پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

شباهت طرح تحول اقتصاد با طرح های قبلی


شباهت طرح تحول اقتصاد با طرح های قبلی

با گذشت بیش از دو هفته از مصاحبه اقتصادی رییس جمهور و اعلام محورهایی از طرح تحول اقتصادی, هنوز متن این طرح میان کارشناسان و رسانه ها منتشر نشده و مسوولان ریاست جمهوری از انتشار متن یا حتی اسلایدهای مربوط به این طرح جلوگیری می کنند

با گذشت بیش از دو هفته از مصاحبه اقتصادی رییس جمهور و اعلام محورهایی از طرح تحول اقتصادی، هنوز متن این طرح میان کارشناسان و رسانه‌ها منتشر نشده و مسوولان ریاست جمهوری از انتشار متن یا حتی اسلایدهای مربوط به این طرح جلوگیری می‌کنند.

در جلسات معرفی این طرح نیز که در روز‌های گذشته برای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بهارستان و نیز برای مدیران رسانه‌ها و اقتصادان در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، متن طرح به حضار ارایه نشد و همراهان رییس جمهور از کپی‌برداری و یا ارایه نسخه‌ای از فایل اسلایدهای ارایه شده به نمایندگان نیز شدیدا جلوگیری کرده‌اند.

در این میان برخی مخالفان دولت در روزهای گذشته بدون اینکه جزئیات این طرح اعلام شود، به نقد و مخالفت خوانی و حتی تخطئه آن مشغول شده‌اند.

اسلایدهای ارایه شده در جلسات معرفی این طرح برای نمایندگان مجلس، مدیران رسانه‌ها و صد اقتصاددان، اصلاحات ساختاری در هفت حوزه بهره‌وری، مالیاتی، گمرکی، ارزش پول، توزیع کالا، توزیع اعتبارات و هدفمند کردن یارانه‌ها را شامل می‌شود.

صدا و سیما و برخی رسانه‌های نزدیک به دولت از این طرح با عنوان «تحول بزرگ اقتصادی» یاد می‌کنند.

برخی حاضران در مراسم معرفی این طرح، آنرا با «طرح اصلاح ساختاری» دولت آقای‌خاتمی که در سال ۱۳۷۶ توسط آقایان نیلی و نجفی در سازمان وقت برنامه و بودجه تهیه شده بود شبیه می‌دانند با این تفاوت که آن طرح، اصلاح قانون کار را نیز در بر می‌گرفت ولی طرح تحول اقتصادی آقای احمدی‌نژاد به قانون کار اشاره‌ای ندارد.

هر چند طرح ساماندهی اقتصادی آقایان نیلی و نجفی به دلیل اختلافات شدید با طرح ساماندهی تهیه شده توسط آقای نمازی در وزارت اقتصاد آن سالها، مورد تایید صریح آقای خاتمی قرار نگرفت، اما مسوولان وقت سازمان برنامه و بودجه، احکام طرح ساماندهی اقتصادی خود را در برنامه سوم و بعدها در برنامه چهارم توسعه گنجانده بودند.

دکتر سید شمس‌الدین حسینی دبیرکارگروه تحول اقتصادی دولت که وظیفه معرفی طرح تحول اقتصادی را به نمایندگان مجلس، مدیران رسانه‌ها و یکصد اقتصاددان به عهده داشته، یکشنبه شب با حضور در میزگرد خبری شبکه ۲ صریحا تایید کرد که طرح تحول اقتصادی آقای احمدی‌نژاد، شباهت زیادی به احکام برنامه چهارم توسعه دارد.

از سوی دیگر طرح معرفی شده توسط دکتر حسینی برای نمایندگان مجلس، مدیران رسانه‌ها و صد اقتصاددان، با طرح تهیه شده در بانک مرکزی که اخیرا در اختیار معاون اول رییس جمهور قرار گرفته شباهت دارد.

مطالب ارایه شده از طرح تحول اقتصادی همچنین نشان می‌دهد که این طرح با گزارش «گزارش اقتصاد ایران در تبدیل ثروت نفت به توسعه» که در سال ۲۰۰۳ توسط بانک جهانی منتشر شد شباهت بسیاری دارد.

گزارش بانک جهانی که توسط «حبیب فتینی» و همکارانش در واشنگتن تهیه شده به ایران توصیه می‌کند یارانه‌ها ابتدا بطور سرانه و نقدی تقسیم شود پس از دو سال و با شناسایی دهکها، فقط به سه دهک پایین پرداخت شود و از سال چهارم نیز کل یارانه‌ها حذف شوند.

در گزارش بانک جهانی که در سال ۸۳ توسط سازمان بورس ترجمه و منتشر شده است، با وجود توصیه به حذف یارانه‌های انرژی، این کار موجب افزایش ۳۰ درصد به سطح فعلی تورم و بدترشدن توزیع درآمد توصیف و پیش‌بینی شده حذف یارانه‌های انرژی در ایران از لحاظ اجتماعی و سیاسی بسیار پیچیده و مخاطره‌آمیز خواهد بود.

حبیب فتینی، اقتصاددان تونسی الاصل بانک جهانی بهار گذشته به دعوت وزارت اقتصاد به ایران آمد و مجددا از ایران خواست یارانه سوخت را حذف و قیمت هر لیتر بنزین را به سطح جهانی (حدود یک تا دو دلار در هر لیتر) افزایش دهند.

اندکی پس از انتشار خبر حضور و توصیه‌های نماینده بانک جهانی، رییس جمهور در سفر استانی به شیراز از حضور و استماع و توصیه‌های نماینده بانک جهانی در دولت نهم به شدت انتقاد کرده بود.

آخرین اخبار از ریاست جمهوری حاکی است که متن طرح تحول اقتصادی هنوز کامل نشده و در حال نگارش است و درخواست مکرر نمایندگان مجلس برای دستیابی به اصل طرح نیز به همین دلیل تاکنون اجابت نشده است.

آقای دکتر احمدی نژاد خبر تهیه طرح تحول اقتصادی را نخستین بار در راهپیمایی ۲۲ بهمن سال گذشته اعلام کردند. قرار بود این طرح در ۲۵ فروردین ماه امسال توسط رییس جمهور در یک نطق مستقیم تلویزیونی مطرح شود اما با اشاره یک مقام ارشد نظام این مصاحبه لغو شد تا طرح تهیه شده توسط دولت کارشناسی شود.