پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
وضعیت صید ماهی سفید در آبهای جنوبی دریای خزر
دریای خزر بزرگترین دریاچه بسته جهان است كه در جنوب شرقی قاره اروپا با قاره آسیا هم مرز است. این دریا درواقع یك آبگیر لب شور بسته است كه شاخص آن انواع متعدد موجودات آبزی و گونه های متنوع و متفاوت ماهیان اقتصادی می باشد. ماهیان دریای خزر و حوزه آبریز آن مشتمل بر ۷۸ گونه و۴۹ زیر گونه می باشد كه كلا به ۱۷ خانواده مربوط می گردد. ماهیان استخوانی دریای خزر اكثرا جزو ذخایر ومنابع ساحلی محسوب شده و لذا از ذخایر بسیار بالایی برخوردار نمی باشند وبراحتی تحت تاثیر فشار صید و صیادی تغییرات ونوسانات شدیدی را نشان می دهند بر این اساس ماهی سفید نیز كه باارزش ترین گونه ماهیان استخوانی در این دریاست تحت تاثیر چنین فشارهایی می باشد ومی توان ادعا كرد در صورتیكه بازسازی ذخایر این ماهی در دستور كارشیلات قرار نمی گرفت چه بسا نسل آن با خطرنابودی مواجه می گردید. لذا دراین مقاله پس از ارائه توضیحاتی درباره خصوصیات ماهی سفید، به بررسی وضعیت و روند صید این گونه درآبهای جنوبی دریای خزر پرداخته شده است تا با استفاده از داده ها وآمارهای صید بتوان به الگوی مناسبی از بهره برداری ازاین گونه یا به عبارتی برداشت پایدار ازاین ذخیره با ارزش دست یافت.
ماهی سفید:
همانگونه كه ذكر گردید با ارزش ترین ماهی فلسدار استخوانی در این دریاچه ماهی سفید یا Rutilus frisii kutum (kamensky, ۱۹۰۱) می باشد.این ماهی به راسته كپور ماهی شكلان و خانواده كپور ماهیان تعلق دارد.
مرفولوژی :
باله پشتی این ماهی دارای ۳ شعاع غیر منشعب و ۹ شعاع منشعب و باله مخرجی دارای ۳شعاع غیر منشعب و۱۰ شعاع منشعب است. خط جانبی واجد ۵۳ الی ۶۲ عد د فلس می باشد. طول سر برابر یا كمی بزرگتراز عرض بدن وانتهای قسمت عقبی كیسه شنا تیز یا نوك دار است. حد اكثر سن ماهی سفید ۹ الی ۱۰ سال و حداكثر وزن آن به ۶ كیلوگرم می رسد.ماهی نر معمولا در سن۳ سالگی و در پاره ای موارد در ۲ سالگی به سن بلوغ می رسد. ماهی ماده در ۴ سالگی بالغ می شود.
انتشار :
پراكندگی ماهی سفید در دریای خزر و دریای سیاه و دریای آزوف و رودخانه های اطراف آنهاست.
انتشار آن در دریای خزر:
ماهی سفید عمد تا در حوزه جنوبی دریای خزر از رودخانه كورا واقع در ضلع غربی تا رودخانه اترك واقع در جنوب شرقی پراكنده است. در حوزه جنوبی دریای خزر ذخایر این ماهی در منطقه گیلان به مراتب بیشتر از منطقه مازندران است. ماهی سفید در حوزه شمالی ومیانی دریای خزر مشاهده نشده است ولی بندرت در حوزه ولگا و اورال و ترك بصورت انفرادی پیدا می شود. .
مهاجرت:
طبق مطالعات ((A.N.derzhavin دوواریته بیولوژیك ماهی سفید را می توان تشخیص داد: با این ترتیب كه ماهیان مهاجر به رودخانه ها به دسته بزرگ مهاجرین بهاره ومهاجرین پاییزه تقسیم می شوند.(رضوی ۱۳۷۴)مهاجرین پاییزه عمدتا در اواخر پاییز شروع به مهاجرت می نمایند این گروه معمولا به رودخانه هایی مهاجرت می كنند كه بسیار طویل بوده و دارای بستری با گیاهان آبی وغیر آبی فراوان باشند.
مهاجرین پاییزه كه غالبا Phitophile هستند به روی گیاهان آبزی تخمریزی می نمایند. در گذشته میزان ذخایر ماهی سفید مهاجر پاییزه چشمگیر بوده است. مهاجرین پاییزه پس از مهاجرت به محل های طبیعی تخمریزی و سپری نمودن زمستان در آن مناطق در اواخر زمستان واوایل بهار با گرم شدن آب تخمریزی نموده بلافاصله به دریا بر می گردند .مهاجرین بهاره كه ذخایرعمده دریای خزر را تشكیل می دهند عمدتا Litophile هستند. قسمت اعظم این ماهیان به رودخانه هایی مهاجرت می كنند كه دارای بستر سنگی وسنگلاخی می باشند. مهاجرین بهاره مهاجرت به رودخانه های حوزه جنوبی را در آغاز سیركولاسیون بهار شروع می كنند و با توجه به درجه حرارت و آب و هوای منطقه ابتدا به رودخانه های منطقه مازندران و سپس به رودخانه های منطقه گیلان وارد می شوند. مهاجرت این ماهیان در استان مازندران تا آخر فروردین و در استان گیلان تا آخر اردیبهشتادامه می یابد. .
مواد و روشها :
جهت بررسی وضعیت و روند صید ماهی سفید ازآمارهای(خام) موجود در نرم افزارآمار صید آبهای شمال كه در اداره آمار واقتصاد صید اداره كل امور صید موجود می باشد، استفاده شده است. علاوه برآن روند آمار رسمی صید نیز، كه نهایتا و با درنظر گرفتن كل صید اعم از صید از دریا و صید از تالابها و همچنین صید غیر مجاز در كمیته علمی آمار صید جمع بندی شده است ، درنمودار نشان داده شده است. بررسی آمارها برای سالهای ۷۶ الی۸۳ صورت گرفته است.
نتایج و بحث :
ـ بررسی نمودار میزان صید ماهی سفید توسط شركتهای تعاونی پره طی سالهای ۸۳-۷۶( به تفكیك استان) نشان می دهد كه میزان صید ماهی سفید دراستانهای گیلان، مازندران و گلستان به ترتیب در سالهای ۷۹ ،۸۲ و۸۰ بیشترین مقدار را دارا می باشد. همانطوركه در نمودار مشخص می باشد صید ماهی سفید تا سال ۱۳۸۰ در استان گیلان بیش از دو استان دیگر بوده است و بعد از آن، خصوصا در سال ۸۲، صید این گونه در استان مازندران افزایش یافته است.
بطور كلی بنظرمی رسد منطقه گیلان برای ماهی سفید دارای جاذبه های بیشتراكولوژیك و بیولوژیك می باشد. در گذشته نیز بیشترین صید وتراكم ماهی سفید مربوط به منطقه انزلی بوده است. (سالادیف،۱۹۶۵)علت اساسی گرایش ماهی سفید به حوزه جنوبی دریای خزر بخصوص در منطقه گیلان علاوه بر شرایط فیزیكی از قبیل درجه حرارت،رطوبت،مقدار نور وغیره می تواند بدلایل زیر باشد: وفور مواد غذایی ومحلهای مناسب زاد و ولد. (رضوی ۱۳۷۱) محل اصلی ماهی سفید در دریای خزر در بخش جنوب غربی آن ومناطق ما بین تالاب انزلی وخلیج قزل آغاج (درآذربایجان) می باشد. (بلیایوا وهمكاران،۱۹۸۹)
ـ بررسی نمودار میزان صید ماهی سفید توسط شركتهای تعاونی پره كه میزان صید را در كل استانهای شمالی نشان می دهد بیانگراین است كه از سال۷۶ تا۸۳، بیشترین مقدار(۶۴۰۷ تن) مربوط به سال ۷۹ وكمترین مقدار(۳۱۰۳ تن) مربوط به سال ۸۱ می باشد.
چنانچه در نمودار مشخص است،.روند صید ماهی سفید در تعاونیهای پره طی سالهای ۸۳-۷۶ نسبتا نزولی می باشد.
ـ نمودار میزان صید ماهی سفید در استانهای شمالی (كل) ، شامل كل صید ماهی سفید (صید توسط تعاونیهای پره، صید از تالابها و صید غیر مجاز) ، میزان صید را بر اساس آمار رسمی شیلات نشان می دهد كه همانند آمارصید پره، بیشترین مقدا ر(۱۰۱۲۰تن) مربوط به سال ۷۹ می باشد. كمترین میزان صید مربوط به سال ۸۱ ( ۶۴۱۷ تن ) است.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست