یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

تاكید بر همگرایی گروه های سیاسی


تاكید بر همگرایی گروه های سیاسی

شورای مركزی دفتر تحكیم وحدت با انتشار بیانیه ای تحلیلی دیدگاه های خود را در مورد مسائل سیاسی روز اعلام كرد در ابتدای این بیانیه آمده است «اوضاع امروز ایران, با چنان سرعتی در حال متحول شدن است كه هر گروه سیاسی را در معرض این خطر جدی قرار می دهد كه با اشتباهاتی معدود و یا توقف هایی محدود, از گردونه تاثیرگذاری خارج شود

شورای مركزی دفتر تحكیم وحدت با انتشار بیانیه ای تحلیلی دیدگاه های خود را در مورد مسائل سیاسی روز اعلام كرد. در ابتدای این بیانیه آمده است: «اوضاع امروز ایران، با چنان سرعتی در حال متحول شدن است كه هر گروه سیاسی را در معرض این خطر جدی قرار می دهد كه با اشتباهاتی معدود و یا توقف هایی محدود، از گردونه تاثیرگذاری خارج شود. این تحول در همه اركان جامعه ما، از سیاست و فرهنگ گرفته تا اقتصاد و اجتماع، جاری و ساری است. مصادیق بارز و نمونه های آشكار آنچنان زیاد است و چنان با زندگی انضمامی و روزمره مردم گره خورده است كه نیازی به ذكر مجدد آن نیست. در این شرایط است كه گروه های سیاسی باید مداوماً به بازخوانی مواضع خویش پرداخته و در جهت انطباق تاكتیك های خود با شرایط مشخص جامعه و شفاف سازی استراتژی های خود، با توجه به تهدیدها و فرصت های ملی و بین المللی گام بردارند.» در ادامه این بیانیه نیز آمده است: «در این تردیدی نیست كه نهال آزادی، عدالت و دموكراسی در ایران به ثمر نخواهد نشست مگر با همراهی، همدلی و همكاری كلیه گروه های سیاسی و اجتماعی كشور و این همگامی محقق نخواهد شد مگر با ائتلاف هایی كه در تحلیل مشخص از شرایط معین روز ریشه داشته باشد. از همین روست كه شفافیت مواضع در این راه گام نخست و تكیه براشتراكات و محورهای عام كه می تواند جامع اكثریت فعالین سیاسی دموكرات و مستقل ایرانی باشد، گام ضروری بعدی خواهد بود.» در ادامه این بیانیه ضمن انتقاد از فشارهای اجتماعی و اقتصادی و عملكرد نیروهای سیاسی در این شرایط، آمده است: «فعالین سیاسی اصیل این خاك، همواره بر سه اصل آزادی، عدالت و استقلال پا فشرده اند و در این راه نه تنها از عمر خود كه از جان خویش نیز مایه گذاشته اند. اما تاریخ ایران نیز از سوی دیگر پیوسته شاهد تكرار الگوهای مشابهی بوده است كه اشاره ای كوتاه به آن خالی از فایده نیست.» سپس در تحلیل تاریخ معاصر ایران و روندهای مشابه، نویسندگان بیانیه به نكات زیر اشاره كرده اند:

۱- ایران همواره شاهد حكومت هایی بوده است كه با تمركز قدرت خویش از مردم فاصله گرفته و در این حال یا بر قدرت خویش تكیه كرده و یا وابستگی مستقیم یا غیرمستقیم به قدرت های بیرون مرزها را برگزیده و یا تلفیقی از هر دو را به كار بسته اند.انقلاب اسلامی اعتراض به یكی از اینگونه حكومت ها بوده است.

۲ - در قطب دیگر این معامله قدرت های خارجی حضور دارند كه در طول تاریخ با برقرار كردن مناسبات استعماری و بعضاً همكاری پیدا و پنهان - در ابتدا یا انتها- با حكومت های محلی از هیچ گونه ظلم و ستمی به كشورهای زیر سلطه خویش در جهت كسب منافع بیشتر اقتصادی و سیاسی دریغ نكرده اند.

۳ - در بعد نیروهای سیاسی نیز گروه های فرصت طلب و وابسته به قدرت های خارجی، پیوسته در تاریخ ایران حضور داشته اند. اینان با عملكرد ناصواب خویش، علاوه بر خنثی كردن تلاش ها و زحمات نیروهای دموكرات مستقل، به تخریب دستاوردهای نیروهای مومن به آزادی، دموكراسی، حقوق بشر و عدالت اجتماعی به عنوان آرمان های تاریخی مردم پرداخته اند.

۴ - گروه دیگر كه سابقه ای دراز نیز در تاریخ ایران دارند، گروهی هستند كه با بی عملی و عافیت اندیشی، عرصه را ترك كرده و با تئوری التقاطی خود، جامعه را از پیمودن روند دموكراسی منصرف می كنند. پاره ای از اینان در عین مخالف بودن نظری با استبداد با پیشه كردن مصلحت سنجی، مسئولیت خویش در قبال جامعه را نادیده می گیرند و چنان عمل می كنند كه گویی در پیرامون آنها هیچ نمی گذرد. این گروه ها سربازان دوران صلح و آرامشند و می خواهند بدون دادن هیچ هزینه ای در راه رسیدن به خواست و اراده مردم، از وجهه درستكارانه و آزادیخواهانه آنان نیز كاسته نشود.

۵ - در این میان و در همیشه تاریخ ایران، گروه ها و افراد پیشرو مبارز و متعهد و مسئولی حضور داشته اند كه با ایمان و اعتماد به قدرت تعیین كننده مردم، همواره زمینه ساز تحولات مثبت در جامعه ایران بوده اند. گروه های اصیلی كه با شناخت عمیق از جامعه ایران و اعتقاد راسخ به استقلال خود و كشور، از میان مردم برخاسته در راه آرمان های خویش نیز هزینه های بسیار پرداخته اند. كسانی كه تاریخ ایران وامدار آنان بوده، هست و خواهد بود. در ادامه این بیانیه و پس از چنین مروری تحلیلی بر فعالیت های سیاسی در تاریخ معاصر ایران، نكات زیر آمده است:

۱ - حفظ استقلال و تاكید بر درون زا و ریشه ای بودن هرگونه تحول دموكراتیك. البته باید بر این نكته تاكید بلیغ كرد كه حفظ استقلال، به معنای چشم پوشیدن بر عوامل موثر جهانی و تنگ نظری در قبال تجربیات گذشته و علایق امروز بسیاری از مردم جهان و گروه های مستقل بین المللی نیست. تاریخ بشر تاریخ همه انسان ها است و بهره گیری از تجارب سایر ملل شرط پیروزی و بقاست. ما گرچه بر این بهره گیری تاكید كرده و آن را لازم و ضروری می دانیم اما در كنار آن مرزبندی مشخصی با كلیه گروه های به ظاهر بین المللی اما در باطن وابسته - گروه هایی كه در پوشش غیرحكومتی بودن، از متنفذین دولت های خارجی تشكیل شده و یا به لحاظ سیاسی، مالی و رسانه ای از پشتیبانی و حمایت علنی یا غیرعلنی دولت های متبوعشان بهره می گیرند- داریم. این واقعیت را نباید از نظر دور داشت كه این گروه ها و دولت های حامی آنان در لفافه انتقال تجربه، درصدد بسط نفوذ بر فعالان سیاسی و ایجاد انحراف در مسیر آزادیخواهی و عدالت طلبی مردم ایران هستند.

پس بر ما و همه فعالان سیاسی دموكرات و اصیل است كه با تیزبینی، نه تنها خود در این دام گرفتار نیایند كه دیگران را نیز از چنین مهلكه ای بر حذر دارند.

۲ - هرگونه تحولی باید به پشتیبانی مردم و به دست مردم صورت گیرد. مجرای این تحول نیز- برای مصون ماندن از پوپولیسم- جنبش ها و نهادهای اصیل اجتماعی خواهند بود. پس كوشش در جهت تعمیق و تقویت جنبش های اصیل اجتماعی نظیر جنبش زنان آزادیخواه و پیگیر ایران و جنبش كارگران ایران باید سرلوحه فعالیت های همه گروه های سیاسی و اجتماعی باشد.

۳ - جنبش دانشجویی به طور خاص نیز چنانكه قبلاً بارها بر آن تكیه و تاكید كرده ایم به دلیل موقعیت و امكانات خود نقشی اساسی و تعیین كننده در جهت پیوند زدن جنبش های اجتماعی و اتحاد بین این جنبش ها داشته و دارد. ما به عنوان بخشی از جنبش دانشجویی ایران بر این مسئولیت خود آگاهیم و در حد توان بر آن پافشاری كرده و در جهت آن اقدام خواهیم كرد.

۴ - همگرایی اكثریت گروه های اصیل سیاسی و اجتماعی حول محورهای مشتركی چون آزادی، استقلال، عدالت، دموكراسی و منافع ملی سنگ بنای توسعه پایدار و تحول تاثیرگذار و ریشه ای در ایران است. چه نیكوست كه گروه های سیاسی ما چنانكه اخیراً نیز بر آن صحه نهاده و عملاً در جهت آن گام برداشته اند، با شعار «صلح در جهان و دموكراسی در ایران» بیش از پیش بر حفظ انسجام و اتحاد، با محوریت نیروهای داخل كشور گردهم آیند و گذار كشور را به دموكراسی تسریع كرده و تسهیل بخشند.

۵ - در شرایط فعلی بالا بردن توان تشكیلاتی و آمادگی برای پرداخت هزینه دموكراسی و البته خودباوری شرط ضروری نیل به مقصود است. درغلتیدن در محافظه كاری و بی عملی با توجیه ضرورت بقا، البته راه به مقصد نمی برد.

۶ - در فضای رسانه ای موجود كه ارتباط نخبگان با بدنه جامعه مختل شده است، تلاش در جهت آگاهی بخشی عمیق و مستمر از دیگر ضروریات برون رفت از وضع موجود است. ارتباط بیشتر نخبگان با توده مردم و تبلیغ هرچه گسترده تر در سطح جامعه و اكتفا نكردن به رسانه هایی تخصصی مانند اینترنت بر همه فعالان سیاسی و اجتماعی فرض است.



همچنین مشاهده کنید