چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مـیـم مـثـل مـتـابـولـیـسـم


مـیـم مـثـل مـتـابـولـیـسـم

۱۰ پرسش و پاسخ درباره سوخت وساز بدن

برای داشتن اندامی متناسب، ۲ اصل باید موردتوجه قرار گیرد؛ اول تغذیه روزانه و دوم فعالیت بدنی. اما این ۲ راهکار چطور وزن ما را در محدوده مناسب نگه‌می‌دارند؟ پاسخ این پرسش ساده است. بدن هر روز مقداری کالری دریافت می‌کند و بخشی از آن را می‌سوزاند و قسمت اضافی را ذخیره می‌کند. این روند را متابولیسم یا سوخت‌و‌ساز می‌نامند، اما متابولیسم اینقدرها هم ساده نیست که فقط در یک جمله خلاصه شود، بنابراین بهتر است به سوال‌های این آزمون پاسخ دهید تا ببینید در مورد آن چقدر اطلاعات دارید.

● پرسش‌ها

۱ به‌طور کلی هر چقدر بافت عضلانی بیشتر و مقدار بافت چربی کمتر باشد، سرعت متابولیسم بیشتر می‌شود.

الف. صحیح ب. غلط

۲ کدام‌یک از این موارد سرعت متابولیسم را افزایش می‌دهند؟

الف. رژیم غذایی پرچرب ب. رژیم غذایی پرکربوهیدرات ج. رژیم غذایی پرپروتئین د. هیچ‌کدام

۳ کدام یک بر متابولیسم تاثیر دارد؟

الف. سبک زندگی ب. ژنتیک ج. سن د. تمام موارد

۴ کدام عضو بدن متابولیسم را کنترل می‌کند؟

الف. قلب ب. کبد ج. پانکراس د. تیرویید

۵ تمرین‌های قدرتی باعث کاهش وزن می‌شوند زیرا سرعت متابولیسم را افزایش می‌دهند.

الف. صحیح ب. غلط

۶ با افزایش سن سرعت متابولیسم ...........

الف. ثابت می‌شود. ب. افزایش می‌یابد. ج. کاهش می‌یابد. د. هیچ‌کدام

۷ مصرف کمتر از ۱۲۰۰ کالری در روز سرعت متابولیسم را ...............

الف. افزایش می‌دهد. ب. کاهش می‌دهد. ج. تغییری نمی‌دهد. د. هیچ‌کدام

۸ کافئین سرعت متابولیسم را افزایش می‌دهد.

الف. صحیح ب. غلط

۹ غذاهای پرادویه سرعت متابولیسم را افزایش می‌دهند.

الف. صحیح ب. غلط

۱۰ سرعت متابولیسم وابسته به آب‌و‌هواست.

الف. صحیح ب. غلط

● پاسخ ها

۱ صحیح. سرعت متابولیسم بدن به‌شدت به ترکیب بدن بستگی دارد یعنی هر چه نسبت بافت عضلانی به بافت چربی بیشتر باشد، سرعت متابولیسم افزایش می‌یابد.

۲ رژیم غذایی پرپروتئین. مطالعه ها نشان داده است بدن برای هضم و جذب پروتئین به انرژی بیشتری نیاز دارد بنابراین با در پیش گرفتن رژیم غذایی پرپروتئین سرعت متابولیسم بیشتر خواهد شد.

۳ تمام موارد. تاثیر ژنتیک، جواب به این سوال را که چرا برخی افراد با وجود خوردن غذای زیاد چاق نمی‌شوند، مشخص می‌کند. سبک زندگی، به‌خصوص رژیم غذایی و ورزش، نقش مهمی در متابولیسم دارد. به جز رژیم غذایی، میزان تحرک و ژنتیک، با افزایش سن، متابولیسم به مراتب کاهش می‌یابد.

۴ غده تیرویید. این غده هورمون‌هایی را ترشح می‌کند که همه عملکرد بدن را کنترل می‌کنند؛ سرعت سوزاندن کالری، چه زمانی و کجا بافت چربی یا عضلانی ساخته شود، واکنش بدن به دیگر هورمون‌ها و.... پس عجیب نیست که اختلال‌های تیرویید، مستقیما بر متابولیسم بدن اثر می‌گذارد.

۵ صحیح. متخصصان درباره چگونگی آن اختلاف نظر دارند. عده‌ای معتقدند تمرین‌های قدرتی باعث ساخت عضله و زدودن چربی می‌شوند و می‌توانند سرعت متابولیسم پایه را به‌طور کلی بالا ببرند، حتی در مواقعی که بدن تحرک ندارد و فرد یک جا نشسته است، اما متخصصان طب ورزشی می‌گویند این اصل درباره بیشتر افراد صدق نمی‌کند و افزایش سرعت متابولیسم پایه باعث کاهش وزن خیلی چشمگیری نمی‌شود.

۶ کاهش می یابد. با افزایش سن، عضلات به مرور تحلیل می‌‌روند و در نتیجه از۲۰ سالگی به ازای هر دهه، سرعت متابولیسم ۲ درصد کم می‌شود.

۷ کاهش می‌دهد. نتایج تحقیقات نشان داده‌اند رژیم‌های غذایی‌ای که روزانه کمتر از ۱۲۰۰ کیلوکالری به بدن می‌رسانند، سرعت متابولیسم و سوزاندن کالری و کاهش وزن را کاهش می‌دهند.

۸ صحیح. کافئین ماده‌ای محرک است و سرعت متابولیسم را افزایش‌‌می‌دهد. محققان می‌گویند مصرف ۱ فنجان قهوه سرعت متابولیسم را ۴-۳ درصد افزایش می‌دهد، البته فقط برای مدتی کوتاه.

۹ صحیح. برخی غذاهای تند می‌توانند سرعت متابولیسم را بالا ببرند از جمله فلفل تند که حاوی کاپسیسین است.

۱۰ صحیح. بدن برای ثابت نگه داشتن دمای خود باید به سختی فعالیت‌کند. در آب‌و‌هوای سرد متابولیسم سریع‌تر می‌شود تا بدن گرم بماند. در هوای گرم هم متابولیسم باید سریع‌تر شود تا دمای بدن پایین‌تر بیاید.

منبع: Nutrition

ترجمه: یاسمین ثریا