شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

اولین شغل ثروتمندترین های جهان چه بود


اولین شغل ثروتمندترین های جهان چه بود

ثروتمند شدن آرزوی خیلی ها در دنیاست آرزویی که همت بلند می خواهد, سری پر شور و البته کفش هایی آهنین سرگذشت هر کدام از سرمایه داران جهان و افت و خیز های زندگی آنها به خوبی نشان می دهد که هیچ کار دنیا بی حساب و کتاب نیست

ثروتمند شدن آرزوی خیلی‌ها در دنیاست؛ آرزویی که همت بلند می‌خواهد، سری پر شور و البته کفش‌هایی آهنین. سرگذشت هر کدام از سرمایه‌داران جهان و افت و خیز‌های زندگی آنها به خوبی نشان می‌دهد که هیچ کار دنیا بی‌حساب و کتاب نیست. ابرثروتمندان و افراد مطرح هم مثل بسیاری از مردم عادی قبل از رسیدن به ثروتی کلان، کار خود را با مشاغل پایین و پست آغاز کرده‌اند اما چنگ زدن به فرصت‌ها و تلاش برای رسیدن به بهترین‌ها مسیر زندگی آنها را تغییر داده است. نقطه شروع زندگی خانوادگی و کاری ۱۰ ثروتمند اول دنیا خواندنی است.

پدیده‌ای به نام گیتس، $ ۷۸.۵ Billion

بیل گیتس، رئیس و موسس شرکت مایکرو‌سافت در سال ۱۹۵۵ در یک خانواده متوسط در شهر سیاتل ایالات‌متحده متولد شد. گیتس از کودکی عاشق رقابت بود و سعی می‌کرد در هر زمینه‌ای از دوستان خود بهتر و جلوتر باشد. درست در زمان تحصیلات ابتدایی بود که با کامپیوتر آشنا شد و به سرعت در استفاده از آن مهارت کسب کرد و در ۱۳سالگی اولین نرم‌فزار خود را که یک بازی ساده بود، نوشت.

در سال ۱۹۷۳ بود که وارد دانشگاه هاروارد شد و در آنجا با استیو بالمر آشنا شد اما خیلی زود به خاطر مایکروسافت هاروارد را ترک کرد و هیچ‌وقت درسش را تمام نکرد و مدرک نگرفت. بیل گیتس در سال ۱۹۷۵ به کمک دوست دوران کودکی‌اش پل آلن شرکت کوچکی به نام Microsoft با شعار «در هر خانه یک کامپیوتر» ایجاد کرد. در سال ۱۹۸۰ شرکت IBM برای اینکه از بازار کامپیوترهای شخصی عقب نماند تصمیم گرفت کامپیوتر خود را که بعدها PCنام گرفت (چیزی شبیه کامپیوترهای امروزی) وارد بازار کند بنابراین در اتفاقی باورنکردنی، کار نرم‌افزار آن را بر عهده شرکت مایکروسافت گذاشت که همین نقطه پررنگی در کارنامه کاری‌شان شد. گیتس زمانی که فقط ۱۹ سال داشت مایکروسافت را مدیریت می‌کرد. او به قدری کار می‌کرد که حتی گاهی چند روز محل کار خود را ترک نمی‌کرد و به همراه کارمندان خود به سختی روی پروژه‌های مختلف و سفارش مشتریان کار می‌کرد.

بعد از تصمیم به کناره‌گیری اش از مایکروسافت با ۲۹ میلیارد دلار سرمایه، بنیاد خیریه « بیل و ملیندا » را تاسیس کرد و آوازه‌اش را به خاطر کارهای خیرخواهانه در از بین بردن فقر و مبارزه با بیماری‌هایی همچون ایدز و مالاریا چندین برابر کرد. بیل گیتس، میلیاردر معروف در خانه‌ای ۱۲۵میلیون دلاری زندگی می‌کند. خانه مجلل او کنار تپه‌ای مشرف به دریاچه واشنگتن قرار دارد که مالیات سالانه این خانه ۹۹۱ هزار دلار است. بیل گیتس ۵۸ ساله که اکنون ثروتمندترین فرد جهان است توانست در سال گذشته با افزایش ۸/۱۵ میلیارد دلاری سرمایه خود دوباره جایگاه اول را در میان سرمایه​دارهای دنیا به دست بیاورد.

کارلوس اسلیم هلو، $ ۶۱.۸ Billion

محال است وارد مکزیک شوید و هر لحظه پول‌تان به جیب اسلیم نریزد

کارلوس اسلیم هلو، دومین مرد ثروتمند جهان است. این تاجر و سرمایه‌گذار مکزیکی با حدود ۲۶ میلیارد دلار سرمایه خالص، یکی از موفق‌ترین مردان جهان در زمینه تجارت و بازرگانی است. وی در سال ۱۹۴۰ در مکزیکوسیتی از پدر و مادری لبنانی‌الاصل متولد شد. پدر کارلوس اسلیم، به واسطه کار سخت و استعدادش در سرمایه‌گذاری بسیار موفق بود و با دختر یک بازرگان موفق ازدواج کرد و صاحب ۶ فرزند شد که کارلوس اسلیم، کوچک‌ترین آنها بود. کارلوس از همان کودکی با راهنمایی‌های پدرش با استراتژی و روش‌های کسب‌وکار آشنا شد و به مهارت بالایی دست یافت. مثلا او زمانی که هنوز یک نوجوان بود در یکی از بانک‌های کشورش سهام می‌خرید و همزمان در شرکت پدرش به کار مشغول بود. کارلوس با درس خواندن در رشته مهندسی در یکی از دانشگاه‌های برتر مکزیک قدم محکم‌تر دیگری هم در موفقیتش برداشت. اغلب خدمات در مکزیک به‌ نوعی با سرمایه‌های کارلوس اسلیم به وجود آمده‌اند. مثلا ۹۲ درصد خطوط تلفن مکزیک متعلق به اوست. مردم اغلب مایحتاج زندگی خود را از فروشگاه‌های زنجیره‌ای او می‌خرند یا برای صرف غذا در مکزیک به یکی از ۱۸۰رستوران زنجیره‌ای او می‌روند. مردم از بانک‌های او وام می‌گیرند. کارلوس بخشی از درآمدهایش را به امور خیریه اختصاص می‌دهد. او در سال ۲۰۰۶ یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار به موسسه‌های خیریه کمک کرد، ۹۵ هزار دوچرخه برای کودکان فقیر خرید و هزینه تحصیل ۱۵۰ هزار دانشجو را تقبل کرد. اسلیم در سال ۱۹۹۰ بزرگ‌ترین اپراتور مخابراتی مکزیک را با نام Telmex خرید تا امروز بیش از ۹۰‌درصد صنعت مخابرات این کشور را در دست داشته باشد و در شرکت‌های او۲۵۰ هزار مکزیکی مشغول به کار هستند. او هم تنها به خاطر تلاش و مهارت‌هایی که از خود نشان داد در بین خواهر و برادران دیگر و همه دنیا در رتبه دوم قرار گرفته است.

وارن ادوار بافت، $ ۵۸.۵ Billion

صبر و شکیبایی اصل مهم سرمایه‌گذاری

وارن ادوار بافت که جالب‌ترین سرگذشت را میان ثروتمندان دنیا از نظر نحوه زندگی، ثروتمند شدن و تفکرات اقتصادی دارد در سال ۱۹۳۰ در اوهامای ایالت متحده آمریکا متولد شد. پدرش هاوارد، دلال سهام شرکت‌ها بود و بعد نماینده گنگره شد. بافت در کودکی در زمینه پول و تجارت استعداد شگفت‌انگیزی از خود نشان داد. توانایی‌هایش در محاسبه دقیق اعداد در ذهن خود، هنوز هم همکاران تجاری‌اش را متحیر می‌کند. بافت در ۶ سالگی در حالی‌که کودکان هم‌سن و سال او در حال بازی بودند،۶ جعبه کوکاکولا به قیمت ۲۵ سنت از مغازه پدربزرگش خرید و هر بطری را به ازای یک سکه ۵ سنتی فروخت. در ۱۱ سالگی بافت ۳ سهم شرکت citesservice را به قیمت هر سهم ۳۸دلار برای خود و خواهر بزرگش به نام خرید. تا اینکه در مدت کوتاهی هر سهم به ۴۰ دلار رسید و او خیلی سریع آنها را فروخت و بعد خیلی زود از این کار پشیمان شد، چون آن سهام پس از مدت کوتاهی به ۲۰۰ دلار رسید. این تجربه درس بزرگی به او داد؛ اینکه یکی از اصول مهم سرمایه‌گذاری، صبر و شکیبایی است. پدرش تمایل زیادی داشت تا وارن برای ادامه تحصیل به دانشکده علوم اداری و بازرگانی برود اما بافت به دانشگاه نرفت و عقیده داشت بیشتر از استادها می‌داند اما با پافشاری‌های پدرش بالاخره وارد دانشگاه شد و در ۳ سال مدرک لیسانس خود را گرفت و برای دوره فوق‌لیسانس رشته اقتصاد به دانشگاه کلمبیا رفت. آنجا سرمایه‌گذاران مشهوری همچون بن گراهام، تدریس می‌کردند؛ تجربه‌ای که زندگی بافت را برای همیشه تغییر داد. بافت در طول تحصیلاتش در کلمبیا، تنها دانشجویی بود که در کلاس درس بن‌گراهام نمرهA + گرفت. بعد از دوره فارغ‌التحصیلی، بافت تصمیم گرفت برای گراهام به‌طور رایگان کار کند ولی گراهام نپذیرفت. او بعد از رد شدن پیشنهاد کار توسط او در وال‌استریت به عنوان دلال سهام مشغول به کار شد اما در سال ۱۹۵۴ همه‌چیز تغییر کرد؛ بن گراهام، استاد دانشگاه بافت و سرمایه‌گذار مشهور از او دعوت کرد با حقوق سالانه ۱۲هزار دلار برای گراهام کار کند. وارن بافت بعد از مدت‌ها انتظار به آنچه می‌خواست رسید. بعد از چندین سرمایه‌گذاری دارایی خالص او افزایش پیدا کرد و حالا در ۸۲ سالگی رتبه سوم را در میان ثروتمندترین افراد جهان دارد. او از دوستان صمیمی بیل گیتس است و در سال ۲۰۰۶، او ۸۳درصد از دارایی خود را به بنیاد «بیل و ملیندا گیتس» اهدا کرد. اهدای دارایی در این سطح در تاریخ آمریکا بی‌نظیر بوده ‌است. بافت راننده یا محافظ شخصی ندارد و هرگز به‌وسیله جت شخصی سفر نمی‌کند هرچند مالک بزرگ‌ترین شرکت جت شخصی دنیاست.

آمانسیو اورتگای، $ ۵۴.۹ Billion

باربری که میلیاردر اسپانیا شد

احتمالا شما هم با مارک کفش و لباس ZARA آشنا هستید. شرکت ZARA سومین فروشگاه زنجیره‌ای کفش و لباس را در اختیار دارد و موسس آن پیژامه دوز سابق و باربر یک مغازه لباس‌فروشی به نام آمانسیو اورتگای اسپانیایی است. پدر آمانسیو، یک کارگر راه‌آهن و مادرش خدمتکار بود. او هیچ‌وقت تحصیلاتش را ادامه نداد. اورتگا که به دلیل شغل پدرش به همراه خانواده در ۱۴سالگی به شهر لاکرونیا نقل مکان کرده بود، در این شهر به عنوان پیک برای یک فروشگاه لباس‌فروشی که برای افراد ثروتمند لباس تولید می‌کرد و پس از آن در شغل‌هایی مثل دستیار پارچه‌فروشی و خیاطی مشغول به کار شد. اورتگا با دیدن اینکه هزینه‌های تولید پوشاک از مرحله طراحی به کارخانه و فروشگاه‌ها چطور افزایش می‌یابد‌ به اهمیت تحویل بدون واسطه محصولات برای کاهش هزینه‌ها پی برد. او سال‌ها بعد، این استراتژی را با موفقیت بسیار در زارا پیاده کرد. آمانسیو اورتگا، سرمایه‌دار ۷۷ ساله اسپانیایی در اوایل دهه ۱۹۶۰ اورتگا، مدیر یک فروشگاه محلی لباس شد که تنها تعداد کمی از افراد ثروتمندتر آن منطقه از عهده خرید لباس‌های گران آن فروشگاه برمی‌آمدند. بنابراین او با خرید پارچه‌های ارزان‌تر در بارسلونا و برش دستی آنها با استفاده از الگوهای مقوایی شروع به تولید لباس‌هایی با قیمت پایین‌تر کرد و آنها را در فروشگاه‌های محلی به فروش رساند. او از سود حاصل از این کار برای راه‌اندازی اولین کارخانه تولید پوشاک خود که بعدا تبدیل به زنجیره فروشگاه‌های معروف مد در دنیا یعنی زارا (ZARA) شد، در سال ۱۹۷۵ استفاده کرد. امروز ZARA بازارهای جهانی را تسخیر کرده است و در اکثر شهرهای مطرح جهان شعبه دارد. او برخلاف اروپایی‌ها از زدن کراوات خودداری می‌کند و دوست دارد غیررسمی لباس بپوشد. آقای اورتگا جت شخصی هم دارد. البته او استفاده زیادی از این جت نمی‌کند، چراکه از کار کردن لذت می‌برد و وقت زیادی برای مسافرت ندارد.

اینگوار کمپراد، $ ۴۹.۱ Billion

پسر کبریت فروش

مدیرعامل ۸۹ ساله شرکت تولید لوازم خانگی «آی‌کیا» اینگوار کمپراد در سال ۱۹۲۶ در سوئد متولد شد. او زمانی که یک پسر جوان بود، با دوچرخه‌اش دور محله می‌گشت و به همسایه‌ها کبریت می‌فروخت. اینگوار خیلی زود متوجه شد اگر کبریت‌ها را به شکل دسته‌ای و تعداد زیاد بخرد و آنها را به شکل دانه‌ای بفروشد سود خوبی به دست خواهد آورد و اگر کبریت‌هایش را با حداقل سود و قیمت ارزان بفروشد، همگی زود فروش خواهند رفت و او می‌تواند خیلی زود اقدام به خرید مجدد کند. او عاشق خرید و فروش بود پس به مرور فروش ماهی، اجناس تزئینی درخت کریسمس و ... را هم تجربه کرد. او حتی از همکلاسی‌های خود هم نمی‌گذشت و به آنها خودکار و مداد می‌فروخت. اینگوار با وجود اینکه همیشه در رؤیای فروشندگی به‌سر می‌برد در مدرسه دانش‌آموز ممتازی بود. اینگوار ۱۷ ساله به خاطر ممتاز شدنش در مدرسه از پدرش پاداش گرفت و با سرمایه اندکی که به‌دست آورده بود و پاداش پدرش فروشگاه مبلمان کوچکی به نام«آی‌کیا» را تاسیس کرد. آی‌کیا در ابتدا محصولاتی چون خودکار، کیف پول، قاب عکس، رومیزی و ساعت را به فروش می‌رساند. در سال ۱۹۷۴ این شرکت برای اولین‌بار تصمیم به فروش مبلمان خانگی گرفت و با استفاده از صنعتگران داخلی توانست هزینه تولید را کاهش دهد. تولید مبلمان آن قدر موفقیت‌آمیز بود که او در سال ۱۹۵۱ تصمیم گرفت تولید خود را فقط روی آن متمرکز کند. در همین سال بود که اینگوار کمپراد کسب و کار خود را از مرز قاره‌ها هم عبور داد و تا استرالیا رفت. این روند ادامه داشت تا امروز که حدود ۳۰۰شعبه در ۳۶ کشور دنیا برند «آی‌کیا» را عرضه کنند. هم‌اکنون فروشگاه‌های او حدود ۱۲هزار نوع محصول را با قیمت‌های مناسب به فروش می‌رسانند. کمپراد اصلا تجملاتی نیست. او هنوز با مترو رفت و آمد می‌کند و بلیت درجه ۳ برای مسافرت‌هایش می‌خرد.