چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

فرمت فایل های گرافیکی


فرمت فایل های گرافیکی

یکی از ویژگی های مهمی که هنگام ذخیره یک فایل باید توسط کاربر مشخص شود تعیین نوع ذخیره سازی فایل یا به اصطلاح فرمت آن فایل است. فرمت های مختلفی برای فایل های گرافیکی ابداع شده …

یکی از ویژگی های مهمی که هنگام ذخیره یک فایل باید توسط کاربر مشخص شود تعیین نوع ذخیره سازی فایل یا به اصطلاح فرمت آن فایل است. فرمت های مختلفی برای فایل های گرافیکی ابداع شده اند که هر کدام دارای مزایا و معایبی هستند. فایل های گرافیکی به طور کلی به یکی از دو حالت Raster و Vuctor هستند. واژه raster به خطوطی اطلاق می شود که به صورت افقی روی سطح لامپ تصویر دستگاه هایی مثل تلویزیون یا مانیتور ترسیم می شوند تا در کنار هم تصویری را که مشاهده می کنید تشکیل دهند. در مقابل، فایل های vector قرار دارند که تصاویر را از طریق بïردار و اشکال هندسی ترسیم می کنند. کیفیت فایل های برداری با تغییر اندازه تغییر نخواهد کرد. برای تصمیم گیری در خصوص نوع یا فرمت فایل گرافیکی، سه عامل را باید مورد توجه قرار دهید: نوع خروجی (قرار است تصویر چاپ شود یا مثلاً روی وب به نمایش درآید؟)، ویژگی ها و قابلیت های خاص هر فرمت (مثلاً فرمت TIFF برای ویرایش تصویر از BMP مناسب تر است) و امکانات موجود (اگر دوربین دیجیتالی شما فرمت TIFF را نشناسد، کاری نمی توانید بکنید). در ادامه با برخی از فرمت های رایج برای فایل های گرافیکی آشنا خواهیم شد. ▪ JPEG

یک فرمت تمام رنگی از نوع raster که تمام مرورگرهای وب و دوربین های دیجیتالی آن را می شناسند. روش فشرده سازی مورد استفاده این نوع فرمت، اندازه فایل را بسیار کاهش می دهد که برای بارگذاری از اینترنت مناسب است. البته این کاهش حجم فایل به قیمت افت کیفیت تمام می شود. هر دفعه که یک فایل را با فرمت JPEG ذخیره می کنید، از کیفیت آن باز هم کاسته می شود.

GIF

یک فرمت raster مخصوص وب. پالت رنگ مورد استفاده فایل های GIF بسیار محدود است. (حداکثر ۲۵۶ رنگ به طور همزمان) عملاً برای کاهش حجم فایل، فقط چند رنگ از این ۲۵۶ رنگ استفاده می شود. پالت رنگ کوچک، فشرده سازی بدون افت کیفیت، رنگ های پشت نما (transparent) و انیمیشن فریمی، خواصی هستند که GIF را به یک فرمت مناسب برای نمایش آرم و آیکون در وب تبدیل کرده اند.

TIFF

پبهترین انتخاب برای تصاویر raster که قرار است چاپ شوند. این فرمت از مدهای رنگی مختلفی تشکیل شده است. TIFF علاوه بر رنگ RGB، از طیف خاکستری هشت بیتی و CMYK ۳۲ بیتی هم حمایت می کند. ویژگی هایی چون gradient transparency، چندلایه ای بودن و روش های متعدد فشرده سازی در TIFF محبوبیت خاصی به این فرمت بخشیده اند.

PNG

فرمتی از نوع raster که کم کم دارد در وب جا باز می کند. PNG که سرنام Portable Network Graphics است هم از تصاویر پالتی و هم تصاویر تمام رنگ پشتیبانی کرده و فشرده سازی آن بدون افت کیفیت است. در حال حاضر همه مرورگرهای وب قابلیت نمایش فایل های PNG را ندارند.

فرمت های اختصاصی

بعضی برنامه ها فایل هایی می سازند که فقط خودشان می شناسند. این فرمت ها برای ساخت و ویرایش تصاویرایده آل به نظر می رسند. مثلاً تصاویر ایجاد شده در برنامه فتوشاپ (فرمت PSD) چند لایه ای است و امکان اعمال فیلترهای مختلف به آن نیز وجود دارد.

رضا جوالچی