چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

روزهای تاریخی پایتخت


روزهای تاریخی پایتخت

حضور سران کشورهای جهان از رئیس جمهور تا وزیر و سفیر و هیات کارشناسی, بیانگر آن است که تهران می تواند میزبان مطمئنی برای این حضور گسترده باشد

برگزاری اجلاسی با گستردگی اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران، طبیعتا نیاز به پیش‌بینی‌ها و هماهنگی‌های فراوانی دارد که مسئولان از مدت‌ها قبل در تکاپوی انجام مسائل مربوط هستند. همزمان با انجام این اقدامات ممکن است برخی سوالات نیز از سر کنجکاوی به ذهن هموطنان برسد که از جمله آنها می‌توان به چگونگی اسکان این همه مهمان و چگونگی هماهنگی برای نقل و انتقال آنها برای حضور در جلسات مختلف و بازدید از جاهای گوناگون اشاره کرد، ممکن است برای عده‌ای این سوال نیز پیش بیاید که چرا برخی کشورها با یک تیم پنج نفره و برخی دیگر در قالب یک هیات ۱۵۰ نفره در این اجلاس شرکت می‌کنند و هزینه‌های این هیات‌ها به عهده چه کسی است.

همچنین شانزدهمین اجلاس سران کشورهای جنبش عدم تعهد، از جهات زیادی اهمیت دارد که البته مهم‌ترینش رویکرد سیاسی آن است. کشور ایران به عنوان میزبان اجلاس، برگزیده شده است و همین موضوع بیانگر ثبات سیاسی و امنیتی ایران در منطقه و البته جهان است. حضور سران کشورهای جهان در قالب رئیس‌جمهور تا وزیر و سفیر و هیات کارشناسی، بیانگر آن است که ایران می‌تواند میزبان مطمئنی برای این حضور گسترده باشد. اما آنچه نباید فراموش شود این است که اجلاس سران می‌تواند ابعاد اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی نیز داشته باشد. با نگاهی به رویدادهای بین‌المللی اینچنینی همچون اجلاس‌ها، همایش‌ها، اتفاقات ورزشی همچون المپیک و جام‌جهانی متوجه می‌شویم که امروزه جمع کردن نمایندگان کشورها در یک کشور، برای همه سیاستمداران، یک امتیاز به حساب می‌آید و چنانچه منطق درستی پشت آن حاکم باشد می‌تواند برای دولت‌ها راهگشا باشد. گردش مالی برگزاری این قبیل مراسم می‌تواند شکوفایی خاص خود را داشته باشد. ساختن استادیوم‌ها، سالن‌های همایش، اجاره هتل‌ها، جذب گردشگر، رونق گرفتن بازارها و بسیاری موارد دیگر می‌تواند رونق اقتصادی خوبی را برای میزبان به دنبال داشته باشد.

در برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای جنبش عدم تعهد در تهران نیز اگرچه بحث درآمدزایی مالی آن در قیاس با سایر مباحث آن، شاید چندان مهم نباشد و در حاشیه قرار گیرد اما باید توجه داشت که برگزاری همین اجلاس نیز باعث گردش مالی قابل توجهی در کشور ما شده است. از همان ابتدا مسئولان برگزاری این اجلاس در قالب یک ستاد تعریف شدند و هر وزارتخانه و نهادی بسته به حیطه کاری خود، بخشی از این پروژه را بر عهده گرفت. ستاد برگزاری این اجلاس در قالب یک تیم از سوی رئیس‌جمهور تعیین و شروع به فعالیت کردند تا مسئول مستقیم وجود داشته باشد. هر یک از وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها مسئول و مامور برگزاری بخشی از مراسم شدند که نمونه آن‌ را شاهد بودیم و وزارت راه و شهرسازی مسئول ساخت سالن‌های جدید و نوسازی سالن اصلی اجلاس شد.بنا بر اظهارات مسئولان ستاد برگزاری اجلاس، هزینه برگزاری این مراسم حدود ۱۵۰ میلیارد تومان برآورد شده که بخشی از این هزینه‌ها با درآمدزایی حاصل خواهد شد که فقط ۵۰ میلیارد تومان از این درآمدزایی به بحث هتل‌ها مربوط‌ می‌شود.

حال این سوال مطرح می‌شود که با توجه به میزبانی تهران، چگونه چنین موضوعی تحقق می‌یابد؟ آیا همه هزینه‌ها - از جمله هزینه اقامت هیات‌ها- را دولت می‌پردازد یا این‌که خود هیات‌ها نیز باید هزینه کنند؟ اگر چنین باشد چطور است که برخی از کشورها همچون هند با هیاتی شامل حدود ۲۰۰ نفر در اجلاس تهران حاضر شده‌اند و تعداد اعضای برخی هیات‌ها کمتر است.

در این رابطه علی ‌سعیدلو، رئیس‌ ستاد برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد توضیحاتی را ارائه کرده است. وی می‌گوید هیات‌ها در قالب پنج نفر تعریف می‌شوند و هزینه اسکان و میزبانی این هیات پنج نفره بر عهده جمهوری اسلامی ایران است اما چنانچه هیاتی با بیش از پنج نفر به ایران سفر کند هزینه نفرات اضافی بر عهده کشور مهمان است. البته تمامی هتل‌ها و حتی هتل آپارتمان‌ها با هر تعداد ستاره و رتبه‌بندی که دارند در این ایام از پذیرفتن مهمانی به غیر از مهمانان شرکت‌کننده در اجلاس معذور هستند و برای پذیرفتن مهمان تنها مجوز ستاد می‌تواند ملاک باشد. نکته مهم‌تر این است که هتل‌ها برای پذیرفتن مهمانان خارجی، ارز خارجی می‌گیرند و قیمت‌ها نیز قدری بالاتر است که این مساله می‌تواند درآمدزایی خوبی به همراه داشته باشد. در این رابطه سفارتخانه‌های کشورهایی که مهمان اضافی دارند از مدت‌ها قبل اقدام به رزرو اتاق کرده و هزینه مربوطه را به حساب هتل‌ها واریز کرده‌اند. نکته دیگر این‌که هتل‌های تهران هرگز به صورت صد درصد اشغال نبوده است، اما در ایام اجلاس تمامی اتاق‌های هتل‌ها اشغال است.بنا بر اعلام رئیس ستاد برگزاری اجلاس تعداد مهمانان بین ۷ تا ۹ هزار نفر پیش‌بینی شده است و تمام امکانات برای این تعداد مهمان، مدت‌ها قبل از حضور آنها در تهران آماده شده است. سالن اجلاس سران هم با تغییراتی که در آن ایجاد شده است گنجایش ۱۴۲ هیات پنج نفره را دارد، به طوری که رئیس هر کدام از هیات‌های شرکت‌کننده در اجلاس تهران می‌تواند در دو روزی که اجلاس سران برگزار می‌شود به همراه چهار نفر از همراهان خود در سالن حضور یابد.

● آمادگی بازار تهران برای بازدید مقامات خارجی

تهران همان‌طور که از مدتی قبل اعلام شده بود از فردا تعطیل است. چرا که نقل و انتقال مهمانان در سطح شهر تهران از یک سو باعث مزاحمت برای مردم می‌شود و از سوی دیگر این نقل و انتقال‌ها در ترافیک معمولی تهران، کمی دشوار است و علاوه بر اینها، در صورت خلوت بودن خیابان‌ها، حفظ امنیت کامل، بمراتب آسان‌تر است، اما با وجود تعطیلی تهران، مقامات کشورمان اعلام کرده‌اند که در روزهای برگزاری اجلاس، بازار تهران باز است و تنها ادارات دولتی تعطیل هستند. بنابراین مشاهده می‌شود در حالی که سران کشورهای غیرمتعهد و نمایندگان آنان در قالب یک هیات پنج نفره در سالن اجلاس نشسته‌اند، هیات‌های همراه دیگر می‌توانند در بازار و مراکز خرید کشورمان به گشت و گذار بپردازند و ضمن خرید از این مراکز، همچون سفیرانی، مشاهدات خود را از دستاوردها و کالاها و صنایع دستی ایرانی به مردم کشورشان منتقل کنند. علاوه بر هزینه‌ای که مهمانان خارجی اجلاس تهران برای اقامت در هتل‌ها می‌پردازند و خریدهایی که انجام می‌دهند، نکات دیگری نیز در سفر این هیات‌ها به تهران وجود دارد که نباید فراموش کرد. از جمله این‌که این مهمانان مسلما، سری هم به رستوران‌ها خواهند زد تا طعم غذاهای ایرانی را در رستورا‌ن‌های داخل شهر تجربه کنند.

نکته مهم دیگر در این اجلاس، حمل و نقل این حجم مهمان به نحو شایسته است. در این رابطه ۲۰۰ دستگاه خودروی امنیتی تهیه شده که برای جابه‌جایی هیات‌های بلندپایه کشورهای مهمان است و بقیه خودروها نیز در قالب تولیدات داخل شامل ماکسیما، پژو، مگان و... تعریف شده است.

سفارتخانه‌ها نیز خودروهای خود را در اختیار هیات‌های بلندپایه خود قرار داده‌اند. دستگاه‌های دولتی نیز مانند وزارتخانه‌ها، ارتش، سپاه پاسداران و ارگان‌های دیگر در این خصوص همکاری‌ می‌کنند. از سوی دیگر بخش حمل و نقل ستاد نیز اقدام به اجاره تعدادی خودرو کرده و بابت حضور ۱۲ ساعته هر خودرو مبلغ ۴۵ هزار تومان و بابت حضور ۲۴ ساعته، مبلغ ۸۰ هزار تومان می‌پردازد. البته به علت کمبود راننده به هر راننده نیز روزانه ۳۵ هزار تومان برای ایام اجلاس می‌پردازند.

همچنین شاهدیم که تهران و برخی دیگر از شهرهای کشورمان که میزبان مهمانان بلندپایه جهانی هستند در روزهای اخیر حال و هوای متفاوتی به خود گرفته‌اند و خود را برای میزبانی آماده کرده‌اند. در برخی خیابان‌ها جدول‌ها رنگ‌آمیزی شده‌اند، بر دیوارها نقاشی‌های زیبایی ترسیم شده‌است و مسئولان زیباسازی شهر با جدیت هر چه بیشتر به فعالیت پرداخته‌اند.

نکته دیگر تغییراتی است که در سالن اجلاس سران ایجاد شده است. از زمانی که اجلاس سران کشورهای اسلامی در سال ۷۶ در محل اجلاس سران برگزار شد تاکنون جلسات بسیاری در سالن اجلاس سران برگزار شده و این ساختمان نیازمند بازنگری و نوسازی بود که به همت وزارت راه و شهرسازی این مهم انجام شد و دو ساختمان دیگر نیز در کنار ساختمان قدیمی احداث شد تا برای آینده باقی بماند که این موضوع می‌تواند نقطه‌ای ماندگار برای آینده باشد.

همچنین مقامات کشورمان اعلام کرده‌اند هیات‌های همراه که تمایل به سفر به قطب‌های گردشگری کشورمان همچون اصفهان، شیراز، گیلان و کرمان را دارند می‌توانند با استفاده از امکاناتی که پیش‌بینی شده است به این مناطق سفر کنند که در قالب چنین سفرهایی، مهمانان خارجی کشورمان می‌توانند ضمن بازدید از مناطق دیدنی ایران، با آداب و رسوم مردم ایران آشنا شوند.

از سوی دیگر بخش فرهنگی کشورمان که از ضعف اطلاع‌رسانی برای جذب توریست رنج می‌برد، با یک تیم گسترده مبلغ روبه‌رو می‌شود. تصور این‌که شخصیت‌های عالی‌رتبه کشورهای جهان در مقام گردشگر به نقاط مختلف کشورمان سفر کنند و جاذبه‌های گردشگری را شناسایی کنند اهمیت ویژه‌ای دارد. میدان نقش جهان اصفهان، باغ ارم، حافظیه و بازار وکیل شیراز، جاذبه‌های گیلان و مازندران و بسیاری از نقاط دیدنی کشور در این ایام می‌توانند میزبان هیات‌های خارجی باشند و این مقامات بلندپایه در کنار آثار باستانی کشورمان عکس می‌گیرند و این جاذبه‌های گردشگری را در سراسر جهان تبلیغ می‌کنند. نکته دیگر آن است که احتمال دارد این اعضای هیات‌های مهمان به ایام اجلاس کفایت نکنند، بلکه مدت بیشتری را در ایران بمانند که این احتمال نیز بر اهمیت ویژه اجلاس سران جنبش غیرمتعهد می‌افزاید.