سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا

اختلال بدخلقی پیش از قاعدگی یعنی چه؟


اختلال بدخلقی پیش از قاعدگی یعنی چه؟

حدود ۱۰ درصد زنان دچار «اختلال بدخلقی پیش‌ از قاعدگی» (PMDD) می‌شوند که شکل شدید و گاه ناتوان‌کننده‌‌ نشانگان پیش‌ از قاعدگی (PMS) است...
اختلال بدخلقی پیش‌از قاعدگی با شدت علایم نشانگان …

حدود ۱۰ درصد زنان دچار «اختلال بدخلقی پیش‌ از قاعدگی» (PMDD) می‌شوند که شکل شدید و گاه ناتوان‌کننده‌‌ نشانگان پیش‌ از قاعدگی (PMS) است...

اختلال بدخلقی پیش‌از قاعدگی با شدت علایم نشانگان پیش از قاعدگی و تاثیر آن بر روابط و فعالیت‌های روزانه فرد مشخص می‌شود. علایم اختلال بدخلقی پیش‌قاعدگی- که در هفته آخر چرخه ماهانه زنان رخ می‌دهد و معمولا چند روز پس از شروع قاعدگی بهبود می‌یابد- شامل اینهاست:

غم و افسردگی مداوم، اضطراب مشخص، احساس تحریک‌شدگی یا عصبانی بودن، نوسان‌های خلق که اغلب با دوره‌های به گریه ‌افتادن مشخص می‌شود. کاهش علاقه به فعالیت‌های معمول، خستگی یا خواب‌آلودگی، احساس از پای در آمدن یا از دست دادن کنترل، علایم شبیه آنفلوانزا از جمله دردهای عضلانی، سردرد و درد مفصل، حساسیت سینه، تغییرات در الگوهای خواب، مشکلات در به خواب رفتن و تداوم خواب یا خوابیدن بیش از حد، تغییر اشتها، افراط در غذاخوردن، بی‌اشتهایی یا اشتیاق به خوردن غذاهای خاص. علت اختلال بدخلقی پیش‌ از قاعدگی روشن نیست. بیماری افسردگی شدید در میان مبتلایان به اختلال بدخلقی پیش‌ از قاعدگی بسیار شایع است اما این اختلال گاهی در زنانی رخ می‌دهد که سابقه‌ای از افسردگی شدید ندارند.

درمان

درمان اختلال بدخلقی پیش از ‌قاعدگی برای به حداقل‌رساندن علایم آن شامل این موارد می‌شود: داروهای ضدالتهابی غیراستروییدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن (اگر این داروها پیش از شروع قاعدگی مصرف شوند می‌توانند علایم چنگه‌‌های شکمی و ناراحتی پستان را کاهش دهند.) داروهای ضدافسردگی (داروهای ضدافسردگی از دسته مهارکننده‌‌های انتخابی سروتونین (SSRIs) مانند فلوکستین علایمی مانند خستگی، میل به غذا و مشکلات خواب را کاهش می‌دهند.) داروهای ضدبارداری خوراکی (قرص‌های ضدبارداری، تخمک‌گذاری را متوقف می‌کنند و باعث پایداری نوسان‌های هورمونی می‌شوند، در نتیجه نوسان‌های خلقی را کاهش می‌دهند.) مکمل‌های تغذیه‌ای (مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی‌گرم کلسیم غذایی و مکمل ممکن است علایم عاطفی این نشانگان را کاهش دهند. گاهی ویتامین ۶B و منیزیم نیز مفید هستند.) داروهای گیاهی (کارآزمایی‌های بالینی بیانگر آن است که ال‌- تریپتوفان که یک اسیدآمینه است و مصرف زغال اخته تحریک‌‌پذیری، نوسان خلق و سردرد‌های ناشی از اختلال بدخلقی را کاهش می‌دهند.) تغییرات رژیم غذایی و سبک زندگی (ورزش منظم اغلب علایم پیش‌قاعدگی را کاهش می‌دهد.) کم کردن مصرف کافئین ممکن است اضطراب و تحریک‌‌پذیری را کاهش دهد. مصرف مواد غذایی کربوهیدراتی (نشاسته‌ای) در هفته پیش از عادت ماهانه ممکن است به بهبود خلق‌وخو و حافظه کمک کند.

مهم است که علایم‌‌تان را با پزشک در میان بگذارید. معاینه جسمی کامل می‌تواند تعیین کند که علایم شما به دلیل اختلال بدخلقی پیش‌ از قاعدگی است یا علت دیگری دارد. اگر این اختلال برای شما تشخیص داده شود، پزشک درمان‌های اختصاصی برایتان درنظر می‌گیرد تا علایم این بیماری به حداقل برسد.