جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

پورسانت مشاوران املاک چند نکته و چند سوال


پورسانت مشاوران املاک چند نکته و چند سوال

آن هایی که مستاجر و خانه به دوش هستند خوب می دانند که پورسانت یا همان کمیسیون مشاوران املاک در برخی موارد از حد و اندازه های تعرفه های نصب شده بر دیوار بنگاه البته اگر نرخ نامه ای موجود و در بنگاه نصب شده باشد بسیار فراتر می رود

آن‌هایی که مستاجر و خانه به دوش هستند خوب می‌دانند که پورسانت یا همان کمیسیون مشاوران املاک در برخی موارد از حد و اندازه‌های تعرفه‌های نصب شده بر دیوار بنگاه ( البته اگر نرخ نامه‌ای موجود و در بنگاه نصب شده باشد) بسیار فراتر می‌رود. با این حال چندی پیش یکی از مسئولان اتحادیه مشاورین معاملات املاک مشهد در گفت‌و‌گو با خراسان از تلاش ‌این اتحادیه برای افزایش کمیسیون مشاورین املاک خبر داده بود. وی در مصاحبه خود آمارها و نکاتی جالبی را مطرح کرد که خواندن دوباره آن‌ها خالی از لطف نیست:

هر مشاور املاک در مشهد ماهانه به طور میانگین ۲ اجاره نامه و یک مبایعه نامه تنظیم می‌کند که اگر پورسانت هر اجاره نامه را ۳۰۰ و هزینه تنظیم هر مبایعه نامه را ۵۰۰ هزار تومان برآورد کنیم، در واقع یک مشاور املاک در هر ماه به طور میانگین یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان درآمد دارد.

کمیسیون اجاره نامه به میزان اجاره بها بستگی ندارد و این که اعلام می‌شود پورسانت بنگاه برابر ۱۰ روز از مبلغ اجاره از هر طرف است خلاف نرخ نامه فعلی می‌باشد، البته ما سعی داریم در نرخ نامه جدید این مسئله لحاظ شود. چون معتقدیم اگر در تنظیم اجاره‌نامه از هر طرف معامله معادل ۱۰ روز مبلغ اجاره اخذ شود، مشکلات مالی مشاوران املاک درباره اجاره نامه برطرف خواهد شد.

از آن جا که شهر مشهد دارای ۱۳ منطقه شهرداری است و مبلغ اجاره بها در این مناطق مختلف است ما معتقد هستیم برای کمیسیون تنظیم اجاره نامه نباید «سقف» گذاشته شود.

با کمیسیون‌های فعلی زندگی مشاوران املاک نمی‌چرخد و حتی عده‌ای از بازنشستگان تنها برای این که بیکار نباشند مشاور املاک شده‌اند و اکنون از جیب‌شان برای اداره هزینه‌های بنگاه خرج می‌کنند.

روزانه ۱۰ تا ۲۰ شهروند به علت دریافت کمیسیون خارج از نرخ نامه از مشاوران املاک شکایت می‌کنند.

۷ هزار بنگاه مجاز و ۱۲۰۰ بنگاه املاک غیرمجاز در مشهد فعالیت می‌کنند. (آمار مربوط به سال گذشته است)

تحصیلات لازم برای صدور مجوز مشاور املاک «سیکل» است.

«مشاور املاک» برای ۲۰ درصد از اعضای اتحادیه شغل دوم محسوب می‌شود.

۳۰ درصد از بنگاه داران شهر مشهد بیشتر از نرخ نامه مصوب، کمیسیون دریافت می‌کنند.

‌پرداخت جریمه نقدی و ابطال مجوز از جمله برخوردهای تعزیراتی با بنگاه داران متخلف است.

ایجاد یک بنگاه املاک از ۲ تا ۵ میلیون تومان سرمایه نیاز دارد و حداقل ماهی یک میلیون نیز درآمد دارد.

اتحادیه املاک مشهد ۸ هزار عضو دارد که از این تعداد حدود ۶ هزار عضو فعال هستند.

● ۳ سوال بی‌پاسخ

تلاش برای افزایش قیمت کمیسیون در حالی صورت می‌گیرد که مسئولان اتحادیه مدعی هستند طی ۱۰ سال گذشته نرخ کمیسیون آن‌ها افزایش نیافته است و این امر موجب شده تا برخی از بنگاه‌های املاک مبالغ بیشتری از مالک و مستاجر و یا طرفین معامله دریافت کنند. ادعای مسئولان اتحادیه مبنی بر این که هزینه‌ها افزایش یافته و کمیسیون فعلی خرید و فروش و اجاره جوابگوی هزینه‌ها آن‌ها نیست و حتی برخی از افراد از جیبشان هزینه می‌کنند سوالات زیر را در ذهن هر مخاطبی ایجاد می‌کند:

۱ ‌اگر پورسانت‌ها جوابگو نیست چرا هر روز شاهد افزایش چشم‌گیر املاک در سطح شهر هستیم به گونه‌ای که فقط در یک خیابان ۸۰ مشاور املاک وجود دارد؟!

۲ چرا اتحادیه با مشاوران املاک فاقد مجوز برخورد جدی نمی‌کند و مغازه‌های آنان را پلمب نمی‌کند تا درآمد این واحدها به سایر واحدهای دارای مجوز برگردد؟!

۳ آیا کمبود نظارت را باید با افزایش پورسانت جبران کرد تا آمار شکایت کاهش یابد؟!

نویسنده: سعید برند