پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

در تكاپوی جهان آزاد اطلاعات


در تكاپوی جهان آزاد اطلاعات

فناوری های جدیدی در سال ۲۰۰۶ رونق خواهند یافت كه شباهتی به فناوری های قدیمی تر با دو ویژگی «گرانقیمت بودن و كند بودن» ندارند

فناوری های جدیدی در سال ۲۰۰۶ رونق خواهند یافت كه شباهتی به فناوری های قدیمی تر با دو ویژگی «گرانقیمت بودن و كند بودن» ندارند. به همین دلیل نیز هست كه انتظار می رود فناوری های جدید در سال ۲۰۰۶ بازار را اشباع كنند. یك كمپانی لاغر و پویا می تواند سریعاً ایده های خوب را به محصولات و خدمات جدید تبدیل كند، و پیشگام بازار در ارائه فناوری های نوین و برطرف كننده موانع باشد. ساختار كارآمد این قبیل كمپانی ها آنها را قادر می سازد كه نیازهای فزاینده مصرف كنندگان را تشخیص داده و در بسیاری از موارد با ارائه طرح های مبتكرانه و نوین درصدد رفع آن نیازها برآیند. ارتباط كلامی اینترنتی (Internet Voice Communication) به دو دلیل ساده در حال تغییر دادن رفتار بازار همگانی است: الف- آزاد بودن این ارتباط و ب- كیفیت بالای آن. یك سرویس آزاد فقط به شرطی ارزشمند است كه سطح بالایی از كیفیت را در قیاس با سایر رقیبان موجود در بازار ارائه دهد. مردم وقتی عادات روزانه شان را تغییر می دهند كه آنها در استفاده آزادانه از یك وسیله دچار مشكل شوند یا كیفیت آن را در حد لازم مناسب ندانند.

• ابتكار، شرط لازم

اكنون نیاز فراوانی به ارائه «ابتكار» در حوزه های مورد علاقه مصرف كنندگان امروزی وجود دارد. ابداع «شیوه های نوین» نیازمند سرعت عمل و هوشیاری است، و اگر دیر بجنبید ممكن است به قدری از رقیبان خود عقب بیفتید كه تحقق هدف مورد نظرتان به یك رویا تبدیل شود. البته «رقابت» گواه بر تندرستی بازار است و همانطوری كه ارتباط كلامی اینترنتی به سمت بلوغ گام برمی دارد رقابت برای تحصیل یك سهم مناسب در بازار ادامه می یابد. این (رقابت) حتی تلاش برای ابداع شیوه های نو را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد كه این نیز به خودی خود با كاستن از سطح قیمت ها و ارائه گزینه های بهتر به نفع مصرف كننده خواهد بود. برای ایجاد تغییر صحیح، نگاه جدی باید به تثبیت تعاریف و ارزش جدید باشد و نباید فقط به كاهش هزینه ها برای یك كالای معلوم بسنده كرد. كمپانی هایی كه خود را در آستانه ورشكستگی می بینند باید راه هایی را برای ارتقای وضع موجود، افزایش نرخ سوددهی و كاهش هزینه ها (و در نتیجه افزایش كارایی) جست وجو كنند. ارتباط ارزان به مردم اجازه می دهد تا علاوه بر تحصیل سود بیشتر، همكاری خود را تقویت كرده و تصمیماتی حتی سریع تر بر پایه اطلاعات بگیرند. این قابلیت حتی كوچك ترین گروه ها و دورافتاده ترین جوامع را به استانداردهای جوامع پیشرفته امروزی نزدیك می كند.

•پاسخی به یك میل غریزی

میل برقراری ارتباط یكی از پایه ای ترین و طبیعی ترین نیازهای بشر است. فناوری ارتباطات به قدری سریع رشد كرده است كه این عرصه طی سالیان اخیر با سرعت بیشتری در قیاس با عرصه های دیگر به جلو گام برداشته است. تلفن همراه، پیشرفت بزرگی در صنعت تلفن (خط ثابت) بود و باعث شد تا «ارتباطات كلامی» كاملاً شخصی شوند. با ظهور ماشین فكس، پست الكترونیكی و پیغام فوری (Instant Messaging) ارتباط فوری، گریزناپذیر و بصری میسر شد. این پیشرفت ها زمینه را برای «ارتباط كلامی اینترنتی» مهیا ساخته اند و عملاً فوجی از ابزارهای ارتباطی با كیفیت غنی را به كاربران عرضه كرده اند كه چاره ای جز كوچ كردن به وب (شبكه جهانی داده ها) را برای استفاده از آنها باقی نمی گذارد. در ساده ترین شكل، ابداع شیوه های نوین به استفاده از فناوری برای حل یك مسئله واقعی می انجامد. تقاضای مصرف كننده باعث رشد قوه خلاقیت نزد سازنده می شود و توسعه «ارتباط كلامی اینترنتی» آشكارا پاسخی به میل ناب و جهانی ارتباط كارآمد، عمیق و آسان است. كمپانی Skype اصول پیشرفته دانش رایانه را برای فراهم ساختن زمینه ارتباط كلامی «رایگان» جهانیان به كار گرفته است و اكنون جهانیان با رشد فزاینده ای از این امكان برای ارتباط با یكدیگر استفاده می كنند. مردم هر فناوری جدیدی را سریع تر از فناوری قبلی می پذیرند. همانطوری كه رقابت به كاهش هزینه ها می انجامد، مخاطرات مربوطه را نیز كاهش می دهد. مردم اكنون بیش از هر زمان دیگری به یكدیگر متصل اند و نسبت به اجابت خواسته های دوستان مورد اعتمادشان حساس ترند. ارتباط به جزء جدایی ناپذیری از زندگی روزمره تبدیل شده و بسیاری از دوستی ها و روابط بر پایه آن استوار شده اند. این روند با سرعت تقریباً خیره كننده ای ادامه دارد.

• نقطه عطفی در ارتباط آزاد

مصرف كنندگان می توانند حتی آزادی بیشتری را در سال ۲۰۰۶ شاهد باشند. ما حتی با دسترسی به پهنای باند بیشتر و بهره گیری از فناوری های نوین از سهولت و انعطاف پذیری بیشتری در ارتباط با دیگران بهره مند خواهیم شد. مردم اشتهای سیری ناپذیری در استفاده از رایانه های پرقدرت شخصی دارند. رایانه های اینچنینی با قابلیت اتصال به اینترنت به مصرف كنندگان اجازه می دهند تا اطلاعات را به آسانی بین خود به اشتراك بگذارند و حتی به داده های واقع در دوردست نیز دسترسی پیدا كنند. این تاثیر فوق العاده ای بر آرزوی دیرین «اشتراك علوم» (Knowledge Sharing) خواهد گذاشت كه یقیناً در سال ۲۰۰۶ و پس از آن به تحقق واقعی نزدیك خواهد شد. سال ۲۰۰۶ نقطه عطفی برای نزدیك شدن به آرزوی جهان بی سیم (Wireless World) و چشیدن طعم واقعی «ارتباط آزاد» است. مردم كاملاً از شبكه های ثابت جدا خواهند شد. همان طوری كه فناوری بی سیم به طور همزمان در همه جا حاضر می شود، مصرف كنندگان می توانند دائماً در خانه، اداره، جاده یا هر جای دیگر به هم وصل شوند. دسترسی به پهنای باند بیشتر و كاهش قیمت رایانه های شخصی عملاً رشد تصاعدی ارتباطات سیار رایانه ای و ارتباطات استوار بر پایه اینترنت را در پی داشته است.

• دورنمایی بس تماشایی

در آینده مردم از یك محصول ارتباطی مهم استفاده خواهند كرد كه همه نیازهای شان را برآورده ساخته و به آنها اجازه می دهد تا حضورشان را در همه شبكه ها و اسباب نشان دهند. من همچنین گمان می كنم كه شماره های تماس (Contact Numbers) ممكن است كاملاً محو شوند و ضمن افزایش فاصله ما از سیستم قدیمی عملاً دسترسی ما را به اسبابی كه می توانند اطلاعات را به لحاظ زمانی بر یكدیگر منطبق كنند محقق خواهد ساخت. ابزار ارسال پیام های چندوضعیتی (Multimode Messaging)، گوشی های چندرسانه ای سیار و انواع مصنوعات هوشمند به سطح قابل قبولی از استاندارد خواهند رسید، اما باید كاملاً دقیق بود. بیشتر تماس ها در هر جای دنیا از راه معینی از طریق محصولات حمل پذیری كه قابلیت كاربرد همراه اینترنت را دارند به اینترنت وصل خواهند شد. به عنوان یك طرفدار آزادی بی حد و مرز «وب» من از تماشای دورنمای پیشرفت های مستمر در صنعت ارتباطات در سال ۲۰۰۶ كاملاً هیجان زده ام. اما این پیشرفت ها به خودی خود حاصل نخواهند شد و ابتكارات ظریفی باید برای تحقق و پایدارسازی آن به كار گرفته شود. این فرض در صورت تحقق به رفع موانع موجود و حذف مرزها در صنعت ارتباطات خواهد انجامید. در این بین، هر كس با سرعت و چالاكی بیشتری گام بردارد پیروز میدان خواهد بود و موفقیت خود را در جلب نظر مصرف كنندگان به رخ خواهد كشید. پس ایستادن و تماشا كردن جایز نیست و باید گام ها را یكی پس از دیگری سریع و استوار برداشت.

منبع : انسان گلوبال