پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

هر ۱۲ دقیقه یک ایرانی آلزایمر می‌گیرد


هر ۱۲ دقیقه یک ایرانی آلزایمر می‌گیرد

آلزایمر، بیماری مغزی غیرقابل برگشتی است و عملکرد مغز را کاهش می‌دهد و بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود. با توجه به اینکه بافت جمعیتی ایران رفته‌رفته از ساختار جوان خود فاصله …

آلزایمر، بیماری مغزی غیرقابل برگشتی است و عملکرد مغز را کاهش می‌دهد و بیشتر در افراد مسن دیده می‌شود. با توجه به اینکه بافت جمعیتی ایران رفته‌رفته از ساختار جوان خود فاصله می‌گیرد، دیر یا زود زنگ خطر افزایش آمار ابتلا به این بیماری در کشور به صدا درمی‌آید.

براساس نتایج تحقیق‌ها، بیماری آلزایمر بر اثر کمبود ماده‌ای شیمیایی در مغز و اختلال ژنی ایجاد می‌شود و در پی آن، هوش و حافظه و سایر عملکردهای مغزی به مرور زمان دچار تغییرات ناخوشایند می‌شوند. افراد مبتلا به آلزایمر، ابتدا گرفتار فراموشی‌های کوتاه‌مدت و از دست دادن تمرکز حواس خفیف می‌شوند، اما به‌تدریج وضعیتشان بدتر می‌شود و در نهایت توانایی استدلال، تعقل و ارتباط با دیگران را از دست می‌دهند. نتایج آمارها نشان می‌دهد در هر ۱۲ دقیقه، یک ایرانی به آلزایمر مبتلا می‌شود، یعنی سالانه بیش از ۴۳ هزار ایرانی دچار فراموشی مفرطی می‌شوند که درمان مشخصی ندارد.

بیمار مبتلا به آلزایمر ممکن است یک سوال را ده‌ها بار بپرسد یا به اشتباه کلمه‌ای را به جای کلمه دیگری به کار ببرد یا حتی از خانه خارج شود و مسیر بازگشت را فراموش کند یا رفتاری خطرساز بروز دهد.

بیمار مبتلا به آلزایمر، شرایط زندگی را برای سایر افراد خانواده سخت‌ می‌کند ولی نزدیکان بیمار باید با آنها ارتباطی مفید و سازنده برقرار کنند. هنگام برقراری ارتباط‌های کلامی با بیماران آلزایمری باید از جمله‌های کوتاه و کلمات ساده استفاده کرد و نزدیک آنها ماند تا باور کنند به حرف آنها گوش و درکشان می‌کنید. حتما تماس چشمی خود را حفظ و به آنها ابراز علاقه کنید. علاقه‌تان را از آنها پنهان نکنید و به وضوح درباره آنها صحبت کنید. خودتان را معرفی و با حالتی واضح، شفاف و شمرده صحبت کنید. هیچ‌گاه تصور نکنید که آنها قادر به درک شما نیستند. هر چند ممکن است بیان یک جمله کوتاه آنها، چند دقیقه طول بکشد، اما صحبت‌هایشان را قطع نکنید. در برخورد با این بیماران هرگز عصبانی نشوید و از نشانه‌های بصری استفاده کنید. گاهی حرکات و دیگر نشانه‌های بصری، بهتر از به کار بردن لغات می‌توانند در درک منظور مفید واقع شوند. فراموش نکنید هرگونه رفتار نامناسب با بیماران مبتلا به آلزایمر می‌تواند در تشدید بیماری‌شان موثر باشد.

دکتر معصومه صالحی

مدیرعامل انجمن آلزایمر ایران