دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

آغاز نبرد دوم امریکا در پشتونستان اوباما نیامده به جنگ می رود


آغاز نبرد دوم امریکا در پشتونستان اوباما نیامده به جنگ می رود

اوباما به یک چهره ضد جنگ معروف است اماشاید باور نکنید که او از یک جنگ خاص حمایت می کند و چراغ سبز لازم برای شروع آنرا نیز داده است چند ساعت قبل از آنکه اوباما به ریاست جمهوری امریکا انتخاب شود, اولین تغییر در سیاست خارجی امریکا کلید خورد

اوباما به یک چهره ضد جنگ معروف است اما شاید باور نکنید که او از یک جنگ خاص حمایت می کند و چراغ سبز لازم برای شروع آن را نیز داده است. چند ساعت قبل از آنکه اوباما به ریاست جمهوری امریکا انتخاب شود، اولین تغییر در سیاست خارجی امریکا کلید خورد. ژنرال پترایوس سر فرماندهی نیروهای امریکا در خاورمیانه به اسلام اباد و کابل رفت تا جنگ دوم علیه القاعده و طالبان را کلید بزند. او حامل پیام اوباما مبنی برکاهش تمرکز بر عراق و تمرکز جدی بر پشتونستان برای به اتمام رساندن جنگ ناتمام ۲۰۰۱ علیه طالبان و القاعده است.

اوباما معتقد است که امریکا با ناتمام رها کردن جنگ ۲۰۰۱ علیه طالبان و القاعده در افغانستان و رفتن به سراغ جنگ عراق، در عمل باعث شد تا القاعده و طالبان فرصت تجدید قوا بیابند و اگر امروز طالبان دوباره سر برآورده و خطر تروریسم القاعده هنوز امریکا را تهدید می کند ناشی از قصوری است که دولت بوش و افرادی چون رامسفلد در نیمه تمام گذاشتن جنگ افغانستان داشته اند.

اکنون با پیروزی اوباما زمان کاهش تمرکز بر عراق و تمرکز بر افغانستان فرا رسیده است. نظامیانی نظیر ژنرال پترایوس که اوباما نیز به کفایت و کارامدی انها باور دارد، معتقدند که نبرد دوم و نهایی علیه طالبان و القاعده نیازمند بازگشت راهبردهای دفاعی – نظامی امریکا به قاعده "عدم درگیر شدن در دو جنگ همزمان" است، قاعده‌ای که قبل از جنگ همزمان امریکا در عراق و افغانستان از اصول اساسی نیروهای مسلح و سازمان رزم امریکا به شمار می رفت. بنابراین باید بار ارتش امریکا در عراق را سبک کرد تا توان کافی بر پیروزی نهایی بر طالبان و القاعده را داشته باشد .

سفر پترایوس به پاکستان و افغانستان و دیدارهای وی با مقامات ارشد سیاسی و ارتش‌های این دو کشور نشان می‌دهد که او همانند راهبردی که در عراق بکار گرفت و از آن در کاهش ناآرامی‌ها نتیجه گرفت، برای پیروزی در این نبرد جدید علیه طالبان و القاعده، معتقد به بکارگیری همزمان رایزنی‌های دیپلماتیک و اقدامات اقتصادی و اجتماعی به عنوان مقدمه و بستر موفقیت نظامی ونیز استفاده حجیم اما کوتاه مدت ازتعداد بیشتری از نیروهای نظامی در میدان نبرد است.

پترایوس به‌درستی دریافته است که اجرای سیاست اوباما مبنی بر کاهش نیروها در عراق و تمرکز بر افغانستان با تکیه بر راهبرد نظامی صرف موفق نخواهد بود لذا وی درصدد برآمده دولت و ارتش پاکستان را به همراهی واقعی با امریکا در مهار عقبه طالبان و القاعده در خاک پاکستان و مناطق پشتون نشین پاکستان وادار سازد.

در واقع راهبرد اوباما و پترایوس مهار طالبان و القاعده در افغانستان از طریق مهار عقبه‌های لجستیکی، پشتیبانی و پرسنلی و معنوی آن در پاکستان است.

طبق این راهبرد علیرغم اینکه اوباما کمتر از بوش و مک کین به گرایشات جنگ طلبانه معروف است اما در ماه‌های آتی باید شاهد حمایت شدید و محکم وی از شروع جنگ دوم علیه طالبان و القاعده در پشتونستان بود. جنگی که قرار است فرماندهی ان با ژنرال پترایوس باشد.

نویسنده : مراد ویسی کارشناس مسائل سیاسی