان انجام شود، که گذر زمان، نادرست بودن این ادعا را مشخص کرد.

با توجه به مطالبی که ذکر شد، می توان نتیجه گرفت که ادعای جدید کارشناسان نظامی مبنی بر «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران، حربه ای دیگر از «جنگ نرم» است که با توجه به شرایط جدید و موقعیت مستحکم جمهوری اسلامی در منطقه ، این ادعا طرح می گردد پس نباید این ادعا را همگان جدی بگیرند اما ضرورت دارد که کارشناسان فنی و نظامی کشورمان، نگاهی دیگر به این ادعا داشته باشند و با دیدی کارشناسانه به این مسئله نگاه کنند بنابراین سئوال سوم مطرح می گردد.

● آیا احتمال وقوع «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران، وجود دارد؟

امروزه بسیاری از مقامها و کارشناسان رسانه ای آمریکا، برخلاف برخی از نومحافظه کاران تندرو، معتقدند حمله نظامی به ایران کار نادرست و خطرناکی است. به نظر آنها ادامه جنگ نرم، مؤثرتر و کم هزینه تر است.

مارک پالمر، استراتژیست معروف آمریکایی و عضو کمیته «خطر جاری» در گزارش « ‌ایران - آمریکا، رهیافت جدید» چنین توضیح می دهد:« ایران به لحاظ وسعت، جمعیت، کیفیت نیروی انسانی، امکانات نظامی، منابع طبیعی سرشار و موقعیت جغرافیایی ممتاز، در منطقه خاورمیانه، به قدرتی کم نظیر تبدیل شده است که دیگر نمی توان با یورش نظامی، آنرا سرنگون کرد.»

پالمر تأکید می کند که با جنگ نرم و حمایت از نافرمانی مدنی، می توان نظام اسلامی ایران را سرنگون کرد.

چنان که از اظهارات این استراتژیست آمریکایی بر می آید، گزینه نظامی در دستور کار ایالات متحده قرار ندارد و «حمله بدون تماس» نیز با وجود اینکه نوعی جنگ نرم محسوب می شود اما در حقیقت یک گزینه نظامی برای پنتاگون بشمار می رود و احتمال وقوع آن بسیار کم می باشد.

همچنین دکتر "اولگ آنتونوف" که طراح ادعای «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران است، می گوید: پرواضح است که آمریکا تلاش خواهد کرد که کلیه توان نظامی-صنعتی جمهوری اسلامی را منهدم سازد. به همین خاطر هواپیماهایی که بمب های سنگین مخرب را حمل می کنند باید وارد محدوده عملکرد سیستم های پدافندی ایران شوند.»

به گفته طراح این سناریو، آمریکا برای اینکه «حمله بدون تماس» به ایران داشته باشد، باید وارد محدوده عملکرد سیستم های پدافندی جمهوری اسلامی شود. حال این سئوال مطرح می شود که آیا سیستم های پدافندی ایران می توانند با موشکی های بالدار Tomahawk و بمب های برنامه ریزی مقابله کنند؟

● آیا جمهوری اسلامی توان مقابله با «حمله بدون تماس» ایالات متحده را خواهد داشت؟

در صورتی که بپذیریم، آمریکا حاضر به پرداخت هزینه های انتخاب گزینه نظامی در قبال ایران است، این سئوال مطرح می شود که آیا جمهوری اسلامی توان مقابله با «حمله بدون تماس» ایالات متحده را خواهد داشت؟

در پاسخ به این سئوال کافی است نگاهی به دستاورد‌های جدید الکترونیک و مخابراتی وزارت دفاع جمهوری اسلامی داشته باشیم؛ طی روزهای گذشته ۱۰ سامانه مخابراتی و ۱۹ سامانه امنیت الکترونیکی، مخابراتی و جنگ الکترونیک، در شرکت صا ایران وابسته به وزارت دفاع به بهره برداری رسید که قادر است تمام نیازمندیهای جدید نیروهای مسلح را در حوزه حساس و مهم الکترونیک، اپتوالکترونیک، میکرو الکترونیک، مخابرات، اپتیک و لیزر و سیستمهای جنگ الکترونیک و ضد جنگ الکترونیک تأمین کند.

«وزیر دفاع در آئین بهره برداری از این طرحها با بیان اینکه صنایع دفاعی ما امروز صنایعی کار آمد، پیشرفته و کاملا بومی شده است، گفت: از آنجا که امروز و در آینده تهدیدات برمحور سامانه های هوشمند و الکترونیکی استوار است لذا وزارت دفاع سرمایه گذاری گسترده ای را دراین زمینه بعمل آورده است.

نجار یکی از اصول مهم دکترین دفاعی جمهوری اسلامی ایران را هوشمند سازی تجهیزات نیروهای مسلح عنوان کرد و افزود: در چارچوب این دکترین قادریم با اقتدار، تهدیدات و جنگ الکترونیکی دشمنان را بی اثر سازیم.

وی در تشریح یکی از پروژه افتتاحی گفت:

ـ سامانه برج مراقبت سیار، یک سامانه پیشرفته است که دارای قابلیت گیرندگی تعیین موقعیت ماهواره ای ( GPS)، اعلام حریق، برق اضطراری با استفاده از باتری و شارژر، کنترل ارتباطات صوتی، هواشناسی بانمایشگر دیجیتالی، پردازش شرایط جوی و حمل ونقل آسان را داراست.

نجار با بیان اینکه ساخت وتولید رادیوهای هوایی و زمینی از پیچیدگی و حساسیت خاصی برخوردار است، اعلام کرد: با ساخت فرستنده گیرنده های هوایی ، هواپیماهای جنگنده، ترابری و بالگردهای کشورمان با سامانه ها پیشرفته جنگ الکترونیکی مجهز می شوند این سامانه ها با استانداردهای نظامی هوایی جهان مطابقت دارد.

وزیر دفاع همچنین از راه اندازی شبکه جدید فرماندهی وکنترل بیسیم های HF پر توان که قادراست ارتباطات مخابراتی نظامی پر ظرفیت، امن و پایدار را در کلیه سطوح استراتژیک فراهم نماید خبر داد و افزود: از دیگر پروژه های افتتاحی راه اندازی خط تولید انواع بیسیم های زمینی جدید با توان ضد جنگ الکترونیک است که ارتباطات نظامی در مقابله با تهدیدات دشمن، کاملا امن می کند.

نجار در پایان تصریح کرد: امروز با قاطعیت اعلام می کنیم که صنایع الکترونیک وزارت دفاع موفق به طراحی و ساخت محصولات غیر قابل شکستی شده که نتیجه آن برقراری ارتباطات امن و پایدار برای نیروهای مسلح است.(۳)

چنان که از اظهارات وزیر دفاع ایران بر می آید، دکترین دفاعی جمهوری اسلامی، هوشمندی سازی تجهیزات نیروهای مسلح برای دفع جنگ الکترونیکی دشمن است و با اطمینان می توان گفت سیستم های پدافندی ایران می تواند با موشکی های بالدار Tomahawk و بمب های برنامه ریزی مقابله کنند و «حمله بدون تماس» آمریکا را دفع نمایند.

● چگونه ایران «حمله بدون تماس» آمریکا را می تواند، دفع کند؟ راه های دفاع از این حمله چیست؟

دکتر "اولگ آنتونوف" که طراح سناریوی «حمله بدون تماس» آمریکا به ایران است، راه های دفاع از این حمله را این گونه توضیح می دهد:

« حال سئوال اینجاست که چگونه می توان از خساراتی اصابت موشک های Tomahawk و یا بمب هایی که از هواپیماها پرتاب شده اند، جلوگیری کرد؟ پاسخ ساده است: با استفاده از همان ابزار جنگ الکترونیکی اما این بار ابزاری که توسط ایران علیه تسلیحات فوق دقیق آمریکایی بکار گرفته می شود. انحراف موشک های بالدار و بمب های برنامه ریزی شده را باید افزایش داد. چگونه؟

کاهش انحراف تسلیحات فوق دقیق مذکور از هدف تعیین شده با استفاده از سیستم های ردیابی ماهواره ای GPS تامین است. بر روی هر موشک و بمب یک گیرنده GPS تعبیه شده که سیگنال هایی را از سیستم های ماهواره ای ذیربط دریافت می کند. اندازه گیری مختصات جغرافیایی توسط این سیگنال ها منتقل می شوند که ضمنا دقت آنها نزدیک به متر است. قبل از پرتاب مختصات جغرافیایی اهداف (گرا) در تسلیحات فوق دقیق برنامه ریزی می شود. از آنچه که گفته شد می توان یک نتیجه مهم گرفت: برای افزایش انحراف تسلیحات فوق دقیق باید گیرنده GPS را به اصطلاح "خفه" کرد. این کار عملا اجرا شدنی است بعلاوه چنین مسئله ای در اولین روزهای جنگ در عراق (سال ۲۰۰۳) اتفاق افتاد. در آنجا فرستنده های روسی به اصطلاح "خفه کننده" GPS وجود داشت. استفاده از آنها باعث شد که تسلیحات فوق دقیق نتوانستند موقعیت کنونی خود را اندازه گیری کنند و به همین خاطر اطلاعاتی جهت تنظیم فرمان هدایت پروازی به آنها نمی رسید. موشک های بالدار به اهداف اصابت نمی کردند و برخی از آنها به سمتی غیر قابل پیشبینی حرکت می کرد.

از اینجا نتیجه می گیریم که اگر ایران بخواهد تاسیساتش را با کمک "خفه کن" های سیستم GPS از تسلیحات فوق دقیق ایمن سازد، باید یک میدان بزرگ اختلالات الکترومغناطیسی در کل سرزمین خود ایحاد کند. آن وقت است که گیرنده های GPS سوار شده بر روی تسلیحات فوق دقیق و دیگر تجهیزات از کار خواهند افتاد.»

راه حلی که این کارشناس علوم فنی ارایه می کند در واقع همان مسئله «پدافند غیرعامل» است که جمهوری اسلامی در حال حاضر سرمایه گذاری مناسبی را در این خصوص انجام داده است و اخیراً «با تصویب هیئت وزیران و در قالب تصویب نحوه توزیع اعتبارات هزینه‌ای و تملک دارایی‌های سرمایه‌‌ای ردیف‌های متفرقه جدول شماره ۹ بودجه سال ۸۷، مبلغ ۱۷۰۰ میلیارد ریال برای اجرای طرح‌ها و بررسی موضوعات مختلف پدافند غیر عامل در سراسر کشور اختصاص یافته است.»(۴)

موضوع «پدافند غیرعامل» به مجموعه اقدامات، فعالیت‌ها و روشهایی گفته می شود که به منظور کاهش مخاطرات، خسارت‌ها، پایدارسازی و ایمن سازی محیطی و مدیریتی به اجرا گذاشته می‌شود و شامل موانع طبیعی و غیر طبیعی و دفاع غیر نظامی است.

همچنین بند ۱۱ ماده ۲۱ قانون برنامه چهارم توسعه نیز بر رعایت اصول پدافند غیرعامل در طراحی و اجرای طرح‌های حساس، مهم، تاسیسات زیربنایی و ساختمان‌های حساس و شریانات مهم کشور به منظور پیشگیری از مخاطرات طبیعی و سایر امور تاکید کرده است.

برای اینکه بهتر با اهداف «پدافند غیرعامل» جمهوری آشنا شویم، کافی است به اظهارات سردار غلامرضا جلالی رییس سازمان پدافند غیرعامل بپردازیم:

« امروز ما مکلف به دفاعی همه جانبه درخصوص مسایل مختلف کشور هستیم بنابراین اگر دشمن مبادرت به تهاجمات روانی، اقتصادی، رسانه ای و ذهنی می کند ما نیز باید دفاع علمی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فناورانه داشته باشیم.» (۵)

«سردار جلالی، کاهش آسیب‌پذیری‌های زیرساخت‌های ضروری جامعه در برابر تهدیدات نظامی، حفاظت و صیانت از مردم در برابر تهدیدات نظامی، ایجاد حمایت و تأمین در تداوم چرخه خدمات زیرساخت‌ها در برابر تهدید، ایجاد آمادگی دائمی جامعه و آحاد آن در برابر تهدیدات، ایجاد پایداری در توسعه کشور با تلفیق سیاست‌های دفاعی و پایداری در توسعه، حفاظت از زیرساخت‌های ضروری در برابر تهدید، تسهیل مدیریت بحران کشور در برابر تهدید، ایجاد بازدارندگی دفاعی در برابر تهدیدات با کاهش آسیب‌پذیری‌ها، حفاظت از زیرساخت‌های کشور در برابر تهدیدات نرم (سایبر، بیولوژیک و ...) و مکمل چرخه دفاعی در بخش‌های غیرنظامی و دفاعی را از اهداف و مأموریت‌های عالی سازمان پدافند غیرعامل کشور برمی شمارد.»(۶)

با اندک تامل در اهداف «پدافند غیرعامل» کشور می توان گفت که جمهوری اسلامی در حال حاضر قادر است در صورت اشتباه آمریکا در انتخاب گزینه نظامی و «حمله بدون تماس» به ایران، دشمن را در همان لحظات اول در رسیدن به اهداف خود ناکام گذارد.

● نکته پایانی:

نویسنده بر این اعتقاد است که با وجود تمام ادعاها، آمریکا قادر نیست تا یک دهه آینده اقدام به جنگ علیه هیچ کشور بویژه جمهوری اسلامی نماید. چرا علیرغم توانایی های آمریکا در جنگ روانی علیه دیگر کشورها، این نکته نیز قابل توجه است که سطح آگاهی ملتها افزایش یافته و به همین دلیل، واشنگتن روز به روز نزد آنها منفورتر و منزوی تر می شود.

در حال حاضر نیز آمریکا قادر نیست گزینه نظامی را در قبال ایران انتخاب کند چرا که شاهد بودیم وقتی که جورج بوش، رئیس جمهوری آمریکا، چندی پیش هشدار داد که اگر جامعه جهانی خواهان آغاز جنگ جهانی سوم نیست، باید برای متوقف کردن آنچه که وی " فعالیتهای هسته ای تهدید آمیز ایران " نامید، با واشنگتن همکاری کند. این شدیدترین و صریح ترین تهدید نظامی دولت آمریکا علیه ایران به بهانه فعالیتهای هسته ای صلح آمیز این کشور بود، اما سخنگوی کاخ سفید، ‌پس از اعتراض شدید اکثر کشورهای جهان، حتی نزدیکترین متحدان آمریکا نظیر انگلیس و فرانسه به این تهدیدها، سخنان رئیس جمهوری آمریکا را "لفاظی" نامید.

اگر هم بپذیریم که دولت بوش بدون توجه به اعتراض شدید اکثر کشورهای جهان، در اقدامی به دور از عقل سلیم و دور اندیشی سیاسی، درصدد تهاجم نظامی به ایران برآید، آیا توان کافی برای این اقدام را دارد؟

در پاسخ باید گفت اوضاع داخلی آمریکا و بویژه وضعیت نیروهای آمریکایی در عراق و افغانستان این اجازه را به سیاست های ماجراجویانه بوش در خاورمیانه نمی دهد. علاوه بر این، آمریکا فاقد نیروی نظامی کافی برای گشودن جبهه ای جدید در خاورمیانه و خلیج فارس است و جامعه جهانی نیز از احتمال تهاجم نظامی آمریکا به ایران، عمیقا نگران است و افزایش روز افزون موقعیت مثبت و قدرتمند جمهوری اسلامی در منطقه خاورمیانه و در میان کشورهای جهان، احتمال تهاجم نظامی آمریکا به ایران را به کمترین حد ممکن می رساند.

نویسنده: علیرضا تاجریان

ارسال کننده: علیرضا تاجریان

پاورقی ها:

۱تا۲- دکتر "اولگ آنتونوف"(علومی فنی)، "نزاویسیمویه واینویه آبوزرنیه"، خبرگزاری «ریا نووستی» روسیه، ۳۰ شهریورماه

۳- خبرگزاری مهر، ۱۳۸۷/۰۷/۰۸

۴- خبرگزاری فارس، ۲۸/۰۵/۸۷

۵- خبرگزاری جمهوری اسلامی، ۲/۷/۱۳۸۷

۶- خبرگزاری ایسنا، ۲/۷/۱۳۸۷