شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

امروز در تاریخ


امروز در تاریخ

نگاهی به تاریخ امروز

● در گذشت امیری فیروزکوهی

امروز بیست و سومین سالگرد درگذشت امیری فیروزکوهی شاعر ایرانی است. عبدالکریم امیری فیروزکوهی در سال ۱۲۸۸ شمسی در دهکده فرح آباد فیروزکوه متولد شد. از کودکی با شاعران و هنرمندان همدم بود و از سال ۱۳۱۴ به پای درس «شیخ عبد النبی» نشست که معلم دلخواهش بود و علوم عربی، بلاغت، منطق، فلسفه، حکمت، فقه و اصول را از وی

فرا گرفت و برای کامل کردن آنها به نزد استادان دیگر رفت. پس از چندی در شعر پیشرفت کرد؛ به طوری که از شاعران مطرح معاصر به ویژه در قصیده و غزل به شمار می‌رود. امیری فیروزکوهی از شیفتگان صائب تبریزی- از صاحبنامان سبک هندی در شعر فارسی - به شمار می‌رود. در روزگاری که سبک هندی چندان مورد توجه نبود، امیری به معرفی صائب پرداخت و دو مقدمه بر دیوان این شاعر هندی سرا نوشت و به چاپ سپرد. امیری فیروزکوهی سرانجام در این تاریخ به سال ۱۳۶۳ دار فانی را وداع گفت.

● ۳ سال از مرگ سوپرمن گذشت

«کریستوفر ریو»، بازیگر مشهور فیلم‌های سوپرمن، سه سال پیش بر اثر ضایعه نخاعی در سن ۵۲ سالگی درگذشت. «کریستوفر ریو» با نام «کریستوفر دولیه ریو»، ۲۵ سپتامبر سال ۱۹۵۲ در آمریکا متولد شد، او پیش از آنکه در سینما در نقش‌های سوپرمن ایفای نقش کند، چند سالی در زمینه تئاتر فعالیت کرد. ریو در دهه ۸۰ در چند فیلم از جمله «جایی در زمان»، «دام مرگ»، «بوستونی‌ها» و «خیابان اسمارت» ایفای نقش کرد. «ریو» در سال ۱۹۸۷ در حمایت از ۷۷ بازیگر، کارگردان و فیلمنامه‌نویس اهل شیلی که به خاطر آثارشان توسط دیکتاتور مشهور پینوشه دستگیر و محکوم به اعدام شده بودند، با تبلیغات وسیع دست به تظاهرات زد. او که سال‌های سال در نقش مرد پرنده (سوپرمن) ایفای نقش کرده بود، ماه مه سال ۱۹۹۵ هنگام اسب سواری دچار سانحه گردید و بقیه عمر خود ویلچرنشین شد. او پس از این ضایعه به انجام کارهای بشردوستانه گروید و موسساتی در جهت تسهیل زندگی معلولان راه‌اندازی کرد.سوپرمن سرانجام ۱۰ اکتبر سال ۲۰۰۴ بر اثر ضایعه نخاعی در سن ۵۲ سالگی دار فانی را وداع گفت.

● تولد نمایشنامه‌نویس بزرگ انگلستان

هارولد پینتر نمایشنامه‌نویس، شاعر، بازیگر، کارگردان و فعال سیاسی انگلیسی ۷۷ ساله شد. آثار او اکثراً در ژانر کمدی وحشت می‌گنجد و نمایش تلاش طنزآمیز و بدبین انسان در برقراری ارتباط با دیگران در جواب حمله یا ایجاد خطر آنهاست. به علاوه پینتر برای استفاده منحصر به فرد از دیالوگ مشهور است که درون کاراکترهایش را در معرض دید می‌گذارد و اینکه لایه‌های معانی را با مکث و سکوت درمی‌نوردد. پینتر در لندن متولد شد. در آکادمی سلطنتی هنرهای دراماتیک لندن تحصیل کرد و ۱۰ سال مشغول کار تئاتر بود. سپس در سال ۱۹۵۷ اولین نمایشنامه‌اش «اتاق» را منتشر ساخت. او در سال ۲۰۰۲ شوالیه شد. در سال ۱۹۹۵ نیز برنده جایزه ادبیات انگلیسی دیوید کوهن در زمینه یک عمر دستاوردهای هنری شد. سال بعدش نیز جایزه یک عمر فعالیت هنری لارنس اولیویه را گرفت. سال ۲۰۰۱ جایزه «نابغه خلاق» را از‌ آکادمی رهبران جهان دریافت کرد و سال ۲۰۰۵ برنده جایزه نوبل ادبیات شد.

● نویسنده رمان جدید فرانسه

کلودسیمون نویسنده فرانسوی و برنده جایزه نوبل ادبیات در این تاریخ در سال ۱۹۱۳ متولد شد. سیمون متولد ماداگاسکار است و در کودکی به فرانسه مهاجرت کرد. او در سال ۱۹۸۵ برنده جایزه نوبل شد. شهرت سیمون عمدتاً برای رمان‌های طولانی به سبک «رمان جدید» فرانسه در دهه ۱۹۵۰ است. رمان‌های او بدون موضوع شخصیت‌پردازی یا علامت‌گذاری است؛ از طرفی بسیار تصویری بوده وجلوه‌های جریان سیال ذهن در آن دیده می‌شود. جملات دراز او حتی تا هزار کلمه ادامه دارد و بیانگر پیچیدگی زندگی درونی است. سیمون پس از پایان دبیرستان در دانشگاه‌های آکسفورد و کمبریج تحصیل کرد سپس به جنگ رفت و در جریان جنگ جهانی دوم در بلژیک اسیر نازی‌ها شد. مدتی بعد فرار کرد و به نیروی مقاومت پیوست. در سال ۱۹۴۵ و در پایان جنگ اولین رمانش «حقه‌باز» را منتشر کرد. وی یکی از بهترین شخصیت‌های ادبی «رمان جدید» فرانسه به‌شمار می‌رود. در عین حال منتقدان معتقدند که برعکس نویسندگان این سبک همچون آلن رب گریه و ناتالی ساروت، آثار سیمون از تئوری و تلاش کمتری از درک دنیا و استمرار پروسه نگارش برخوردار است.همچون یکی از رمان‌هایش «باد». آثار مشهور او عبارتند از: «جاده فلاندر»، «علف»، «تاریخ» و «جورجی‌ها».سیمون ۶ جولای ۲۰۰۵ دیده از جهان فرو بست.

● جاکومتی فرد کلیدی اگزیستانسیالیسم

آلبرتو جاکومتی مجسمه ساز، نقاش و هنرمند چاپ دستی سوئیسی ۱۰۶ ساله شد. جاکومتی یکی از افراد کلیدی جنبش اگزیستانسیالیسم بود، اما به‌طور‌ کلی نمی‌توان آثارش را به سادگی در سبک و دسته‌ای جای داد. عده‌ای او را فرمالیست می‌خوانند و بقیه معتقدند اکسپرسیونیست است. حتی پس از روابطش با سوررئالیست‌ها آثارش بیانی از احساسات و پاسخش به موضوع بود. او همواره سعی داشت از مدل طبیعی آن‌طور که خودش می‌دید و فکر می‌کرد باید دیده شود نقاشی کند و مجسمه بسازد. در حال حاضر اعتقاد صاحبنظران بر این است که فرم‌های اغراق‌آمیز مجسمه‌‌ها و نقاشی‌های جاکومتی بازتاب مدرنیسم و اگزیستانسیالیسم قرن ۲۰ است که زندگی انسان خالی و بدون معنا شده است.جاکومتی متولد وال برگالیای سوئیس، نزدیک مرز ایتالیاست. پس از دبیرستان به ژنو رفت و در مدرسه هنرهای زیبا تحصیل کرد و سپس به پاریس نقل مکان کرد. در آنجا بود که با مکاتب جدید هنری آشنا شد و ابتدا به کوبیسم و بعداً سبک شخصی خودش پرداخت. او در سال ۱۹۶۶ درگذشت. در سال ۲۰۰۱ نام جاکومتی در لیست «۱۰۱ نقاش بزرگ قرن بیستم» قرار گرفت و یکی از آثارش در سال ۲۰۰۵ به قیمت ۱۴ میلیون دلار به فروش رفت.