پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

آتش در حیاط خلوت آمریکا


آتش در حیاط خلوت آمریکا

«جیمز مونروئه» رئیس جمهور وقت آمریکا, در ۱۸۶۸, ضمن آنکه آمریکای لاتین را حیاط خلوت ایالات متحده اعلام کرد, به جهانیان به ویژه کشورهای استعمارگری چون اسپانیای دوران ژنرال «فرانکو» هشدار داد, آماده جنگها و نبردها و رویارویی با قدرتهای وقت باشند

«جیمز مونروئه» رئیس جمهور وقت آمریکا، در ۱۸۶۸، ضمن آنکه آمریکای لاتین را حیاط خلوت ایالات متحده اعلام کرد، به جهانیان به ویژه کشورهای استعمارگری چون اسپانیای دوران ژنرال «فرانکو» هشدار داد، آماده جنگها و نبردها و رویارویی با قدرتهای وقت باشند.

پس از چندین دهه جنگهای طولانی، سرانجام ایالات متحده موفق شد دست اسپانیا را از آمریکای لاتین قطع کند. اما خود به دیکتاتوری استعمارگر تبدیل شد و عواملی چون ژنرال باتیستای دائم الخمر را بر مردم کوبا و نیز سایر ژنرالها را بر تمامی کشورهای این منطقه تحمیل کرد، تا آنکه مردم کوبا که از انقلاب اول خود علیه استعمار اسپانیا سر خورده شده بودند، به دامان شوروی سابق پناه بردند و با انقلاب سوسیالیستی خود به رهبری «فیدل کاسترو» و «ارنستو چه گوارا» دست آمریکا را از کوبا کوتاه کردند. اگر چه در همان زمان بحران موشکی کوبا، کاخ سفید و کرملین را تا آستانه یک جنگ هسته ای تمام عیار در دهه ۷۰ پیش برد، اما با مصالحه پشت پرده و در دقیقه ۹۰، میان «کندی» و «خروشچف»، به تقسیم غنایم در این قاره استعمار زده پرداختند، به طوری که همین سناریو و سیاست در خصوص سایر کشورهای منطقه تا پایان جنگ سرد ادامه یافت.

اکنون با گذشت نزدیک به دو دهه از فروپاشی شوروی، ایالات متحده به دنبال استیلای قطعی و چپاول کشورهای منطقه به گونه ای که انقلاب ضدآمریکایی مردم نیکاراگوئه را که علیه دیکتاتوری و استبداد، عامل دست نشانده کاخ سفید به نام «آناستازیاسوموزا»، قیام کردند و ساندنیستها برای «دانیل اورتگا» به پیروزی و رهبری این انقلاب دست یافتند، آمریکا از طریق السالوادور با کمک عامل آمریکا خوزه ناپلئون دوآیته معروف به رئیس جمهور یک میلیون دلاری که آمریکا برای پیروزی او هزینه کرد به ضد انقلابیون نیکاراگوئه معروف به کنتراها به رهبری «آلن پاستورا»، پس از یک دهه ساندنیستها و انقلاب آنها را به شکست کشاندند و خانم «ویولتا چامورا» و سایر عوامل خود را طی یک دهه گذشته بر مردم نیکاراگوئه تحمیل کرد تا آنکه سال گذشته بار دیگر «دانیل اورتگا» و ساندنیستها به پیروزی مجدد نایل شدند.

اما «اورتگای امروز» اورتگای یک دهه گذشته نیست، زیرا اولین کسی که پیروزی او در انتخابات را تبریک گفت بوش رئیس جمهور آمریکا بود.

اکنون با روی کارآمدن یک دولت ضد آمریکایی در اکوادور، به رهبری «رافائل کوریا»، ایالات متحده از طریق کشته شدن رئیس تروریستهای مواد مخدر معروف به «فارک» مستقر در کشور کلمبیا بهانه ای برای فشار بر این کشور قرار داده است. ماجرا از آنجا آغاز شد که گروه «فارک» که به گروه «نیروهای مسلح انقلابی کلمبیا» معروف هستند، بیش از ۴۰ سال است با دولت مرکزی کلمبیا درگیری دارند و در ماه گذشته تعدادی از اعضای سابق کنگره کلمبیا را به گروگان گرفتند. در این میان «رائول ره یس» ۵۹ ساله یکی از فرماندهان ارشد «فارک» طی عملیات نظامی مشترک ارتش و پلیس کلمبیا در حوالی مرز اکوادور کشته شد. وی در دهه ۱۹۷۰ میلادی از حزب کمونیست کلمبیا به گروه چپگرای «فارک» ملحق شد، در حالی که «فارک» هنوز چهار گروگان دیگر را در اختیار دارد، «آلوارو اوریبه» شکست نظامی «فارک» را یکی از مهمترین اهداف خود اعلام کرد. اما از آنجا که در پی آزادی چهار گروگان توسط گروه «فارک» تحت فشار قرار داشت، با کشتن فرمانده ارشد فارک «رائول ره یس» جنگ را با اشاره آمریکا به داخل مرزهای اکوادور کشاند. رئیس جمهور کلمبیا شکست نظامی «فارک» را یکی از مهمترین اهداف خود اعلام کرد، زیرا در زمان حمله، در یک پایگاه نظامی واقع در خاک اکوادور در دو کیلومتری مرز کلمبیا بود و انجام این عملیات را حق مشروع خود برای مبارزه با نیروهای تروریستی دانسته است که از خاک کشورهای همسایه برای مخفی شدن و انجام عملیات استفاده می کنند، اما افزون بر تنشها در این خصوص آنچه به ویژه تنش زا شده است طرح این ادعا از سوی مقامهای کلمبیایی است که از رایانه دستی «لپ تاپ» همراه رهبر کشته شده «فارک» در اکوادور اطلاعاتی مبنی بر حمایت ونزوئلا و اکوادور از گروه «فارک» به دست آمده. ادعایی که خشم «چاوز» و «رافائل کوریا» را به همراه داشت. مقامهای کلمبیایی از کشف اطلاعاتی از «فارک» سخن گفته اند که نشان دهنده تلاش این گروه مارکسیستی برای دستیابی به اورانیوم است. در طی طرح این اتهامهای سنگین علیه چاوز مبنی بر حمایت ونزوئلا از «فارک» سفیر کلمبیا از کاراکاس اخراج و سفارت ونزوئلا در «بوگوتا» نیز بسته شد و «اکوادور» سازمان کشورهای آمریکای لاتین «OAS» را ترغیب کرده است کلمبیا را به دلیل تعرض به خاک این کشور مورد تحریم و توبیخ قرار دهند.

کاراکاس شش هزار نیروی نظامی ونزوئلا را در امتداد مرز کلمبیا مستقر و رئیس جمهور کلمبیا ادعا کرده «لپ تاپ» مذکور که از رهبر «فارک» به دست آمده نشان می دهد هوگو چاوز به شورشیان «فارک» ۳۰۰ میلیون دلار برای مبارزات خشونت آمیز آنان کمک کرده است.

ونزوئلا و اکوادور این ادعاها را به تمسخر گرفته، روابط دیپلماتیک با کلمبیا را قطع کرده و نیروهایشان را به سوی مرز گسیل و اعلام کرده اند، کلمبیا میلیاردها دلار کمک به بهانه مبارزه با شورشیان از آمریکا و اتحادیه اروپا که فارک را سازمانی تروریستی می دانند برای مداخله در کشورهای ضد آمریکایی دریافت کرده است.

«آلوارو اوریبه» رئیس جمهور کلمبیا، تهدید کرد به دادگاه بین المللی جنایات جنایی از ونزوئلا و اکوادور شکایت خواهد کرد.

چاوز از میانجیگری خود برای آزادی ۶ گروگان از ۱۰ گروگان کلمبیایی توسط «فارک» استفاده و رئیس جمهور کلمبیا، از این نفوذ چاوز به عنوان دلیلی بر حمایت و همکاری چاوز با گروه «فارک» یاد کرد.

«رایس»، وزیر خارجه آمریکا نیز همان گونه که در لحظات جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم فلسطین وارد سرزمینهای اشغالی شد و آن را یک اقدام حامیانه از جنایات اسرائیل اعلام کرد، طی سفری به کلمبیا و حمایت کاخ سفید از «آلوارو اوریبه» از وی به عنوان نزدیکترین متحد دولت جورج بوش در منطقه آمریکای لاتین یاد کرد.

«رایس» در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با «اوریبه» گفت: آمریکا باید از دوستانی چون کلمبیا که در زمینه مبارزه با تروریسم پیشرفتهایی داشته اند حمایت کند و ما نسبت به این موضوع خوشبین هستیم که کنگره آمریکا یک پیمان تجارت آزاد با کلمبیا را تصویب کند.

این دیدار در حالی صورت گرفت که چاوز رئیس جمهور ونزوئلا، آمریکا و کلمبیا را به طراحی نظامی برای حمله به کشورش و نیز دولت ضدآمریکایی «رافائل کوریا» در اکوادور متهم کرد و هدف اصلی سفر رایس به کلمبیا را در همین راستا ارزیابی نمود و گفت: من با قاطعیت می گویم که شورشیان «فارک» تروریست نیستند.

اینکه حتی بوش در سفر سال گذشته خود به ۵ کشور آمریکای لاتین و پس از ورود به کلمبیا در فرودگاه شهر بوگوتا پایتخت این کشور خطاب به «آلوارو اوریبه» اظهار داشت: من عزم شما را در مبارزه با تروریسم و حفظ و صیانت از حیاط خلوت آمریکا که از هیچ کوششی فروگذار نمی کنید، ستایش می کنم و کشورم شما را شریک استراتژیک خود می داند. این ملاقات تحت تأثیر یک رسوایی سیاسی درباره ارتباط متحدان «آلوارو اوریبه» با شبه نظامیان دست راستی «فارک» قرار گرفت.

وی هر گونه ارتباطی میان اعضای دولتش را با گروه فارک تکذیب کرد و گفت: چنانچه برخی از اعضای دولت او با این چریکها ارتباط داشته باشند بی درنگ از مقام خود عزل خواهند شد.

کلمبیا از بزرگترین دریافت کنندگان کمکهای مالی آمریکا برای مبارزه با نبرد طولانی با چریکهای چپگرا و تروریسم و موادمخدر می باشد که در واقع در راستای منافع آمریکا وارد عملیات شده است، به طوری که ۴۱ هزار سرباز و ۷ هزار پلیس برای محافظت از پایتخت بسیج کرده اند.

رئیس جمهور آمریکا ادعا کرده گروه «فارک» تروریستهایی هستند که برای براندازی دولتی که به شیوه ای دموکراتیک انتخاب شده از تروریسم و موادمخدر و کودکان استفاده می کنند. این ادعای دموکراتیک بودن دولتها از سوی بوش یادآور دموکراتیک خواندن کشورهای عرب خاورمیانه است.

اما آنچه بوش و همکارانش از آن بی خبرند این است که امروز از آمریکای لاتین تا خاورمیانه و حتی آفریقا و آسیا دیگر جای امنی برای آمریکا نیست. آتش امروز در خاورمیانه به آمریکای لاتین نیز سرایت کرده است. این مقاله در حالی بدست چاپ سپرده شد که سرانجام سازمان کشورهای آمریکای لاتین با میانجیگری میان کلمبیا، اکوادور و ونزوئلا به آشتی و مصالحه رسیدند.

قاسم بابایی