پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

دلمه برگ مو به سبک آذربایجان


دلمه برگ مو به سبک آذربایجان

دلمه برگ مو یکی از بهترین پیش غذاها یا ساید دیش‌ها است که می‌توانید با آن سفره تان را رنگین‌تر کنید. پیچیدن برگ مو از نظر خیلی‌ها کار دشوار و پر دردسری است اما واقعیت این است که …

دلمه برگ مو یکی از بهترین پیش غذاها یا ساید دیش‌ها است که می‌توانید با آن سفره تان را رنگین‌تر کنید. پیچیدن برگ مو از نظر خیلی‌ها کار دشوار و پر دردسری است اما واقعیت این است که با کمی دقت می‌توانید به سادگی این کار را انجام دهید. این دلمه را با برگ مویی که از تابستان در شور انداخته و در هوای خنک نگهداری کرده‌اید یا برگ موهای کنسروی می‌توانید تهیه کنید.

مواد لازم:

برگ مو انگور کشمشی نیم کیلو

برنج ۱ پیمانه

بلغور گندم ۱/۲ پیمانه

پیاز ۲ عدد

سبزی (تره، گشنیز، شوید، مرزه) نیم کیلو

خامه ۱۰۰ گرم

گوشت چرخ کرده ۲۰۰ گرم

سیر ۵ تا ۶ حبه درشت

ادویه به مقدار لازم

روغن حیوانی ۲ قاشق غذاخوری

غوره یا گوجه سبز مقداری

لیمو ترش تازه ۱ عدد

روغن زیتون ۲ قاشق غذاخوری

طرز تهیه:

برنج و بلغور گندم را بعد از شستن به مدت ۲ ساعت با کمی آب ولرم خیس کنید.

پیاز را رنده کرده و با روغن حیوانی تفت دهید. گوشت را به پیاز اضافه کرده و بعد از اینکه رنگ گوشت تغییر کرد، نمک و فلفل اضافه کنید. بلغور و برنج خیس شده را به گوشت اضافه کرده و به تفت دادن ادامه دهید. بعد از چند دقیقه مواد را از روی حرارت برداشته، سبزی دلمه و ۱۰۰ گرم خامه اضافه کنید.

داخل یک قابلمه بزرگ آب بریزید و روی حرارت بگذارید تا بجوشد و بعد برگهای شسته شده را داخل آب جوش بریزید تا وقتی که رنگ برگها تغییر کند. (حدود ۵ دقیقه)، شیر آب سرد را باز کرده و قابلمه را زیر شیر آب بگذارید و بعد برگها را داخل صافی بریزید تا آبش کشیده شود. چند تا از برگها را کف قابلمه نسبتا کوچکی بچینید.

یک برگ را بردارید و یکطرف آن از مایه گوشتی بگذارید و دو طرف برگ را به طرف داخل تا بزنید و بعد انتهای برگ را تا زده و به آرامی برگ را لوله (رول) کنید و داخل قابلمه بچینید. تمام برگها را به همین ترتیب بپیچید و داخل قابلمه بچینید. روی دلمه‌ها را چند برش لیمو یا گوجه سبز و یا کمی غوره گذاشته و مقداری روغن زیتون روی آنها بریزید.

یک بشقاب یا جسم سنگین روی دلمه‌ها قرار دهید. (سنگینی بشقاب باعث می‌شود دلمه‌ها درون قابلمه تکان نخورده و وا نرود) بعد از اینکه بشقاب را روی دلمه‌ها گذاشتید، آب اضافه کنید تا روی بشقاب را آب بگیرد. بعد از ۱ ساعت دلمه آماده است. (می‌توانید کمی پیاز داغ و زرشک را تفت داده و هنگام سرو روی دلمه‌ها بریزید)

فوت و فن های پخت دلمه

بعضی‌ها داخل دلمه سیر نمی‌ریزند، ولی سیر عطر و طعم خاصی به دلمه می‌دهد.

بهتر است برای انتخاب برگ دلمه دقت کنید و برگهای تازه و لطیف که زیاد بزرگ نیستند را انتخاب کنید. چون اگر برگها خوب نباشند، دلمه هر چقدر هم بپزد، برگهایش پخته نمی‌‌شود.

دلمه بدون گوشت هم تهیه می‌شود و آن نوع نیز بسیار خوشمزه است، پس اصراری نیست که حتما داخل دلمه گوشت ریخته شود.

خامه باعث انسجام مایه دلمه شده و آن را خوشمزه‌تر می‌کند، اگر خامه نداشتید می‌توانید به جای آن ماست کیسه‌ای نیز استفاده کنید. ولی سعی کنید حتماً یکی از این دو را در مایه دلمه بریزید. چون واقعاً طعم خوبی به آن می‌دهد.

دلمه معمولا با سیر ماست یا ماست ساده سرو می‌شود.

ادویه دلمه شامل: پودر گل محمدی، پودر کاکوتی، زیره سیاه، زرد چوبه و فلفل سیاه است.