دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
گروه های خون, تعیین گروه خون و انتقال خون
● ماجرای کشف گروه های خونی
انتقال خون یا اجزای خون از شخصی به شخص دیگر از صدها سال پیش انجام می شده است. بسیاری از بیماران پس از انتقال خون می مردند تا این که در سال ۱۹۰۱، یک پزشک استرالیایی به نام " کارل لندشتاینر" گروه های خونی انسان را کشف کرد. از آن زمان به بعد، انتقال خون ایمن تر شده است. فعالیت های لندشتاینر امکان تعیین گروه های خونی را فراهم کرد و به ما امکان داد انتقال خون را با اطمینان بیشتری انجام دهیم. وی به خاطر این کشف بزرگ جایزه نوبل پزشکی سال ۱۹۳۰ را به خود اختصاص داد. ( می خواهم بیشتر بدانم)
مخلوط کردن خون دو فرد ممکن است به تجمع اجزای خون در کنار یکدیگر منجر شود. در این حالت خون " کپه کپه" به نظر می رسد. گلبول های قرمزی که کنار هم جمع شده اند می توانند باعث واکنش های خطرناکی در بدن شوند. این واکنش ها می توانند نتایج مرگ باری داشته باشند. لندشتاینر کشف کرد که کپه کپه شدن خون زمانی رخ می دهد که فرد دریافت کننده خون، پادتن ضد گلبول های فرد دهنده را در خون خود داشته باشد.
● خون از چه اجزایی تشکیل شده است؟
یک انسان بالغ حدود ۶-۴ لیتر خون دارد که در سر تا سر بدنش در حال گردش است. خون کارهای مهمی انجام می دهد اما انتقال اکسیژن به بخش های مختلف بدن، مهم ترین کار آن است. خون از چند نوع سلول شناور و مایعی به نام پلاسما تشکیل شده است.
سلول های قرمز خون که گلبول های قرمز نیز نامیده می شوند حاوی هموگلوبین اند. این پروتئین به اکسیژن متصل می شود. گلبول های قرمز اکسیژن را به بافته های بدن می رسانند و دی اکسید کربن را از محیط آن ها دور می کنند.
سلول های سفید خون که گلبول های سفید نیز نامیده می شوند با عوامل عفونی مبارزه می کنند.
پلاکت ها. به لخته شدن خون کمک می کنند. برای مثال، وقتی جایی از بدنمان بریده می شود، آن ها با تسهیل لخته شدن خون مانع خونریزی شدید می شوند.
پلاسما. حاوی املاح و پروتئین های متنوعی است.
● گروه های خونی مختلف کدام اند؟
تفاوت خون های مختلف به وجود یا عدم وجود پروتئین های ویژه ای به نام پادتن و پادزا برمی گردد. پادزاها بر سطح گلبول های قرمز و پادتن ها در پلاسمای خون قرار دارند. افراد مختلف، انواع متفاوت و ترکیب های متفاوتی از این مولکول ها را دارند. گروه خونی شما به آن چه که از والدین خود به ارث برده اید وابسته است.
امروزه بیش از ۲۰ نوع نظام تعیین گروه خون وجود دارد. اما نظام ABO و RH مهمترین آن ها هستند که برای انتقال خون استفاده می شوند. همه گروه های خونی با هم ناسازگار نیستند. مخلوط کردن گروه های خونی ناسازگار به کپه کپه شدن خون می انجامد که برای بیمار خطرناک است.
● نظام ABO
بر طبق این شیوه تعیین گروه خون، چهار نوع گروه خون وجود دارد: A ، B ، AB یا O
▪ گروه خون A
اگر گروه خون شما از نوع A باشد، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای A و در پلاسمای خود پادتن B را دارید.
▪ گرو خون B
اگر گروه خون شما از نوع B باشد، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای B و در پلاسمای خود پادتن A را دارید.
▪ گروه خون AB
اگر گروه خون شما از نوع AB باشد، شما بر سطح گلبول های قرمز خود هم پادزای A و هم پادزای B دارید. در پلاسمای خون شما پادتن A و پادتن B وجود ندارند.
▪ گروه خون O
اگر گروه خون شما از نوع O باشد، شما بر سطح گلبول های قرمز خود پادزای A و B را ندارید. در پلاسمای خون شما هم پادتن A و هم پادتن B وجود دارند.
● نظام Rh
بسیاری از مردم بر سطح گلبول های قرمز عامل Rh نیز دارند. Rh پادزایی است که هر کس آن را داشته باشد، +Rh محسوب می شود. کسانی که این پادزا را ندارند، -Rh محسوب می شوند. شخصی که -Rh است به طور طبیعی در پلاسمای خون خود پادتن Rh ندارد ( اما می تواند پادتن A یا B را داشته باشد ). اما اگر شخصی -Rh خون +Rh دریافت کند، علیه آن پادتن Rh می سازد که در پلاسمای خونش ظاهر می شود. فرد +Rh بدون هیچ گونه مشکلی می تواند از فرد -Rh خون دریافت کند.
● نشانه های گروه خونی
براساس نظام گروه خونی ABO که در بالا توضیح داده شد، شما ممکن است به یکی از گروه های خونی زیر تعلق داشته باشید. +O Rh + AB Rh + B Rh + A Rh
- O Rh - AB Rh - B Rh - A Rh
آیا شما می دانید که به کدام گروه خونی تعلق دارید؟
● تعیین گروه خون:
چگونه می توانم گروه خون فردی را تعیین کنیم؟
۱) نمونه خون فرد را با سه محلول مخلوط کنید که حاوی پادتن های A، B یا Rh هستند.
۲) سپس به آن چه که رخ می دهد، توجه کنید. در کدام مخلوط، خون لخته می شود؟ لخته شدن خون نشان می دهد که خون با پادتن خاص واکنش داده است و بنابراین با خونی که آن نوع پادتن را دارد، سازگار نیست. اگر خون رسوب نکرد، می توان نتیجه گرفت که آن خون پادزایی را که به پادتن موجود در محلول متصل می شود، ندارد.
۳) اگر شما بدانید که خون فرد چه پادزاهایی دارد، می توانید به سادگی گروه خون او را تعیین کنید.
وقتی خون لخته می شود یا به اصطلاح کپه کپه می شود، چه رخ می دهد؟
برای این که انتقال خون موفقیت آمیز باشد، باید دهنده و گیرنده خون از لحاظ گروه های خونی ABO و Rh با هم سازگار باشند. اگر آن ها سازگار نباشند، گلبول های قرمز خون دهنده کپه کپه یا لخته می شوند. گلبول های قرمز لخته شده می توانند رگ های خونی را مسدود کنند و از رسیدن خون به بخش های مختلف بدن جلوگیری کنند.
به علاوه، گلبول های لخته شده، متلاشی می شوند و محتویات آن ها بیرون می ریزد. گلبول های قرمز هموگلوبین دارند که در خارج از گلبول قرمز حالت یک سم را پیدا می کند. این وقایع می توانند برای بیمار بسیار خطرناک باشند.
پادزای A و پادتن B می توانند به هم دیگر متصل شوند و همین طور پادزای B و پادتن B می توانند به هم بپیوندند. اگر شخصی با گروه خونی B از فردی با گروه خونی A خون دریافت کند، این واقعه رخ می دهد. گلبول های قرمز به واسطه پادتن ها مانند حبه انگور به هم متصل می شوند. همان طور که گفتیم، تجمع گلبول ها و در نتیجه تشکیل لخته خون می تواند به مرگ منجر شود.
شخصی با گروه خون +A خون +B دریافت کرده است. پادتن های B ( زرد ) موجود در خون +A به گلبول های قرمز خارجی حمله می کنند و به آن ها متصل می شوند. پادتن های B خون +A با پادزاهای خون +B می پیوندند و لخته شدن رخ می دهد. این واقعه خطرناک است، زیرا گلبول های لخته شده متلاشی می شوند و محتویات آن ها به بیرون سلول می ریزد. در این حالت، این محتویات سمی می شوند.
● انتقال خون:
▪ چه کسی از چه کسی می تواند خون دریافت کند؟
شما می توانید به شخصی با گروه خون A، خون A و به شخصی با گروه خون B، خون B تزریق کنید و برای گروه های خونی دیگر نیز همین طور. البته، در برخی موارد می توانید از فردی با گروه خون متفاوت خون دریافت کنید یا به شخصی با گروه خونی دیگر خون بدهید.
اگر فرد دریافت کنند خون، گروه خونی دارد که علیه پادزاهای گروه خون دهنده، پادتنی تولید نمی کند، انتقال خون می تواند با موفقیت انجام شود. اما اگر فردی که می خواهد خون دریافت کند، پادتن هایی دارد که با پادزاهای خون دهنده پیوند می شوند، گلبول های قرمز خون دهنده لخته خواهند شد.
افرادی که گروه خون آنان از نوع O است، دهنده عمومی و افرادی که گروه خون آنان از نوع AB است، گیرنده عمومی نامیده می شوند.
توسط سیامک علی حیدری
http://yaabolfasl.blogfa.com
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست