یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

دستورالعمل هایی برای دندان بیرون افتاده


دستورالعمل هایی برای دندان بیرون افتاده

آیا می دانید اگر دندانی در اثر ضربه از جای خود بیرون افتاد، چه کارهایی می توان انجام داد؟ دستورالعمل درمانی قبل از رسیدن به مرکز دندانی عبارت است از؛
۱)اگر دندان دچار حادثه …

آیا می دانید اگر دندانی در اثر ضربه از جای خود بیرون افتاد، چه کارهایی می توان انجام داد؟ دستورالعمل درمانی قبل از رسیدن به مرکز دندانی عبارت است از؛

۱)اگر دندان دچار حادثه یکی از دندان های شیری جلویی است، نیازی به دوباره جای گذاری آن نیست. دندان های جلوی کودکان مسوول حفظ فضای دندان های دائمی که در سن شش سالگی می روید، نیست، بنابراین از دست دادن زودهنگام این دندان ها به ندرت باعث ایجاد مشکل در دندان های دائمی می شود.

۲) اگر ریشه دندان دائمی بشکند (به ویژه اگر قطعه یی از ریشه شکسته در درون استخوان مانده باشد)، دوباره جای گذاری دندان غیرممکن است. هرگونه تلاشی در این زمینه با شکست روبه رو می شود و تنها کاری که دندانپزشک می تواند انجام دهد، تجویز آنتی بیوتیک تحت شرایط خاص و قرار دادن استخوان مصنوعی در محل دندان آسیب دیده به منظور تسهیل گذاشتن ایمپلنت در سال های بعدی است. قرار دادن استخوان مصنوعی در محل در جلسه های بعدی و با تجویز متخصص قابل انجام است.

۳)هر دندان خارج شده باید ظرف ۶۰ دقیقه اول پس از حادثه در محل جای گذاری شود تا دندان با موفقیت بیشتری در محل تثبیت شود.

۴) این کار باید در محل حادثه توسط خود بیمار یا والدین او با حداقل تلاش برای تمیز کردن دندان انجام شود و دندان با فشار ملایم انگشت در جای خود قرار گیرد. اگر دندان در جای صحیح خود قرار گرفت، بیمار با استفاده از یک گاز استریل یا دستمال کاغذی دهان خود را با فشار کمی بسته نگه می دارد، بدون اینکه دندان جابه جا شود و سپس به دندانپزشک مراجعه کند. اگر دندان آلوده شده باشد، از بیمار بخواهید آلودگی را با بزاق خود بزداید. این عمل را می توان با مکیدن دندان آلوده انجام داد. بعد از هر بار مکیدن، بیمار باید خون و آلودگی را از دهان خود خارج کند. برای تمیز کردن دندان از آب استفاده نکنید. اگر دندان به هر علتی سر جای صحیح خود قرار نگرفت به یکی از روش های زیر می توانید دندان را به نزدیک ترین محل درمانی برسانید.

۱) پس از رفع آلودگی دندان (همان طور که شرح داده شد)، بیمار دندان را در دهان خود بین گونه و دندان های خلفی بالا نگه دارد. بزاق بهترین ماده برای نگهداری دندان بیرون افتاده است. اگر کودک زیر شش سال باشد، قادر به انجام این کار نیست و باید از روش های دیگر استفاده کرد.

۲)دندان را در ظرفی حاوی محلول سالین (آب نمک) بگذارید. این محلول را می توان با اضافه کردن یک و نیم قاشق چایخوری نمک در چهار فنجان آب تمیز تهیه کرد. آب معدنی بر آب شهری ترجیح دارد.

۳) دندان را در یک فنجان شیر تمیز قرار دهید.

بنابراین هنگام وقوع این حوادث با حفظ خونسردی، می توان بهترین گزینه از روش های فوق را اجرا کرد.

دکتر فاطمه دیباجی فروشانی

جراح، دندانپزشک

www.drdibaji.com