چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

دوران زیبای پس از زایمان


دوران زیبای پس از زایمان

بارداری و زایمان اتفاقی منحصر به فرد در زندگی هر خانمی است در آغوش گرفتن نوزاد کوچک, احساس زیبای مادری را در وجودتان برمی انگیزد

بارداری و زایمان اتفاقی منحصر به فرد در زندگی هر خانمی است. در آغوش گرفتن نوزاد کوچک، احساس زیبای مادری را در وجودتان برمی انگیزد. چه شادی بی مانندی. با این حال فراموش نکنید که مدت زمانی را برای خود نیز درنظر بگیرید.

مسلماً همه خانم ها دوست دارند پس از تولد نوزاد، تناسب اندام و زیبایی خود را مجدداً به دست آورند. اگر شما هم به تازگی مادر شده اید، ادامه مطلب را با ما دنبال کنید:

● تناسب اندام پس از زایمان

۹ ماه نوزادی را در وجود خود پرورش داده اید و طبیعی است که چند کیلویی اضافه وزن داشته باشید. نباید انتظار داشته باشید که چند روز پس از تولد فرزند وزن به مقدار قبل، بازگردد. اما اجازه ندهید که این حالت باقی بماند.

همه خانم ها در این دوران به یک اندازه اضافه وزن پیدا نمی کنند. ۱۱تا ۱۳ کیلوگرم اضافه وزن طبیعی است. برخی خانم های خیلی لاغر اغلب تا ۱۸کیلوگرم بیشتر چاق می شوند و پس از تولد فرزند، به سرعت به وزن قبل باز می گردند. عده دیگر نیز ممکن است چندان افزایش وزن نداشته باشند اما به سختی لاغر می شوند.

پس از زایمان اندام بدن مادر کاملاً تغییر می کند. از همین رو اختصاص وقت برای کسب تناسب اندام لازم است. پس از تولد فرشته کوچک، فرصت را از دست ندهید و سعی کنید به تدریج وزن خود را به مقدار ایده آل برسانید. اما این نکته را مدنظر داشته باشید که حالا وارد مرحله تازه ای از زندگی یعنی مادر بودن شده اید. پس نباید انتظار داشته باشید که به اندام قبل از بارداری برسید؛ بلکه درپی کسب اندام متعادل با شرایط حاضر باشید. توصیه های زیر می تواند در این زمینه به شما کمک کند:

¤ مراقب خود باشید! پس از زایمان، نخستین اولویت اصلی مادر رسیدگی به امور نوزاد است. در این صورت این احتمال وجود دارد که مادر از رسیدگی و مراقب خود غافل شود. بسیار مهم است که مدت زمانی را صرف خودش کند و نیروی تازه ای برای کارهای دیگر به دست آورد. در این زمان حضور و همکاری پدر خانواده با همسرش می تواند بسیار مؤثر باشد.

▪ تنقلات و حذف وعده های غذایی؛ هرگز! مسلماً با ورود نوزاد جدید به خانواده که نیاز به توجه ویژه دارد، نمی توان به راحتی به تمام کارهای خود رسید. در این صورت بسیار اتفاق می افتد که مادر نتواند وعده غذایی خود را سر موقع میل کند. با این حال، تغذیه متعادل در ساعت مشخص برای جلوگیری از تجمع آب بدن بسیار لازم است و به کسب اندام متناسب کمک می کند.

▪ رژیم های سخت را کنار بگذارید. پس از زایمان بدن ضعیف و آسیب پذیر است و از محرومیت های شدید غذایی باید اجتناب کرد.

¤مصرف سالاد در هر روز بیش از هر چیز، احتمال افسردگی را درپی دارد. رژیم غذایی مناسبی را نه فقط در این مدت، بلکه برای همیشه دنبال کنید.

▪ انتخاب بهترین مواد غذایی. مصرف برخی مواد غذایی مانند امگا۳، آنتی اکسیدان ها، ویتامینB و... بسیار مهم است، زیرا به شما کمک می کند تا نیروی تازه ای بگیرید. سیگار را حتماً کنار بگذارید و به زیاده روی در مصرف کافئین، توجه داشته باشید. به اندازه کافی پروتئین در برنامه غذایی بگنجانید؛ خصوصاً اگر شیر می دهید این موضوع اهمیت زیادی دارد.

▪ فعالیت و ورزش! یکی از اصول مهم برای کسب اندام متعادل، انجام کمی فعالیت ورزشی به طور منظم است. محدودیت حرکت و فعالیت در ماههای آخر بارداری را جبران کنید.

▪ مکمل های غذایی؛ آری یا نه؟ اگر قصد دارید از مکمل های غذایی استفاده کنید، با پزشک یا داروساز مشورت کنید. زیرا این محصولات باید متناسب با معیارهای دقیق مصرف شود.

باید گفت که محصولاتی که برای حفظ زیبایی پس از زایمان در بازار وجود دارد نیز می تواند مفید باشد.

● کسب انرژی

اگر به نوزادتان شیر می دهید، باید بدانید که نیاز بدن تقریباً مانند آخر دوران بارداری است. توجه داشته باشید که حتماً به مقدار کافی اسیدهای چرب غیراشباع که برای رشد سیستم عصبی نوزاد ضروری است، مصرف کنید و روزانه ۱ تا ۱.۲ گرم کلسیم دریافت کنید. اشتهای شما نسبت به مادران دیگر بیشتر است، اما مطمئن باشید که شیر دادن در طولانی مدت، آب شدن چربی های ذخیره شده در دوران حاملگی را تسریع می کند.

فراموش نکنید که اگر خیلی سریع لاغر شوید، به همان سرعت نیز چاق می شوید. به علاوه، رژیم غذایی نامتعادل، شما را از لحاظ فیزیکی ضعیف می کند، درحالی که شما به کسب انرژی نیاز دارید؛ خصوصاً اگر حاملگی و زایمان مشکلی را پشت سر گذاشته باشید.

رسیدگی به امور نوزاد انرژی زیادی می طلبد. اما به این معنا نیست که بگذارید این حالت باقی بماند به ویژه اگر قبل از بارداری نیز اضافه وزن داشته اید.

● کاهش وزن؛ ۲ کیلو در ماه!

پس از ورود فرشته کوچک به زندگی، حوصله به خرج دهید و این توصیه ها را به کار برید:

▪ مصرف منحصر کالری بی فایده است. همچنین از خوردن غذاهای چرب و شیرین دوری کنید. بیشتر به ارزش غذایی خوراکی ها توجه کنید. روی تغذیه سالم و متعادل حساب کنید تا لاغر شوید.

▪ هیچ یک از وعده های غذایی را حذف نکنید. صبحانه کامل را در برنامه روزانه بگنجانید: نان، کمی مربا، لبنیات، میوه تازه و نوشیدنی گرم. به این ترتیب انرژی لازم را تا ناهار کسب می کنید.

▪ میوه و سبزیجات بیشتری مصرف کنید تا ویتامین ها و موادمعدنی بدن تأمین شود.

▪ دریافت چربی ها را به حداقل برسانید؛ یک قاشق سوپخوری در هر وعده، اما این مواد را نباید مطلقاً کنار گذاشت. بیشتر خوراکی های بخارپز یا کبابی و مقدار کمی روغن سرخ کردنی استفاده کنید.

▪ ۳ تا ۴ دفعه در روز لبنیات میل کنید. به این ترتیب کمبود حتمی کلسیم در دوران بارداری جبران می شود.

▪ حداقل یکی از وعده های ناهار یا شام را به حبوبات اختصاص دهید. حبوبات جز منابع اصلی تأمین انرژی بدن هستند. غلات کامل مانند نان سبوس دار که سرشار از فیبر است و دانه های گیاهی مانند سویا را از قلم نیاندازید.

▪ درهر وعده غذایی پروتئین مصرف کنید. بد نیست بدانید که ۳۰ تا ۴۰ درصد خانم ها پس از زایمان، دچار کمبود آهن می شوند. گوشت و ماهی سرشار از پروتئین هستند. به علاوه ماهی های چرب، گردو و فندق حاوی امگا ۳ هستند. پس از زایمان بدن به این اسید های چرب نیاز دارد.

▪ مایعات فراوان بنوشید، خصوصا اگر شیر می دهید: آب، چای، جوشانده گیاهی و...

● مراقب لغزش ها باشید!

افسردگی پس از زایمان اغلب با تمایل به ریزه خواری در ساعات مختلف شبانه روز همراه است. برای جلوگیری از این اشتباهات، قبل از ظهر و عصر، میان وعده میل کنید. به عنوان مثال ماست و دو سه بیسکویت یا دو تکه شکلات سیاه و یک میوه نمونه ای از این میان وعده هاست.

اگر به رغم رعایت این نکات، ۶ ماه پس از زایمان هنوز هم اضافه وزن دارید به متخصص تغذیه مراجعه کنید. پزشک رژیم مناسبی را به شما پیشنهاد می کند. انجام تمرینات ورزشی نیز می تواند به شما کمک کند.

● زیبایی پس از زایمان

▪ مقابله با ترک خوردگی های پوست:

به رغم اینکه سعی کرده اید از بروز ترک روی پوست خودداری کنید، اما ترک های نازیبا در دوران بارداری روی پوست خودنمایی می کنند. جای نگرانی نیست؛ به طور کلی این ترک ها طی چند هفته کمرنگ می شوند، اما کاملا از بین نمی روند.

در اینجا یک راه حل برای درمان ترک ها پیشنهاد می دهیم؛ اما منتظر یک داروی معجزه گر نباشید. هر روز بخش هایی از پوست (شکم، ران ها، باسن) را که ترک خورده اند با محصولات خاص ماساژ دهید تا پوست از لحاظ موادمغذی و رطوبت کاملا تامین شود. هفته ای دوبار نیز از پاک کننده استفاده کنید تا سلول های مرده پوست از بین برود.

▪ مراقبت از شکم

پس از زایمان، اندازه شکم به تدریج کوچک می شود. بی صبر نباشید: چندین هفته طول می کشد تا شکم کاملا صاف شود و دراین زمان رحم به اندازه اولیه خود برگردد. شکم برآمده دوران بارداری، ممکن است هنوز به نظرتان زشت بیاید که این موضوع به خاطر آن است که بافت های شکم هنوز کاملا حالت کشیدگی دارند. هر روز به آرامی بدن را ماساژ دهید. کمی شیر مرطوب کننده یا روغن را کف دست بریزید و به آرامی با نوک انگشتان از ناحیه زیرشکم تا سینه ها، پوست را مالش دهید.

▪ پیشگیری از بروز سلولیت

حاملگی یکی از عوامل زمینه ساز سلولیت، خصوصا در خانم هایی که اضافه وزن بالا دارند محسوب می شود. انجام تمرینات ورزشی و رعایت تغذیه متعادل یا حتی رژیم نمی تواند مانع بروز این مشکل شود. درحالی که استرس به عنوان یک عامل مساعد کننده شناخته شده است. اگر ذاتا فردی آرام نیستید، روش های تمدد اعصاب و مدیتیشن را به کار ببرید. در منزل برای رفع این لایه ها، همان بخش های بدن را با کرم های لاغری ماساژ دهید. اگر پاهایتان متورم و سنگین شده است که این مشکل در دوران حاملگی تشدید می شود، پاها را نوازش کنید. پاها را صاف به طرف بالا نگه دارید و با ژل یا شیر مخصوص، از قوزک تا زانو ماساژ دهید.

▪ شیردهی

اینکه به نوزادتان شیر می دهید یا نه چندان تفاوتی نمی کند و بسیار مهم است که پس از زایمان، از سینه ها مراقبت کنید. با توجه به اینکه سینه ها، بافت ماهیچه ای ندارند. علاوه بر ورزش های مفید، عادت کنید که روزانه از کرم های مخصوص نیز استفاده کنید. در صورتی که به فرزند شیر می دهید، مراقب باشید پماد با شیر مخلوط نشود. بد نیست بدانید که آب سرد نیز تاثیری فرح بخش دارد.

▪ تغذیه پوست

در دوران حاملگی به علت فعالیت هورمن ها، پوست خیلی خشک می شود. این حالت تا چند هفته بعداز زایمان نیز ادامه دارد. به پوست رسیدگی کنید: صبح و شب آرایش را پاک کنید و محصولی سرشار از موادمغذی به کار برید. اگر خطوط چهره، نشانگر خستگی است و پوست واقعا نیاز به نیروبخشی دارد، از کرم شب یا سرم استفاده کنید تا پوست انرژی بگیرد. بالاخره اینکه، مراقب باشید اگر در چند هفته بعد از زایمان حمام آفتاب می گیرید، تغییرات هورمونی دوران بارداری می تواند باعث ایجاد رنگ دانه هایی روی پوست شود.