یکشنبه, ۲۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 9 June, 2024
مجله ویستا

زمینه های کودک آزاری


زمینه های کودک آزاری

طی سال های اخیر کودک آزاری که یک نوع پدیده ناهنجاراجتماعی است در جوامع مختلف فراگیر شده است. این ناهنجاری اجتماعی متاسفانه در جامعه ما هم دیده می شود و ما بعضا شاهد وقوع آزارهای …

طی سال های اخیر کودک آزاری که یک نوع پدیده ناهنجاراجتماعی است در جوامع مختلف فراگیر شده است. این ناهنجاری اجتماعی متاسفانه در جامعه ما هم دیده می شود و ما بعضا شاهد وقوع آزارهای جسمی و روحی و حتی جنسی فراوان از سوی افراد مختلف برروی کودکان هستیم و در این میان حتی شاهد آن هستیم که این آزار و اذیت ها از سوی نزدیکترین افراد مانند پدر و مادر کودک صورت می گیرد. در بعضی از موارد کودک آزاری های رخ داده منجر به مرگ کودک می شود و سرانجامی تلخ، هم برای فردی که مورد آزارواذیت قرار گرفته و هم فردی که این عمل ناهنجار و سخیف اجتماعی را مرتکب شده است رقم می خورد. کودک آزاری در جوامع مختلف مربوط به طبقه اجتماعی خاصی نمی شود و فقر فرهنگی به اندازه فقر اقتصادی می تواند دخیل باشد به نحوی که مساله کودک آزاری در بین افراد تحصیلکرده و با بضاعت مالی خوب هم دیده می شود. اما در واقع اکثر کودک آزاری ها در طبقات پایین دست جامعه رخ می دهد.

کودکآزاری تحت تاثیر عوامل مختلفی صورت می گیرد که از مهمترین عوامل آن می توان فقر فرهنگی و اقتصادی را نام برد. اکثر کودکانی که مورد آزار و اذیت قرار می گیرند در خانواده های فقیر و پرجمعیت زندگی می کنند که گاها اعتیاد یا طلا ق پدر و مادر هم مزید بر علت می شود.

البته ناگفته نماند در اکثر خانواده های ایرانی و بیشتر سنتی این موضوع که تا کودک تنبیه بدنی نشود ادب نمی شود نهادینه شده است و به نوعی فرهنگ استفاده از خشونت در تادیب و تربیت فرزندان در اکثر خانواده ها و حتی به جرات می توان گفت در برخی مدارس وجود دارد، کمااینکه چندی پیش شاهد مرگ دانشآموزی در زاهدان بر اثر تنبیه بدنی بودیم. تداوم این خشونت ها علیه کودکان در جوامع به بروز برخی از رفتارهای ناهنجار از سوی کودک مانند ترس، عدم اعتماد به نفس، عدم یادگیری درست، عدم بروز خلا قیت و... می شود. طبق مطالعات و تحلیل تمامی موارد کودک آزاری گزارش شده در روزنامه های کثیرالا نتشار اکثر کودکآزاری ها در محیط خانه رخ داده و بیشترین گروه سنی را کودکان ۵ تا ۹ سال و سپس گروه سنی ۱۱تا ۱۴ سال تشکیل می دهند که دختران بیشترین آزاردیدگان و پدران بیشترین آزاردهندگان بوده اند. در این میان یک عضو گروه پژوهشی رفاه اجتماعی دانشگاه علوم تربیتی و توانبخشی با بیان این که روند کودک آزاری رو به افزایش است اعلا م کرده است: این موضوع تا حدودی ریشه در دو رقمی شدن تورم، افزایش بیکاری و در نتیجه گسترش دامنه فقر و مشکلا ت اجتماعی دارد.

این در حالیست که خشونت غیرقابل اجتناب نیست بلکه در اکثر اوقات قابل پیش بینی و پیشگیری است. بسیاری از عواملی را که در کودک آزاری ها دخیل هستندمی توان محدود کرد و دولت ها، سازمان های دولتی و غیر دولتی مرتبط و مردم می توانند با پیگیری حق و حقوق کودکان و بررسی نیازهای مادی و روانی آنان خشونت علیه آنها را به میزانی قابل توجه کاهش دهند.

به گونه ای که ما هر چند وقت یک بار شاهد آزارهای وحشیانه کودکان به طرق گوناگون و از سوی افراد مختلف در جامعه نباشیم که همانطور که گفته شد برخی از این کودک آزاری ها تا حدی است که کودکان را تا مرز مرگ و کشته شدن می برد. کودکی که در درجه اول انسان است و اولین و طبیعی ترین حقش زندگی است; حقی که آفریدگار هستی بخش به همه موجودات داده است و ما هیچگونه حقی برای به خطر انداختن سلا متی و زندگی هیچ فردی را نداریم خصوصا که آن فرد کودک باشد.