سه شنبه, ۱۲ تیر, ۱۴۰۳ / 2 July, 2024
مجله ویستا

معیارهای افسردگی


معیارهای افسردگی

در گذر سال‌ها و همراه با بالا رفتن سطح دانش و فرهنگ مردم، تقریبا همه افراد در هر گروه یا سنی که باشند به این سطح درک و شناخت رسیده‌اند که بلافاصله با مشاهده علایم جسمی دال بر یک …

در گذر سال‌ها و همراه با بالا رفتن سطح دانش و فرهنگ مردم، تقریبا همه افراد در هر گروه یا سنی که باشند به این سطح درک و شناخت رسیده‌اند که بلافاصله با مشاهده علایم جسمی دال بر یک بیماری، سعی می‌کنند در اولین فرصت موضوع را با پزشک مربوطه در میان بگذارند...

درست به همین دلیل است که از تشخیص به موقع و درمان مناسب برخوردار می‌شوند اما متاسفانه هنوز بسیاری از افراد هستند که با مشکلات و بیماری‌های غیرجسمی خود آشنایی ندارند و با وجود مشاهده علایم فراوان در خلق و خو و یا رفتار خود و حتی مداخله جدی این گونه علایم با روند عادی زندگی‌شان، چاره‌ای نمی‌اندیشند و هرگز راجع به رفع این علایم و پیشگیری از بیماری‌های احتمالی آن اقدامی نمی‌کنند. اگر خاطرتان باشد ما قبلا در مورد اصول سلامت روان صحبت کرده و خاطرنشان کردیم که مردم باید آگاهی و شناخت خود را بالا ببرند و تا می‌توانند از بروز بیماری‌ها و مشکلات روانی پیشگیری کنند و در واقع به نوعی توانمندی در مقابل مشکلات روزمره زندگی خود برسند. این هفته قصد دارم شما را با مجموعه علایم هشداردهنده‌ای آشنا کنم که می‌تواند در پیشگیری از افسردگی به شما کمک کند. قبل از هر چیز لازم است بدانید بیماری‌ها در روان‌پزشکی و روان‌شناسی هرگز به دلیل یک علت خاص پدید نمی‌آیند و در ایجاد آن عوامل متقابل گوناگونی دخیل هستند؛ مثلا علت‌های افسردگی شامل توارث یا ژنتیک، تغییرات الکتریکی مغز و ناقل‌های عصبی، هورمون‌ها، واکنش نسبت به موقعیت‌ها و مسایل شخصیتی فرد، موقعیت‌های فرهنگی و خانوادگی و اجتماعی. معمولا بین بیماری افسردگی و علایم افسردگی که ناشی از مشکلات بیرونی هستند باید افتراق قایل شوید. تشخیص اینکه شما بیمار هستید فقط به عهده پزشک متخصص است اما علایم را خودتان می‌‌توانید شناسایی کرده و بعضا آنها را برطرف کنید. این شناسایی علایم تنها وقتی میسر خواهد بود که شما خودتان را بررسی کنید. مثلا از صفر تا صد یک رتبه به خلقیات خودتان بدهید و ببینید آیا نسبت به دو هفته اخیر این احساس ناامیدی و راضی نبودن از خودتان ادامه دارد یا خیر؟ درجه‌بندی خلقیات به این صورت کمک‌تان می‌کند که نسبت به کوچک‌ترین تغییرات خلقی‌تان دقیق شوید و به موقع از اقدامات پیشگیرانه برای بالا بردن خلق خود استفاده کنید و با انجام فعالیت‌های دلپذیر و تصحیح افکار منفی چالش‌ها را رفع کنید. مجموعه علایمی که می‌گویم، به خصوص اگر با عملکرد روزمره شما تداخل پیدا کرده باشند هشداری برای حرکت به سوی افسردگی است:

لذت نبردن از زندگی بدون علت خاص، احساس خودکم‌بینی و اعتماد به نفس کم، کاهش انرژی، کاهش اشتها، اختلال خواب، امید نداشتن به زندگی و حس اینکه هیچ‌کس نمی‌تواند یاری‌تان کند تا شرایط را عوض کنید، احساس گناه، احساس عدم تمرکز و اشکال در حافظه و اختلالات جنسی.

دکتر محمدرضا خدایی

روان‌پزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توان‌بخشی