پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مروری بر مکتب هلندی حقوق بین الملل خصوصی
حقوق بین الملل خصوصی، از شاخه های حقوق موضوعه است که از روابط افراد در زندگی بین المللی بحث می نماید. قانون داخلی، رویه قضائی، دکترین حقوقی، عهدنامه ها و عرف بین الملل از منابع این رشته می باشد. مباحث عمده حقوق بین الملل خصوصی عبارتند از مسائل تابعیت، اقامتگاه، مبانی حقوقی بیگانگان و تعارض قوانین در دادگاه ها و مراجع رسمی.
در قرن هفدهم میلادی در عرصه حقوق بین الملل خصوصی، جریان های فکری متنوعی ظهور نمود که هرکدام به نوبه خود در گسترش و توسعه آن
گام های ارزنده ای را ایفا نمودند. در این راستا "مکتب هلندی" از مکتب های معروف و شناخته شده حقوق بین الملل خصوصی در آن دوران به شمار می رفت که در حوزه حقوق بین الملل خصوصی دیدگاه های جدیدی را تبیین نمود.
باید خاطر نشان نمود، هرچند مکتب هلندی از رهیافت ها و نقطه نظرات مکتب "درژانتره" در فرانسه الهام یافته است و در برخی از موارد با این مکتب حقوقی هم عقیده گشته است. اما مکتب هلندی خود مکتبی مستقل از مکتب درژانتره به شمار می آید که در بسیاری از موارد از اصول کلی و خط مشی های مکتب درژانتره نیز به صراحت عدول نموده است.
از پیروان مکتب هلندی می توان به "اولریک هویر" ، "پل وات" (۱۶۷۷ - ۱۶۱۰) و "ژان وات" (۱۷۱۴- ۱۶۴۷) اشاره نمود. اولریک هویر - رئیس دیوان کشور هلند- از شاگردان پل وات و از نویسندگان حقوق بین الملل عمومی می باشد. وی در سال ۱۶۳۶ به دنیا آمد و در سال ۱۶۹۴ نیز درگذشت.
همچنین "بین کر شوک" نیز از طرفداران و بانیان مکتب هلندی می باشد. بین کرشوک که از سال ۱۶۷۳ تا ۱۷۴۳ میلادی می زیسته است از شاگردان نامی هویر و از نویسندگان شناخته شده حقوق بین الملل عمومی در هلند محسوب می گردد.
پیروان مکتب هلندی طرفدار محلی بودن قوانین بودند که جز در موارد نادر و استثنایی جواز اجرا و اعمال قوانین خارجی را در کشور مجاز نمی دانستند. به عبارتی دیگر این مکتب بر این عقیده بود که قوانین یک کشور می بایست بر تمامی ساکنان آن سرزمین، علی رغم تفاوت در ملیت اجرا گردد و تنها در برخی موارد نادر می توان قانون کشور خارجی را به مرحله اجرا درآورد.
این حقوقدانان در استثنائات اصل محلی بودن قوانین، هرگز بر عنصر ضرورت حقوقی اعتقاد نداشتند. بلکه آنها معتقد بودند که در مواردی که قانون خارجی در کشور اجرا می گردد، این مسئله نشأت گرفته از عنصر نزاکت بین المللی (COMITY INTERNATIONAL) است. و ارتباطی با عنصر الزام و ضرورت ندارد. از منظر این مکتب هیچ دولتی نبایستی اجازه اجرای قانون خارجی را در قلمرو سرزمین خود تجویز نماید. چرا که این مسئله موجب مخدوش گشتن استقلال قضائی و سیاسی کشورها خواهد گشت. حال اگر در مواردی یک کشور اجرای قانون مملکت دیگر را درخاک خود مورد پذیرش قرار دهد، این امر صرفاً از نقطه نظر نزاکت بین المللی است.
باید خاطر نشان نمود که اصل نزاکت بین المللی در مکتب هلندی صرفاً در مرحله ایجاد حق ظاهر میگردد و نه در مرحله قضاوت. یعنی تنها قانونگذار میتواند در مرحله وضع قانون، اصل نزاکت بینالمللی و جواز اجرای قانون خارجی را اصدار نماید و این امر به جز مقنن به ذوق و سلیقه هیچ نهاد دیگری واگذار نگردیده است که از این حق استفاده یا اجتناب نماید.
اصل نزاکت بین المللی در دکترین هلندی بر مبنای منافع دولت است یعنی در صورتی که کشوری از اجرای قوانین دولت دیگری در خاک خود اجتناب ورزد، نبایستی متوقع گردد که دولت خارجی نیز قوانین او را نسبت به اتباع خود در آن کشور به اجرا درآورد. از منظر مکتب هلندی، استقلال سیاسی- حقوقی کشورها بسیار اساسی و مهم تلقی می گردد. از این رو موارد کاربرد قانون خارجی را نیز می بایست به حداقل رساند.
علیرضا مهدوی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست