دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

ماهیگیری و تغییرات اقلیمی بلند مدت


ماهیگیری و تغییرات اقلیمی بلند مدت

تغییرات طبیعی بلند مدت در ذخایر آبزیان دریایی بیش از یك قرن است كه مورد بحث و توجه می باشد محققین شیلاتی این نوع تغییرات بلند مدت را قبل از سایر دست اندركاران موردتوجه قرار دادند, اما باتوسعه ماهیگیری در جهان و با دسترس قرار گرفتن تدریجی آمار و اطلاعات صید در دوره های طولانی تر, تغییرات بلند مدتی كه ماهیگیری را تحت تاثیر قرار می داد توجه بخش ماهیگیری, سیاستگذاران, تصمیم سازان و به طور كلی عموم دست اندر كاران را به خود جلب نمود

تغییرات طبیعی بلند مدت در ذخایر آبزیان دریایی بیش از یك قرن است كه مورد بحث و توجه می باشد. محققین شیلاتی این نوع تغییرات بلند مدت را قبل از سایر دست اندركاران موردتوجه قرار دادند، اما باتوسعه ماهیگیری در جهان و با دسترس قرار گرفتن تدریجی آمار و اطلاعات صید در دوره های طولانی تر, تغییرات بلند مدتی كه ماهیگیری را تحت تاثیر قرار می داد توجه بخش ماهیگیری, سیاستگذاران, تصمیم سازان و به طور كلی عموم دست اندر كاران را به خود جلب نمود.اولین گزارش علمی از تغییرات هرینگ در سال ۱۸۷۹ انتشار یافت. این گزارش بر اساس بررسیهای انجام شده در قرن شانزدهم تنظیم شده بود و اكنون به آن گزارش " دوره هرینگ " می گویند. در واقع دوره هرینگ در فلات قاره بوسلان سوئد كه برای مدت زمانی بین ۳۰ تا ۶۰ سال بطول انجامید را توصیف می كند. از آن پس گزارشهای بسیاری در ارتباط با نوسانات بلند مدت ماهیگیری دریایی منتشر شده است.

با گسترش ماهیگیری در دنیا دلایل بسیاری مبنی بر نوسانات بلند مدت در ذخایر آبزیان پدیدار شده است. اقدامات زیادی در جهت ایجاد ارتباط بین سیكل ماهیگیری به علائم موجود در تغییرات بلند مدت اقلیمی به منظور شناسایی مكانیزم تاثیر گذاری بر نوسانات ذخایر آبزیان صورت پذیرفته است. در طی دو دهه گذشته, مطالعات زیادی بمنظور تحلیل و تشریح نوسانات بلند مدت بر ذخایر گونه های تجاری و نیز ارتباط احتمالی بین اقلیم اقیانوسی و اندازه جمعیت ذخایر آبزیان صورت پذیرفته است. سازمان خوارو بار و كشاورزی ملل متحد از انجام اینگونه مطالعات و تحقیقات كه در آن توجه ویژه ای به بهبود دانش ارتباط احتمالی بین" علل و سازوكارها " و همچنین استفاده احتمالی و كاربرد دانش بهینه برای برنامه های حفظ و توسعه ماهیگیری جهان شده است حمایت نمود.

●ماهیگیری و تغییرات اقلیمی بلند مدت:

ذخایر گونه های زیادی از آبزیان در بلند مدت از خود نوسانات نشان داده اند. گونه هایی همچون ساردین كالیفرنیا نشان می دهند كه با شاخص های جوی مرتبط اند. بررسی بلند مدت فراوانی ساردین ژاپنی و شاخص های جوی منجر به نشانه هایی مبنی بر اینكه نوسانات مرتب بلند مدت در صید ساردین ژاپنی را می توان با تغییرات سیكل جوی توضیح داد.اخیراً آمارهای موجود در فائو و دیگر منابع آماری در ارتباط با صید جهانی بمنظور بررسی ارتباط بین شاخص های مختلف جوی وصید گروههای خاصی از آبزیان مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یك مدل سری زمانی بر اساس سیكل های شناخته شده جوی بمنظور پیش بینی روند احتمالی در صید گونه های تجاری برای مدت ۵ تا ۱۵ سال آینده ساخته شده است. در حالیكه چنین پیش بینی ای باید با احتیاط زیادی انجام شود.

نتایج آنها جالب و تحریك كننده تجزیه و تحلیل و توجه بیشتر به این موضوع است.این مقاله سعی دارد تئوریهای كلایاشتورین ( Klyashtorin) و یافته های آن را كه در ارتباط با شاخص فراوانی آبزیان, بطوریكه در ارتباط احتمالی بین صید سالانه و نوسانات جوی منعكس شده است توضیح دهد. در این مقاله عنوان تغییرات اقلیمی به اثرات بلند مدت در مقیاس بزرگ- یا انتقال از یك شرایط اقلیمی به شرایطی دیگر- كه پاسخگوی سیكل های اقلیمی تعیین كننده باشند اتلاق می شود تا مستقل از پدیده های جوی خاص همچون ال نینو( EL NINO), یا روندهای بلند مدت همچون گرم شدن كره زمین باشد.تجزیه و تحلیل مكانیزم تاثیر گذاری تغییرات بلند مدت نوسانات ذخایر توسط كلایشتورین هنوز روشن نیستو برخی از یافته ای او هنوز هم در سطح تئوری قابل طرح است. اگر چه علائم و روندها در شاخص های جوی و آمار صید كه در بررسیهای ایشان وجود دارد بسیار جالب است و ارزش مطالعه عمیق تری دارد. تا به این ترتیب بتوان مكانیزم حاكم بر تغییرات اقلیمی و نوسانات بلند مدت صید آبزیان را بهتر درك نموده و برای مدیریت ماهیگیری مورد استفاده قرار دهیم. بحثی كه در بسیاری از موارد مطرح می باشد اینست كه میزان توده زنده و میزان صید نهایتاً تحت تاثیر نوسانات اقلیمی می باشند. این در مقابل فهم مرسوم مدیریت ماهیگیری قرار می گیرد كه می گوید میزانتوده زنده و میزان صید به به فشار ماهیگیری بستگی دارد.

این موضوع قبلاً روشن شده است كه شدت آب ولینگ ( upwelling) با اثرات وسیع جوی مرتبط است كه نهایتاً تعیین كننده میزان انتقال مواد مغزی به لایه های بالایی ایوتروفیك ( Eutrophic) اقیانوس می باشد و بدینوسیله سبب تغییر در تولیدات اولیه و نتیجتاً تولید آبزیان می شود. هر چند به صورت تئوریك ارتباط بین جو و مواد مغزی موجود درست است لیكن هنوز شاهد مستقیمی در رابطه با مكانیزم آن وجود نداشته و نیز تا كنون تدوین مدل علت و معلولی قطعی برای آن امكان پذیر نشده است.تجزیه و تحلیل ذهنی سری زمانی درجه حرارت غیر متعارف جوی جهان ( dt), شاخص جریان جوی ( ACI) و طول روز ( LOD) از طریق بررسیهای مستقیم محاسبه شده است ( ۱۵۰ - ۱۱۰ سال) كه نشان دهنده تناوب ۵۵ تا ۶۵ سال می باشد. آنالیز سری زمانی بازسازی شده برای درجه حرارت هوابرای ۱۵۰۰ سال گذشته نیز نسان دهنده تناوب مشابه ۵۵ تا ۶۵ سال می باشد. بعلاوه برسیهای شاخص جریان جوی دو دوره جوی را نشان می دهد كه بر اساس انتقال توده هوای غالب بر حسب مقیاس نیم كره ای هر یك به مدت ۳۰ سال به طول انجامید. بدین ترتیب شاخص جریان جوی به عنوان شاخص مناسبی برای مطالعات تفضیلی تر در تغییرات مداوم بلند مدت در صید گونه های عمده تجاری مورد استفاده قرار گرفته است.

●ارتباط بین ماهیگیری و اقلیم:

دلائل ارتباط بین اقلیم و ماهیگیری از دو منبع اصلی ناشی می شود. تعداد كمی از شاخص های بلند مدت جوی و میزان ذخایر آبزیان برای مدت ۱۷۰۰ سال كه نشانگر الگوی سیكلی آنها می باشد و نیز ارتباط بین سری ها و نوسانات صید از ذخایر بسیاری از گونه ها كه از سال ۱۹۰۰ مورد بررسی قرار گرفته اند با شاخص های جوی در همان دوره مرتبط اند. ظاهراً سری های كوتاه مدت و بلند مدت هر دو دارای سیكل مشابهی هستند. بیشترین تناوب نوسانات بلند مدت در صید برای تمامی سری های زمانی ( بجز آنچوی ) از ۵۴ تا ۵۸ سال می باشد. سیكل های جوی مرتبط ( اندازه گیری شده و بازسازی شده هر دو) از ۵۰ تا ۶۵ ( با متوسط ۵۶ سال) متغیرند.

دیگر سیكل های نا مشخص تر ( ۱۳ تا ۲۰ سال نوسانات درجه حرارت تابستان) ممكن است جالب باشد, اما تا كنون ارتباط قابل اتكایی بین این سیكل ها و نوسانات صید گونه های تجاری پیدا نشده است. در میان سیكل های بلند مدت, تاریخچه ژاپن حاوی اطلاعات تاریخی در ارتباط با فراوانی ساردین ژاپنی برای ۴۰۰ سال گذشته می باشد. تغییرات ایجاد شده در فراوانی و وجود ذخایر ساردین منجر به از بین رفتن بسیاری از روستاها و توسعه روستاهای صیادی ساحلی شده است. متوسط هر سیكل حدود ۶۰ سال است و دوره فراوانی بالامقارن است با دوره آب و هوایی گرم.در آبهای دور از ساحل كالیفرنیا, شرایط آنیروبیك ( anaerobic) در لایه های رسوبی فصلی, فلسهای ماهی از ذخایر پلاژیك ریز را حفظ نموده است. دو سری زمانی شاخص فراوانی را می توان برای ذخایر ساردین و آنچوی را در ۱۷۰۰سال گذشته از این رسوبات بازسازی نمود.

اگر چه آنها نوسانات گسترده ای را نشان می دهند. اما جالب توجه است بدانیم كه این سری های زمانی تفاوت روشنی را بین دوره قبلی كه ماهیگیری بسیار كم بوده است و دوره اخیر كه بهره برداری قابل توجه شده است نشان نمی دهند. تحلیل تناوب نشان می دهد كه دو نوسان اصلی در سری های زمانی فراوانی ساردین یكی در هر ۵۴ تا ۵۷ سال و دیگر در هر ۲۲۳ تا ۲۷۳ سال اتفاق افتاده است. اولین این نوسانات مشابه آنیست كه از درجه حرارت هوا كه از فسیل یخی و توده ساردین اندازه گیری شده, بدست آمده و این امر را برای پیش بینی در ماهیگیری مهم ساخته است.دوره غالب نوسانات آنچوی حدود ۱۰۰, ۷۰, ۵۵ سال از نظر طول دوره بوده است. اگر چه علیرغم دیگر گونه های پلاژیك تجاری, دینامیك وابستگی مداوم جوی آنچوی پرو هر ۱۰ تا ۱۵ سال بوسیله ال نینوی قوی بمیزان قابل توجهی آشفته می گردد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.