جمعه, ۲۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 10 May, 2024
مجله ویستا

تأثیر منفی نور مصنوعی بر سلامت انسان


تأثیر منفی نور مصنوعی بر سلامت انسان

با کوتاه تر شدن ساعت های روز در فصل سرما بعضی افراد دچار اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی می شوند. نتایج بررسی ها نشان می دهد تعداد زیادی از مردم از نظر روحی تحت تأثیر سرما و صبح های …

با کوتاه تر شدن ساعت های روز در فصل سرما بعضی افراد دچار اختلال عاطفی فصلی یا افسردگی می شوند. نتایج بررسی ها نشان می دهد تعداد زیادی از مردم از نظر روحی تحت تأثیر سرما و صبح های تاریک زمستان قرار می گیرند. به نوشته «نیوزویک»، تاریکی می تواند مفید باشد. استفاده بیش از حد از نورهای مصنوعی در منزل و محل کار تأثیر منفی روی بدن و ذهن ما دارد. به گفته متخصصان هر انسان به تاریکی نیاز دارد و از آنجا که همانند اجدادمان به تاریکی اهمیت نمی دهیم، دچار بیماری های متعدد می شویم. در این مطلب به تأثیر تاریکی روی بدن اشاره می کنیم.

خطر بروز سرطان کاهش می یابد:

محققان، نور بیش از حد هنگام شب را به سرطان سینه ارتباط داده اند. به گفته آن ها، اگرچه سابقه خانوادگی، استعمال دخانیات، مشروبات الکلی و رژیم غذایی نادرست خطر بروز سرطان سینه را افزایش می دهد، اما باید دانست که قرار گرفتن بیش از حد در مقابل نور به هنگام شب نیز، قدرت مقاومت بدن به بیماری ها را کاهش می دهد. نور مصنوعی در تولید هورمون های تاریکی به نام ملاتونین که به طور طبیعی بدن را در برابر سرطان محافظت می کند تداخل ایجاد می کند. ملاتونین، نوعی هورمون است که در واکنش به تاریکی تولید می شود.

این هورمون که آنتی اکسیدان قوی محسوب می شود، مانع از رشد برخی انواع سلول های سرطانی می شود. ملاتونین نوعی سلول های گلبول های سفید را که به تومورها حمله می کند، تحریک می کند. نتایج تحقیقات نشان می دهد در کشورهایی که بالاترین میزان استفاده از چراغ خیابان را دارند، سرطان پروستات شیوع بیشتری دارد و حتی آمارها نشان از افزایش ۸۰ درصدی این نوع سرطان می دهد. مصرف بیش از حد از نور مصنوعی نه تنها تولید ملاتونین را کاهش می دهد بلکه سیستم ایمنی بدن را تضعیف و در ساعت بیولوژیکی بدن اختلال ایجاد می کند و در نتیجه قدرت دفاعی طبیعی کاهش می یابد.

از پوست در برابر آسیب های نور خورشید محافظت می کند:

نور ماورای بنفش به ۳ نوع طول موج نامرئی تقسیم بندی می شود که شامل «UVB»، «UVA» و «UVC» است.

قرار گرفتن در معرض نور ماورای بنفش با آسیب های پوستی دراز مدت ارتباط دارد، در حالی که نور «UVA» و «UVB» باعث پیری پوست و سرطان می شود.

تقویت روحیه؛

با کم شدن مدت روشنایی روز، برخی افراد دچار افسردگی می شوند. از طرفی به دلیل سرمای هوا، افراد ترجیح می دهند در منزل بمانند و تا دیروقت تلویزیون تماشا می کنند؛ نوری که از صفحه تلویزیون منتشر می شود در بروز افسردگی موثر است. *روی کیفیت خواب تاثیر می گذارد؛

نتایج بررسی ها نشان می دهد نور چه طبیعی و چه مصنوعی مانع از یک خواب خوب می شود. بررسی وضعیت کارمندان شیفت شب نشان داد افرادی که در اتاق های تاریک می خوابند نسبت به بقیه نشاط بیشتری دارند. به هنگام خواب مغز تجربیات آن روز را به حافظه می سپارد و توانایی یادگیری را بهبود می بخشد، در حالی که بدن سلول های جدید را جایگزین سلول های قدیمی می کند. شکی در این نیست که تاریکی خواب نشاط آوری ایجاد می کند، بنابراین قبل از خواب از تاریک و آرام بودن اتاق خواب مطمئن شوید.

رژیم غذایی فرد را بهبود می بخشد؛

افرادی که هنگام شب بیش از حد در معرض نور قرار می گیرند با مشکل اضافه وزن مواجه هستند زیرا نور نشانه این است که بدن به بیداری و غذا نیاز دارد و ایجاد اختلال در ریتم طبیعی بدن باعث خوردن غذای بیشتر در ساعت خواب خواهد شد.

این موضوع در عملکرد هورمون هایی از جمله لپتین، کورتیزول و انسولین که روی کنترل اشتها و میزان قند خون تاثیرگذار است، اثر منفی دارد. ایجاد اختلال در این هورمون ها به علت کم خوابی به مرور زمان سوخت و ساز بدن را کند می کند و اشتها را برای مصرف هر نوع غذاهای ناسالم افزایش می دهد. آمار نشان می دهد برای حفظ ساعت بیولوژیکی بدن، تاریکی لازم است. درحالی که اجداد ما با تاریک شدن هوا در فصل زمستان می خوابیدند، شیوه زندگی امروزی ما مانع از این کار می شود و این امر باعث بروز بیماری هایی از جمله استرس، ناراحتی های قلبی عروقی، زخم معده و گوارشی می شود.

سعی کنید تلویزیون را زودتر خاموش کنید، به بدن اجازه بدهید تا به تاریکی عادت کند.

مترجم: علیرضا