چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
با مراقبت تعادلی از بالا و پایین صحنههای زندگی خود را مستند کنید
تقریبا بین همه علاقه مندان به شناخت دنیای آینده یک تفاهم ضمنی یا صریح وجود دارد مبنی بر اینکه فنآوریهای پیشرفته تر، ارزان تر و ریزتر مفهوم حریم خصوصی را به شدت تهدید خواهند کرد. البته تکنولوژیهای مرتبط با این موضوع خاص از جمله رایانههای پوشیدنی، برچسبهای رادیوئی و دسترسی بی سیم و چالاک به منابع اطلاعاتی به نوعی توان افراد برای مراقبت و نظارت بر محیط اطراف و نیز شفافیت را افزایش می دهد.
در سال ۱۹۹۳ تهیه دیسکهای مغناطیسی لازم برای ذخیره کردن۸۰ ساعت فیلم (تقریبا ۱۰۰۰ گیگابایت) بیش از یک میلیون دلار هزینه داشت، اما در اواسط دهه آینده برای تهیه همین مقدار فضای ذخیره اطلاعات فقط کافی است دو سه دلار خرج کنید. بر همین اساس می توان دریافت که در دهههای آتی اشخاص برای فیلم برداری کل زندگی خود حداقل از لحاظ خرج و زحمت این فیلم برداری مشکلی نخواهند داشت.
استیو مان، فارغ التحصیل ام آی تی و از اساتید برجسته دانشگاه تورنتو، از جمله کسانی است که در این حوزه جزو پیشروان و آینده نگران تلقی می شود. وی در برابر واژه surveillance که در ریشه فرانسوی به معنی تماشا از بالاست و معمولا در فارسی مراقبت ترجمه می شود اصطلاح جدید sousveillance را مطرح کرده است به معنی مراقبت از بالا و پایین. ایده اصلی او به این صورت است که یک فعالیت خاص از دیدگاه یا چشم انداز همان شخصی که در فعالیت مشارکت دارد ضبط و ذخیره شود. مثلا یک وب کم بی سیم که به گردن شخص آویزان شده و همان تصاویری را که شخص می بیند لحظه به لحظه روی اینترنت پخش کرده یا در جایی ذخیره می کند.
تردیدی نیست که چنین فنآوری هایی ابعاد و پیامدهای مختلف آموزشی، حقوقی، سیاسی، امنیتی، اخلاقی و اجتماعی متنوع و ناشناختهای دارند. مثلا همانطور که شما می توانید مکالمات تلفنی خود را ضبط کرده و به عنوان سند نگه دارید به زودی قادر می شوید کل صحنههای زندگی خود را مستند کنید. در این صورت دیگر کسانی که به هر طریقی یا به هر دلیلی و برای هر کاری با شما ارتباط داشتهاند نمی توانند به اصطلاح بعدا زیرش بزنند، چون شما از آنها بی هیچ زحمتی فیلم گرفتهاید. موارد متعدد دیگری نیز را می توان نام برد که در صورت همگانی شدن این فنآوری شرایط زیست انسان اساسا تغییر خواهد کرد.
استیو مان علاوه بر مفاهیم بالا روی فنآوریهای مراقبت معکوس نیز کار می کند. بر اساس این مفهوم شهروندان هر جامعه ای باید بتوانند هر کسی را که قصد دارد آنها را تحت مراقبت یا نظارت بگیرد متقابلا تحت مراقبت یا نظارت بگیرند. البته احتمالا کسانی که مراقبت یا نظارت بر دیگران را جزو وظایف یا حقوق خود می دانند در برابر مراقبت معکوس مقاومت خواهند کرد، اگرچه در درازمدت چارهای جز تسلیم نخواهند داشت.
برخی از نظریه پردازان بر این باورند که در طی زمان و همزمان با رشد و همگرائی فنآوریهای مورد نیاز و همچنین همگانی شدن آنها بالاخره این دو روند متقابل یعنی مراقبت کردن در برابر مراقبت شدن به یک حالت تعادلی می رسد.
آنچه که روشن است اینکه با توجه به پیشرفت سریع فنآوریها، امکانهایی متنوع و نوین در اختیار انسانها قرار می گیرد که از بعضی جهات زندگی آنها را کاملا دگرگون خواهد ساخت.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست