دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

راهبرد پاکستان برای مقابله با تروریسم


راهبرد پاکستان برای مقابله با تروریسم

در مدت کوتاهی قریب به سه سال, تهدید طالبان پاکستانی به چالش سیاسی و امنیتی قابل توجهی برای دو کشور پاکستان و افغانستان تبدیل شده است

در مدت کوتاهی قریب به سه سال، تهدید طالبان پاکستانی به چالش سیاسی و امنیتی قابل توجهی برای دو کشور پاکستان و افغانستان تبدیل شده است. حضور چهره هایی از اعضای ارشد رهبری القاعده و دیگر گروههای شبه نظامی خارجی در آژانسهای مناطق قبیله ای فدرال (FATA) پاکستان در وزیرستان شمالی، وزیرستان جنوبی و باجور موجب حمایت گسترده از گروههای متعدد طالبان پاکستانی به شکل همکاری ایدئولوژیک، تاکتیکی و لجستیکی به ویژه در زمینه تولید دستگاههای انفجاری پیشرفته (IEDs) و انجام عملیات انتحاری شده است.

تشکیل گروه طالبان پاکستان (TTP) موسوم به تحریک پاکستان، در دسامبر ۲۰۰۷ میلادی توسط گروه های متعدد طالبان به طور موثر ۲۷ گروه طالبان را زیر یک چتر جمع کرده است. این اتحادیه به مثابه تلاشی برای پیگیری طالبانیزه کردن پاکستان نگریسته میشود که موجب هدایت "جهاد دفاعی" علیه نیروهای امنیتی پاکستانی فعال در FATA و جبهه استانی شمال غربی (NWFP) خواهد شد.

● اتحاد جدید در وزیرستان

روز ۳۰ ژوئن، ملا نظیر، فرمانده طالبان در قبیله احمدزی وزیر (Ahmadzai Wazir) در وزیرستان جنوبی و حافظ گل بهادر وزیر (Hafiz Gul Bahadur Wazir)، رهبر طالبان در قبایل عثمانزی وزیر و دئور (Uthmanzai Wazir and Daur) در وزیرستان شمالی ادغام گروه هایشان را در جبهه ای مشترک با نام "جنبش محلی طالبان" برای مبارزه با ایساف، ناتو و نیروهای آمریکایی در افغانستان اعلام کردند.

این توافقنامه در مقابل افزایش فعالیت های تروریستی TTP به رهبری بیتالله محسود (Baitullah Mahsud) علیه دولت پاکستان و همچنین حملاتی است که شبه نظامیان در ماه ژوئن برای تنبیه گروه هوادار دولت موسوم به حاجی ترکستان (Hajji Turkistan) از قبیله بیتانی (Bhittani) مرتکب شدند. هم ملانظیر و هم حافظ گل بهادر هوادار دولت هستند و از فعالیت های تروریستی در داخل پاکستان پرهیز دارند.مهمترین نکته در نزاع میان ملانظیر و بیتالله محسود، حمایت گروه اخیر از شبه نظامیان محلی ازبک عضو جنبش اسلامی ازبکستان (IMU) است.

نظیر و بهادر در حالی که متعهد به مبارزه با ایساف، ناتو و نیروهای آمریکا در افغانستان هستند، هر دو با فعالیت های تروریستی TTP مخالفت میکنند. سیاست نظیر و بهادر در تطابق با سیاست گسترده تر طالبان افغانستان است که همواره به طالبان پاکستانی توصیه میکرد از مبارزه با نیروهای امنیتی پاکستانی پرهیز کرده و بر انرژی و منابع خود در افغانستان متمرکز شود. اگر چه، برخی شبه نظامیان طالبان به ویژه بیتالله محسود به تازگی به القاعده نزدیکتر شدهاند که در پی ترغیب انجام حملات تروریستی علیه دولت پاکستان و به راه انداختن جهاد جهانی است. ملا عمر، رهبر طالبان افغانستان شخصا بیتالله را مردود شمرده و ارتباط با وی را محکوم کرده است.

● تاثیر تشکیل اتحاد وزیری

در پی علنی شدن خصومت میان TTP و اتحاد وزیری، گروه اخیر میتواند امکان عبور امن وزیریها را از افغانستان سلب کند.

تشکیل اتحاد وزیری میتواند به شکلی قابل توجه بیتالله محسود و TTP را در وزیرستان شمالی و جنوبی تضعیف کند.

● منزوی کردن بیت الله محسود

برخی چشم اندازها دال بر آن وجود دارد که اتحاد وزیری می تواند موجبات شکست گروه هوادار دولت موسوم به حاجی ترکستان از قبیله بیتانی را هم فراهم آورد. در صورتی که قبایل احمدزی، عثمانزی و بیتانی در پی هر گونه خصومت ورزی محسود علیه یکی از آنان به هم بپوندند، قبیله محسود و مبارزان طالبان آن با محاصره کامل مواجه خواهد شد.

این شانس هم وجود دارد که برخی فرماندهان مخالف طالبان محسود به اتحاد وزیری ملحق شوند که در این صورت پایگاه بیتالله محسود در میان قبیله اش تضعیف خواهد شد.آنچه اکنون انتظار آن می رود موفقیت سیاست با قدمت "تفرقه بینداز و حکومت کن" حکومت پاکستان است. چنین راهبردی می تواند موثرتر از به کارگیری نیروها و انجام عملیات نظامی در این منطقه بی ثبات باشد.

نویسنده : سادیا سلیمان