یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
پیامبر اكرم ص از نگاه امام صادق علیه السلام
حضرت موسی(ع) وقتی عصایش را به زمین انداخت و در خود احساس ترس نمود گفت: « اللهم انی اسئلك بحق محمد و آل محمد لما انجیتنی » ؛ خدایا! به حق محمد و آل محمد از تو در خواست می نمایم كه مرا ایمن گردانی. خداوند متعال به او فرمود:« قلنا لا تخف انك انت الاعلی » ( طه /۶۸) نترس. مسلماً تو برتری.
ای یهودی ، اگر موسی(ع) امروز حضور داشت و مرا درك میكرد و به من و نبوت من ایمان نمیآورد ، ایمان و نبوتش هیچ نفعی به حال اونداشت.
ای یهودی! از ذریه من شخصی ظهور خواهد كرد به نام مهدی (ع) كه در زمان خروجش ، عیسی بن مریم برای یاری او فرود میآید و پشت سر او نماز میخواند. (۱۲)
●سیاستمداری پیامبر(ص)
در عرف جهانی امروز« سیاست » را به معنای نیرنگ و دروغ برای كسب قدرت و سلطه بر مردم تعریف می كنند، اما «سیاست» در لغت ، به معنای « اداره كردن امور مملكت و حكومت كردن» است . خداوند متعال پیامبر خاتم (ص) و جانشینان بر حق ایشان ، ائمه معصومین را از بهترین سیاستمداران شمرده است . در« زیارت جامعه»، در وصف ائمه علیهم السلام كه پرورش یافتگان مكتب نبوتند، آمده است: « وساسه العباد».
فضیل بن یسار میگوید: از امام صادق (ع) شنیدم كه به بعضی از اصحاب خویش فرمود: خداوند عز و جلّ پیغمبرش را تربیت كرد و نیكو تربیت فرمود. چون تربیت او را تكمیل نمود، فرمود:
« انك لعلی خلق عظیم » ، تو بر اخلاق عظیمی استواری. سپس امر دین و امت را به او واگذار نمود تا سیاست و اداره بندگانش را به عهده بگیرد، سپس فرمود: « ما اتاكم الرسول فخذوه و ما نهاكم عنه فانتهوا » (حشر/۷)، آنچه را رسول خدا برای شما آورد ، بگیرید ، ( و اجرا كنید) و از آنچه نهی كرد ، خود داری نمایید. رسول خدا (ص) استوار ، موفق و مؤید به روح القدس بود و نسبت به سیاست و تدبیر خلق ، هیچ گونه لغزش و خطایی نداشت و به آداب خدا تربیت شده بود... . (۱۳)
●زهد و وارستگی
حضرت محمد (ص) هرگز نسبت به دنیا و لذایذ زودگذر آن میلی نشان نداد ، به آن توجهی نكرد. امام صادق (ع) میفرماید: روزی رسول خدا (ص) در حالی كه محزون بود از منزل خارج شد فرشته ای بر او نازل شد ، در حالی كه كلید گنجهای زمین را به همراه داشت. فرشته گفت: ای محمد (ص)، این كلیدهای گنجهای زمین است. پروردگارت میفرماید: این كلیدها را بگیر و در گنجهای زمین را باز كن و آنچه میخواهی از آن استفاده نما. بدون این كه نزد من ذرهای از آنها كم شود.
پیامبر(ص) فرمود:« دنیا خانه كسی است كه خانه (واقعی) ندارد. كسانی دور آن جمع میشوند كه عقل ندارند.» (۱۴)
ابن سنان میگوید: امام صادق(ع) فرمود: مردی نزد پیامبر(ص) آمد ، در حالی كه آن حضرت روی حصیری نشسته بود كه زبری آن بر بدن آن حضرت اثر گذاشته بود ، و بر بالشی از لیف خرما تكیه نموده بود ، كه بر گونه های گلگونه اش نفوذ كرده بود. آن مرد در حالی كه جاهای اثر كرده را مسح مینمود ، گفت: كسری و قیصر (پادشاهان ایران و روم) هرگز چنین راضی نمیشوند و بر حریر و دیبا میخوابند و تو (كه سرور مخلوقات خدایی) بر این حصیر!
پیامبر(ص) فرمود: به خدا من از آنها برتر و گرامی تر هستم. من كجا و دنیا كجا! مثال زودگذر بودن دنیا ، مثال شخصی است كه بر درختی سایه دار عبور میكند، لحظه هایی از سایه درخت استفاده میكند و وقتی سایه تمام شد ، از آن جا كوچ میكند و درخت را رها میكند. (۱۵)
به عنوان حسن ختام ، به ذكر خطبه ای از آن حضرت در توصیف پیامبر(ص) اكتفا میكنیم.
●خطبه امام صادق(ع) در وصف حضرت محمد(ص)
« بردباری ، وقار و مهربانی خدا سبب شد تا گناهان بزرگ و كارهای زشت مردم، مانع نشود كه دوست ترین و شریف ترین پیغمبرانش ، یعنی محمد بن عبدالله(ص) را برای مردم برگزیند.
محمد بن عبدالله(ص) در حریم عزت تولد یافت: در خاندان شرافت اقامت گزید، حسب و نسبش آلوده نگشت، صفاتش را دانشمندان بیان كردند و حكیمان در وصفش اندیشه نمودند. او پاكدامنی بی نظیر، هاشمی نسبی بی مانند ، و بی مانندی از اهل مكه بود.
«حیا» صفت او بود و «سخاوت» طبیعتش ، به متانتها و اخلاق نبوت سرشته شده بود. اوصاف خویشتن داریهای رسالت بر او مهر شده بود تا آن گاه كه مقدرات و قضا و قدر الهی عمر او را به پایان رسانید و حكم حتمی پروردگار او را به سرانجامش منتهی ساخت. هر امتی ، امت پس از خود را به آمدنش مژده داد. نسل به نسل از حضرت آدم تا پدر بزرگوارش ، عبدالله ، پدری او را به پدر دیگر تحویل داد. ولادتش در بهترین طایفه ، گرامیترین نواده (بنیهاشم) ، شریف ترین قبیله (فاطمه مخزومیه) و محفوظ ترین شكم باردار (آمنه دختر وهب) و امانت دارترین دامن بود.
خدا او را برگزید ، پسندید و انتخاب كرد ، سپس كلیدهای دانش و سرچشمه های حكمت را به او داد. او را مبعوث نمود تا رحمت بر بندگان و بهار جهانیان باشد.
خداوند كتابی را بر او نازل كرد ، كه بیان و توضیح هر چیزی در آن است و آن را به لغت عربی ، بدون هیچ انحرافی قرار داد ، به امید این كه مردم پرهیزكار شوند. آن را برای مردم بیان كرد و معارف آن را روشن ساخت و با آن ، دینش را آشكار ساخت . واجباتی را لازم شمرد ، حدودی را برای مردم وضع نمود و بیان كرد و مردم را آگاه ساخت. آن حضرت در آن امور، راهنمایی به سوی نجات و نشانه های هدایت به سوی خدا است.رسول خدا (ص) رسالتش را تبلیغ كرد ، ماموریتش را آشكار ساخت ، بارهای سنگین نبوت را كه به عهده گرفته بود ، به منزل رسانید و به خاطر پرورگارش صبر كرد و در راهش جهاد نمود.
با برنامه ها و انگیزههایی كه برای مردم پی ریزی نمود و منارههایی كه نشانه های آن را برافراشت ، برای امتش خیر خواهی كرد و آنها را به سوی نجات و رستگاری فرا خواند و به یاد خدا تشویق و به راه هدایت دلالت كرد ، تا مردم پس از او گمراه نشوند. آن حضرت نسبت به مردم دلسوز و مهربان بود.»(۱۶)
پی نوشتها:
۱- مصباح الشریعه، ترجمه زین العابدین كاظمی، ص۱۲۶.«خلقتنی الله من صفوه نوره...»
۲- جلاء العیون. ص ۱۱.
۳- همان، ص۳۶.
۴- بحار الانوار، ج۱۶، ص۱۰۱.
۵- سفینه البحار، ج ۱، ص۴۳۳.
۶- بحار الانوار، ج۱۷، ص ۳۰.
۷- هند بن ابی هاله، فرزند حضرت خدیجه(س) از شوهر قبلی اش بود كه در خانه پیامبر اسلام رشد و نمو نمود.
۸- بحارالانوار، ج۱۶، صص ۱۴۷، ۱۴۸.
۹- تفسیر نور الثقلین، ج ۱، ص ۱۳۸ و ج ۵، ص۷۷.
۱۰- اصول كافی، ترجمه سید جواد مصطفوی، ج ۲، ص ۳۲۵.
۱۱- همان، ص ۳۲۱.
۱۲- بحار الانوار، ج۱۶، ص۳۶۶، به نقل از جامع الاخبار، ص ۹۸.
۱۳- اصول كافی،ج ۲ صص ۵ و ۶.
۱۴- بحارالانوار،ج ۱۶ ص ۲۶۶.
۱۵- بحارالانوار،ج ۱۶ صص ۲۸۲ و ۲۸۳.
۱۶- اصول كافی ج۲ ، صص۳۳۲ و ۳۳۳.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست