چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۴ دسامبر ۶۱۲ ـ تصرف نینوا: روزی که امپراتوری ستمگر آشور نابود شد


۱۴ دسامبر  ۶۱۲ ـ تصرف نینوا: روزی که امپراتوری ستمگر آشور نابود شد

شهر نینوه (نینوا، مجاور موصل امروز) پایتخت امپراتوری آشور دهم و به قولی ۱۴ دسامبر سال ۶۱۲ پیش از میلاد به تصرف نیروهای مشترک دولتهای ماد (ایران) و بابل (بین النهرین جنوبی) در آمد …

شهر نینوه (نینوا، مجاور موصل امروز) پایتخت امپراتوری آشور دهم و به قولی ۱۴ دسامبر سال ۶۱۲ پیش از میلاد به تصرف نیروهای مشترک دولتهای ماد (ایران) و بابل (بین النهرین جنوبی) در آمد و آن امپراتوری که در تاریخ، شهرت ستمگری یافته است برای همیشه از میان رفت. نیروهای فاتح نینوا این شهر را باخاک یکسان کردند که دیگر آباد نشد.

انگیزه ویران کردن نینوا، ظلم طولانی آشوریان به مادهای ایرانی و بابلیان بود. دهها سال بود که آشوریان بر سر مادها می تاختند و آنان را جهت کار اجباری به اسارت می بردند و ثروت آشور و اقتدار آن از همین برده گیری بود و مردان آشور تنها یک وظیفه داشتند و آن جنگ کردن بود. روحانیون مسیحی با تفسیر انجیل، ویرانی نینوا را اراده خداوند در براندازی ظالمان نوشته اند.

مادها یکی از سه طایفه یک قبیله آریایی هستند که تقریبا همزمان به فلات ایران مهاجرت کرده بودند و در منطقه ای وسیع از ری و قفقاز جنوبی تا ایلام (سراسر شمالغربی ایران) به مرکزیت همدان سکنی گزیده بودند و این سه طایفه خویشاوند در قرن ششم پیش از میلاد کشور واحد ایران را به وجود آوردند که مناطق و مرزهای آن به صورت سنگنبشته از عهد باستان باقی مانده و مورخان سند مالکیت ایران و تنها کشور جهان که چنین سندی دارد خوانده اند. همزمان، پارتها در خراسان و شرق دریای مازندران و پارسها در جنوب و شرق ایران (از محور ری به پایین تا رود سند و نصف النهار کشمیر) اسکان یافته بودند و مادها به دلیل همسایگی، گرفتار هجوم های پی درپی آشوریان بودند. در آن زمان بزرگترین شهر مادها هکمتانه (همدان) بود که یونانیان اکباتانا نوشته اند.

همین حملات آشوریان و ستمگری آنان سبب شد که مادها دولتی که سراسر شمال غربی ایران را دربرمی گرفت به پایتختی همدان تشکیل دهند و با دولت بابل که آن هم گرفتار حملات آشوریان بود متحد شوند و کار آن را بسازند. آشوریها از نژاد عرب بوده اند. پس از اضمحلال امپراتوری آشور، دولت همدان بسیاری از ایرانیان را به منطقه آشورنشین انتقال داد تا آشوریان در اقلیت قرارگیرند و باردیگر نتوانند دولت تشکیل دهند و کردهای عراق، سوریه و ترکیه امروز اعقاب همان ایرانیان منتقله هستند.

دولت ماد عمری طولانی نداشت و کوروش بزرگ که از مادر ماد و از پدر پارسی بود با متحد ساختن سه طایفه ایرانی (ماد، پارت و پارس) که مورخان غرب آنان را آرین های جنوبی می خوانند، ایران را به وجود آورد. در تاریخ عمومی که در مدارس سراسر جهان تدریس می شود، از کوروش (سیروس = سایرس) به عنوان پدر ایران یاد شده است.