دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
سیم کشی دوباره مغز
سالهاست به دنبال آزمایشهای وسیع بالینی، پزشکان توانستهاند با روش تحریک عمیق مغزی بیماران مبتلا به صرع را درمان کنند. آنها درون مغز الکترودهایی کاشتهاند که میتوانند حمله بیماری را پیش از وقوع شناسایی کرده و به وسیله شوک الکتریکی آن را متوقف نمایند. طبق آخرین تحقیقات مشخص شده است این فناوری در پنج سال گذشته توانسته ۶۹ درصد از حملات را کاهش دهد.
تریسی کای، مهندس زیست پزشکی امیدوار است بتواند آمار درمان شده ها را بیش از پیش افزایش دهد. گروه تحقیقی او الکترودی طراحی کرده است که همزمان با شوک الکتریکی داروی ضد حمله بیماری را تولید می کند. او می گوید: «چون دقیقا می دانیم دارو را کجا مصرف کنیم بنابراین اندکی دارو هم کفایت می کند.»
آنها برای ساخت این ابزار، الکترودی فلزی را درون محلولی حاوی دو ماده مهم ـ یک مولکول مونومری به عنوان حامل و داروی cnox ـ فرو بردند. سپس محلول تحت تاثیر الکتریسیته قرار گرفته و موجب چسبیدن مونومرها به یکدیگر و تشکیل زنجیره ای به نام پلیمر می شود. از آنجا که بار پلیمر مثبت است، بارهای منفی داروی cnox را به خود جذب می کند و محصول نهایی یعنی الکترود روکش شده در یک غشاء که به وسیله دارو تحریک می شود را به دست می دهد.
محققان این الکترود را به همراه عصب های موش درون ظرف کشت قرار دادند و یک شوک دیگر الکتریکی در کشش الکترواستاتیکی موجود در غشاء اخلالی ایجاد کرده و پلیمر را وادار می کند داروی خود را رها کند و سلول های نزدیک آن، به آرام سازی شلیک های نامنظم آن می پردازد.
محققان این الکترودها را در موش ها با موفقیت آزمایش کرده اند و امیدوارند در آینده ای نه چندان دور بتوانند آن را روی انسان نیز امتحان کنند.
مغز، سد نفوذناپذیری دارد که در برابر کوچک ترین مولکول بیگانه هم از خود واکنش تند نشان می دهد و همین مساله باعث می شود اکثر داروهای مغزی بی فایده بمانند، اما این مکانیسم حمل دارو می تواند برای اختلال های مغزی مانند صرع راه حل مناسبی باشد. روی الکترودها می توان هر نوع دارویی مانند دوپامین یا مسکن ها قرار داد و به درمان پارکینسون، دردهای مزمن یا حتی اعتیاد پرداخت.
● نابینایی
ژن درمانی با تبدیل سلول ها به نوع گیرنده نوری، نابینایی را درمان می کند.
میلیون ها نفر با از دست دادن سلول های گیرنده نور در شبکیه چشم بینایی شان را از دست می دهند. این سلول ها به نام سلول های میله ای و مخروطی نقش مهمی در دید ایفا می کنند. آنها نور وارد شده به چشم را به ضربه های الکتریکی تبدیل کرده و به مغز ارسال می کنند و مغز به نوبه خود آن را به صورت عکس تفسیر می کند.
بتازگی چند شرکت، موفق به ساخت الکترود هایی شده اند که می توانند وظیفه سلول را انجام دهند. نوعی ریزپردازنده، اطلاعات را از یک دوربین ویدئویی به ضربه های الکتریکی ترجمه و شبکیه چشم را تحریک می کند. در آزمایش های بالینی انجام شده افراد نابینا با این روش توانسته بودند اشیاء را تشخیص دهند و حتی حروف بسیار بزرگ را بخوانند، اما این ریزپردازنده یک عیب بزرگ دارد: آن فقط بخش کوچکی از گیرنده های سلولی ـ حدود ۶۰ از ۱۰۰ هزار سلول ـ را تحریک می کند و در نهایت وضوح دید فرد، بسیار محدود خواهد بود.
اما ژن درمانی می تواند هزاران سلول شبکیه چشم را بازسازی کند. این فناوری، لایه شبکیه حاوی سلول های لنفاوی را هدف قرار می دهد. سلول های لنفاوی به طور طبیعی علائم الکتریکی را از سلول های میله ای و مخروطی به مغز منتقل می کنند، اما محققان، ژنی قرار می دهند تا سلول های لنفاوی را به نور حساس کند و در واقع وظیفه گیرنده های نوری را انجام دهد. دانشمندان این روش را در موش ها آزمایش کردند و موش ها توانستند آنقدر ببینند که از لبه سکو پایین نیفتند. سال آینده برای اولین بار قرار است این ژن درمانی روی ۹ نفر که به بیماری Retinitis pigmentosa مبتلا هستند انجام شود. این بیماری رنگدانه های شبکیه ای را تحلیل برده و به نابینایی منجر می شود. ژن درمانی براحتی تزریق انجام می شود فقط بیهوشی موضعی لازم است.
● فلج
سال گذشته، آزمایش های بالینی از جمله کاشت های مغزی به افرادی که مبتلا به جراحت های شدید نخاعی هستند امید زیادی داد. به وسیله این روش دو شخص فلج با تصور کردن توانستند یک فنجان قهوه بردارند.
در واقع این تصور باعث می شود چند ردیف الکترود دستورالعمل های عصبی ارسالی را رمزگشایی کنند و آن علائم را به اندام های رباتیک بفرستند و اندام مصنوعی فنجان قهوه را به لب نزدیک کند.
اما برای حرکت دادن اندام ها درست همان لحظه که فرد تصمیم می گیرد، یک واکنش لامسه ای نیاز است. محققان اکنون یک رابط ماشین ـ مغز ساخته اند که می تواند همزمان حرکت را کنترل و احساس لامسه را حداقل در دنیای مجازی تقویت کند.
محققان بین دو ناحیه از مغز میمون ها دو الکترود کارگذاشتند: قشر حرکتی که حرکات را کنترل می کند و قشر حس های تنی که علائم لامسه دریافتی از دنیای خارج را تفسیر می کند. سپس میمون ها را تشویق به انجام یک بازی رایانه ای کردند.
در واقع باید یک بازوی مجازی را کنترل می کردند. ابتدا با استفاده از دسته جوی استیک سپس تنها با تصور حرکت مورد نظر. به این ترتیب بازو توانست سه دایره خاکستری شبیه یکدیگر را لمس کند، اما هر دایره یک بافت مجازی متفاوت داشت که یک الگوی الکتریکی مشخص به قشر حس های تنی میمون ها می فرستاد.
میمون ها توانستند بافتی را انتخاب کنند که عمل ثابتی انجام می داد و این مساله نشان داد کاشت مغزی هر دو کار ارسال و دریافت پیام های عصبی را انجام می دهد. امسال در تحقیقی در برزیل قرار است توانایی ۱۰ تا ۲۰ بیمار مبتلا به جراحات نخاعی در کنترل استخوان بندی با کمک کاشت آزمایش شود.
● ناشنوایی
سلول های بنیادی با تعمیر عصب های شنوایی به درمان ناشنوایان می پردازد. بیش از ۳۰ هزار ناشنوا در ۲۵ سال گذشته به جای حلزون گوش ـ اندام حلزونی شکل موجود در گوش داخلی که سلول هایش امواج صوتی را به علائم الکتریکی تبدیل می کند ـ کاشت الکترونیک دریافت کردند.
این ابزار مانند میکروفن عمل کرده و با جمع کردن اصوات از محیط، آنها را به عصب شنوایی منتقل می کند و این عصب نیز به نوبه خود اصوات را به مغز می فرستد. اما کاشت حلزون گوش به ۱۰ درصد از افرادی که ناشنوایی عمیق شان بر اثر صدمه به عصب شنوایی است، کمکی نمی کند. خوشبختانه دانشمندان برای این گروه، روشی یافته اند که با استفاده از سلول های بنیادی آن اعصاب را مجدد بازسازی کنند.
محققان، سلول های بنیادی جنینی انسان را در برابر عوامل رشد قرار دادند، یعنی موادی که آنها را به پیش ماده های اعصاب شنوایی تفکیک می کند. سپس حدود ۵۰ هزار از این سلول ها را به درون حلزون گوش نوعی موش که اعصاب شنوایی اش آسیب دیده بود، تزریق کردند. سه ماه بعد از کاشت، حدود یک سوم تعداد اصلی عصب های شنوایی بازسازی شدند.
برخی از این سلول ها تشکیلprojection دادند که به ساقه مغز متصل شدند و شنوایی این حیوانات تا ۴۶ درصد بهبود یافت. چند سال تحقیق و آزمایش دیگر لازم است تا بتوان از این تکنیک در انسان هم استفاده کرد و چنانچه این موضوع رخ دهد، اعصاب شنوایی تا حدی بازسازی خواهد شد که فرد را آماده کاشت حلزون گوش کند.
● زوال عقل
زوال عقل یکی از رایج ترین و مایوس کننده ترین بیماری های مغزی است. این بیماری بسیاری از عملکردهای شناختی مغز را که موجب می شود انسان باشیم، از جمله حافظه کارآمد، تصمیم گیری، زبان و استدلال منطقی را از بین می برد. بیماری های آلزایمر، هانتینگتون و پارکینسون در انتها به زوال عقل منجر می شوند. همچنین گاهی بیماری های تصلب بافت ها، ایدز و روند طبیعی پیری زوال عقل را موجب می شود.
تئودور برگر، مهندس زیست پزشکی، درتلاش است به وسیله کاشت ابزاری در قشر مخ قدامی که عملیات پیچیده شناختی درآن انجام می شود جلوی آغاز زوال عقل را بگیرد. او و همکارانش این ابزار را روی پنج میمون با انجام یک نوع بازی حافظه آزمایش کردند. آنها ابتدا یک ردیف الکترود کار گذاشتند تا بتوانند اطلاعات لایه های ۲، ۳ و ۵ را ثبت نمایند و سپس لایه پنجم را تحریک کنند. علائم عصبی که بین این نواحی در رفت و آمد هستند حواس و تصمیم گیری فرد را کنترل می کنند.
سپس این گروه محقق به میمون ها یاد دادند یک بازی رایانه ای انجام دهند. در واقع چند تصویر شیر و کامیون و بوم نقاشی به آنها نشان دادند و آنها را وادارکردند ۹۰ ثانیه بعد آن تصاویر را از یک قاب عکس بردارند. هر بار که میمون کارش را درست انجام می داد، آنها علائم الکتریکی ارسالی بین دو لایه قشری را تحلیل می کردند. آنها در آزمایش های بعدی کاری کردند که ردیف الکترودها همان علائمی را ارسال کنند که در مغز میمون ها قبل از تصمیم گیری دیده شده بود. عملکرد صحیح میمون ها تا ۱۰ درصد افزایش یافت. سپس به آنها کوکائین تزریق شد و عملکردشان ۲۰ درصد کاهش یافت ولی در همین لحظه با تحریک الکتریکی توانستند همان مقدار درستی کار را مجددبازیابند و به سطح عادی برسانند.
البته در بیماری زوال عقل مدارهای بیش از دو لایه دستخوش تغییر می شوند، اما وقتی دانشمندان بتوانند وضع این بیماری را بهتر درک کنند می توانند در مغز کاشت های مختلفی انجام دهند که هریک بخش خاصی از مغز را کنترل کند.
newscientist
مترجم: نادیا زکالوند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست