یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

بازی نهنگ آبی چیست


بازی نهنگ آبی چیست

بازی نهنگ آبی چیست بازی نهنگ آبی یا چالش نهنگ آبی, فکر و ایده یک روانشناس بود که هدفی عجیب داشت جامعه افرادی که او در تیررس خود قرار داده بود, عمدتا افراد افسرده و ناامید و ضعیف بودند این بازی باعث می شد این افراد در یک فرآیند غیر انسانی خود را بکشند و

بازی نهنگ آبی یا چالش نهنگ آبی یکی از رخدادهای ناگواری است که تاکنون ده ها نوجوان را به کام مرگ کشانده است. نهنگ آبی نام یک بازی اینترنتی است که بر روی موبایل راه اندازی می شود این بازی ۵۰ مرحله دارد در ۴۹ مرحله ی بازی از بازیکن خواسته می شود کارهایی انجام دهد و در مرحله ی ۵۰ به بازیکن دستور داده می شود که خودکشی کند. نام این بازی ما را به یاد خودکشی گروهی نهنگ ها می اندازد. برخی از خانواده ها نگران این هستند که فرزندانشان به این چالش بپیوندند در این نوشته پیرامون نهنگ آبی و راهکارهای جلوگیری از این پدیده خواهم گفت.

بازی نهنگ آبی چیست؟

این بازی در سال ۲۰۱۳ طراحی شده است. سال گذشته پلیس روسیه نوجوانی ۲۲ ساله به نام «فیلیپ بودیکین» را دستگیر کرد. در بازجویی ها روشن شد که او سردسته ی گروهی است که نوجوانان را در اینترنت به خودکشی تشویق می کند. او در بازجویی گفت که می خواسته جهان را از زباله های بیولوژیکی (انسان های کم ارزش) پاک کند.

روند بازی به این گونه است که پس از راه اندازی بر روی موبایل باید دستوراتی که برای هر مرحله دریافت

می کند را به انجام برساند. در ۴۹ مرحله ی بازی فرد باید اطاعت پذیر باشد و دستورات بیدار شدن در ساعت ۴:۲۰ صبح، خودزنی، آسیب جسمانی با چاقو و تیغ،ایستادن در جاهای بسیار بلند، گوش کردن به موسیقی با محتوای نامناسب و فیلم های خشونت بار را به انجام برساند. فرد پس از انجام هر مرحله از بازی باید عکسی را برای مدیران برنامه بفرستد تا تایید شود و بتواند به مرحله ی بعدی برود. در مرحله ی ۵۰ بازی از فرد خواسته می شود تا خودش را بکشد و نهنگ شود.

50 مرحله بازی نهنگ آبی یا چالش نهنگ آبی

مرحله اول – به کمک یک تیغ، عبارت “f۵۷” را بر روی دست خود حک کرده و نتیجه را برای مدیر بازی ارسال کن.

مرحله دوم – راس ساعت ۰۴:۲۰ صبح از خواب بلندشو و چند فیلم خیلی ترسناک و دارای رفتارهایی روان پریشانه، که توسط مدیر برایت ارسال شده، را تماشا کن.

مرحله سوم – به موازات سیاهرگ، بر روی بازوی خود سه مرتبه خراش بینداز (این زخم ها نباید عمیق باشند). از نتیجه عکس گرفته و برای مدیر بازی ارسال کن.

مرحله چهارم – یک نهنگ بر روی کاغذ ترسیم کن و بعد از اتمام، تصویر آن را برای مدیر بفرست.

مرحله پنجم – اگر برای تبدیل شدن به یک نهنگ آماده ای، عبارت “Yes” را با استفاده از تیغ بر روی بدن خود حک کن. اگر هنوز آمادگی نداری، باید تنبیه شوی! مجازات تو این است که چندین جای بدن خود را با تیغ برش بدهی.

مرحله ششم – (مرحله ای شامل سیستم نوشتن مخفی و بازی با اعداد)

مرحله هفتم – با استفاده از تیغ، بر روی دست خود عبارت “f۴۰” را بنویس و نتیجه را برای مدیر ارسال کن.

مرحله هشتم – باید در بخش استاتوس بار خود در VKontakte، عبارت «من یک نهنگ هستم» را بنویسی (VKontakte یک شبکه اجتماعی روسی است).

مرحله نهم – «تو باید ترس خود را مهار کنی و بر آن چیزه شوی»

مرحله دهم – راس ساعت ۰۴:۲۰ صبح از خواب بلندشو و به پشت بام برو. ارتفاعی که به آن می روی هر چه بلندتر باشد، بهتر است.

مرحله یازدهم – با استفاده از تیغ، بر روی دست خود یک نهنگ بکش.

مرحله دوازدهم – در کل طول روز فیلم هایی ترسناک که توام با رفتارها و حرکت های روان پریشانه هستند مشاهده کن.

مرحله سیزدهم – باید به فایل های صوتی و موسیقی هایی که توسط مدیر برایت ارسال می شوند گوش کنی.

مرحله چهاردهم – بر روی لب خود با تیغ یک برش بزن.

مرحله پانزدهم – یک سوزن بردار و آن را چندین بار در دست خود فرو کن.

مرحله شانزدهم – به بدن خود آسیب وارد کن. به هر روشی که بلد هستی خودت را بیمار کن.

مرحله هفدهم – در منطقه محل زندگی یک پشت بام دارای ارتفاع زیاد پیدا کن. به این ساختمان برو و مدتی را در لبه بام آن سپری کن.

مرحله هجدهم – یک پل بلند پیدا کن و مدت زمان قابل توجهی را در لبه آن بگذران.

مرحله نوزدهم – یک جرثقیل پیدا کن و از آن بالا برو. تا جایی که می توانی باید برای محقق کردن این مرحله تلاش کنی.

مرحله بیستم – مدیر وفاداری تو به بازی نهنگ آبی را کنترل می کند.

مرحله بیست و یکم – با یک نهنگ دیگر از طریق اسکایپ صحبت کن (منظور از نهنگ، یک کاربر دیگر بازی یا یکی از مدیرهای آن است).

مرحله بیست و دوم – به پشت بام ساختمانی بلند برو و بر روی لبه آن بنشین، به طوری که پاهایت از لبه آویزان باشند.

مرحله بیست و سوم – (مرحله ای شامل سیستم نوشتن مخفی و بازی با اعداد).

مرحله بیست و چهارم – (مرحله ای سری و معمایی).

مرحله بیست و پنجم – تو باید با یک نهنگ دیگر ملاقات کنی.

مرحله بیست و ششم – مدیر امروز، تاریخ مرگت را اعلام خواهد کرد و تو باید آن را بپذیری.

مرحله بیست و هفتم – راس ساعت ۰۴:۲۰ صبح از خواب برخیز و به نزدیک ترین ایستگاه راه آهن برو.

مرحله بیست و هشتم – امروز نباید به هیچ عنوان با کسی صحبت کنی.

مرحله بیست و نهم – پیمان ببند که تو دیگر تبدیل به یک نهنگ شده ای.

مرحله سی ام تا چهل و نهم – (از مرحله سی ام تا مرحله چهل و نهم شامل اعمال یکسانی است. کاربر باید هر روز راس ساعت ۰۴:۲۰ دقیقه از رخت خواب بلند شده و فیلم های ترسناک مشاهده کند. وی همچنین باید به موسیقی های ارسال شده توسط مدیر گوش بدهد. یکی دیگر از وظایف روزانه که بین مراحل سی ام تا چهل و نهم ثابت است، ایجاد خراش بر روی بدن و یا صحبت کردن با یک نهنگ است).

مرحله پنجاهم (مرحله آخر) – از یک ارتفاع بلند به پایین بپر.

ترغیب دیگران به خودکشی

تشویق فرد به خودکشی که در مرحله ی ۵۰ بازی نهنگ آبی رخ می دهد چیزی نیست که نخستین بار پس از طراحی این بازی انجام شده باشد. در درازای تاریخ، کسانی پیدا شدند که با انجام آیین ها و مراسم ویژه ای انسان ها را به کام مرگ کشاندند. این خودکشی ها گاه گروهی و گاه تکی انجام می شوند. در این زمینه داستان فرقه ی دروازه ی بهشت مارشال اپل وایت از همه جالب تر است.

مارشال اپل وایت کتابی به نام «چگونه می توان وارد بهشت شد» را نوشت و در آن از جهانی دیگر یاد کرد. با نگارش این کتاب اپل وایت چند هزار پیرو پیدا کرد. او بر این باور بود که در شب مرگ او و پیروانش سفینه ای فرازمینی برای بردن روح آن ها به بهشت خواهد آمد. او به همراه ۳۹ تن از پیروانش که بیش از دیگران به راه اپل وایت ایمان داشتند در شبی خاص با لباس هایی یکسان و در یک جهت و حالت خوابیدند و با خوردن قرص سیانید به زندگیشان پایان دادند. از سال ۱۹۹۷ تا امروز ده ها تن دیگر به این روش خودکشی کرده اند. تشویق و اجبار به خودکشی در اینترنت پیشینه ای بیش از ده سال دارد و بیش تر این موارد در کشورهای روسیه، ژاپن، اسرائیل و آمریکا ثبت شده است. برخی از این گروه ها دستگیر و برخی نیز هم چنان به کار خود ادامه می دهند. گفتن این که چرا این گروه ها دست به چنین کارهایی می زنند دشوار است.

نگرش روان شناسانه درباره ی بازی نهنگ آبی یا چالش نهنگ آبی

چرا بازی نهنگ آبی باعث خودکشی می شود؟

طراحان بازی نهنگ آبی به کمک راهکارهایی هوشمندانه قربانیان را به سوی خودکشی می کشانند. نکات کلیدی که در انجام خودکشی با بازی نهنگ آبی موثر هستند چنین است:

اطاعت پذیری و وفاداری

زود از خواب برخاستن

آسیب رساندن به خود

دیدن فیلم های روان پریشانه و آزاردهنده

ارتباط داشتن با دیگر بازیکنان

اطاعت پذیری و بیدار شدن از خواب در ساعت ۴:۲۰

بازی نهنگ آبی از راهکارهای افزایش اطاعت پذیری در راستای پذیرش دستورات بهره گیری می کند. در بازی نهنگ آبی از فرد خواسته می شود هر روز ساعت ۴:۲۰ دقیقه صبح از خواب بیدار شود. بیدار شدن در چنین ساعتی برای مردم امروز، کاری بسیار دشوار است. تاکنون به این اندیشیده اید که چرا سربازان در سراسر جهان، بسیار زود و گاه پیش از سپیده دم از خواب بیدار می شوند؟ بیدار شدن پیش از سپیده دم فرد را دچار تحریک پذیری روانی – عصبی می کند و به طور کلی به افزایش اطاعت پذیری و پذیرش دستورات فرماندهان می انجامد. با افزایش اطاعت پذیری زمینه برای پذیرش دستورات فراهم می شود. قربانیان این بازی نوجوانان و کودکان هستند چون اطاعت پذیری در این سن بسیار بالاست. کودکانی که به سوی این بازی کشیده می شوند کسانی هستند که با مشکلات روانی فردی، مشکلات خانوادگی و اجتماعی دست به گریبانند. ساعت ۴:۲۰ دقیقه پیش از این یک شماره ی شناخته شده برای کسانی بود که به ماریجوانا علاقه داشتند.

زخمی کردن بدن برای قوی تر شدن

در بازی از فرد خواسته می شود که به خودش آسیب های جسمانی برساند. این آسیب ها از سطوح پایین آغاز می شود و تا خودکشی دنباله خواهد داشت. در روان شناسی ما با موضوعی به نام آستانه ی تحمل روبه رو هستیم. آستانه ی تحمل به معنی میزان توانایی هر موجود زنده در برابر درد و آسیب است. آستانه ی تحمل در برابر درد ناپایدار است و می تواند کاهش یا افزایش یابد. در این بازی تلاش می شود که آستانه ی تحمل فرد را در برابر درد و رنج افزایش دهند و با اطاعت پذیری او را به سوی درد بیش تر بکشانند تا فرد مقاوم تر شود و دستورات سخت تر را به انجام برساند.

تاثیر فیلم های ترسناک بر روح و روان انسان

یافته های پژوهشگران نشان داده است که فیلم ها و موسیقی های خشن، پرخاشگرانه و پریشان کننده روی سلامت روان انسان تاثیر منفی دارد. در این بازی فرد، پیوسته با آهنگ ها و فیلم های پریشان کننده روبه رو می شود و این فیلم ها آسیب روحی و روانی به فرد می رسانند.

برقراری ارتباط با دیگر بازی کنندگان

برقراری ارتباط با دیگر بازیکنان باعث می شود فرد در انجام دستورات بازی فرمان پذیرتر شود. بازیکن می بیند که او تنها کسی نیست که در این راه گام نهاده است و دیگران نیز همراه او هستند. این پیوستگی از هنگامی آغاز می شود که در شبکه ی اجتماعی VK هشتگ #i_am_whale به معنی من یک نهنگ آبی هستم را می نویسند. همان گونه که می دانید با کلیک کردن روی هشتگ ها می توانیم ببینیم چه کسانی در این زمینه نوشته ای را منتشر کرده اند. این هشتگ نخستین گام برای ایجاد ارتباط میان نهنگ هاست. در گام های بعدی از فرد خواسته می شود با نهنگ های دیگر گفت و گو کند هنگامی که فرد می بیند کسی دیگر در مرحله ای بالاتر از او بازی می کند میل به رقابت در وی پدید می آید و تلاش می کند خود را به او برساند. برای رسیدن به این هدف دستورات را پیگیری می کند تا به مراحل بعدی برسد.

آلبرت بندورا روان شناس سرشناس، در دیدگاه یادگیری اجتماعی می گوید: « گاهی مردم برای تنبیه و پاداش، رفتاری را بروز نمی دهند آن ها این کار را با دیدن رفتار دیگران انجام می دهند». پس مشاهده ی رفتار نهنگ های دیگر در انجام دستورات و پیشرفت در بازی موثر است.

فیلیپ بودیکین سازنده ی بازی نهنگ آبی دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی است.

فیلیپ بودیکین ۲۲ ساله طراح این بازی مرگبار است. او دانشجوی اخراجی رشته ی روان شناسی بوده است. بودکین پس از دستگیری در دفاع از خود گفته بود: «می خواستم جامعه را از آشغال های بیولوژیکی (زیستی) پاک کنم. من فقط به چند نفر توضیح دادم که بهتر است بمیرند. خودشان تصمیم گرفتند و هیچ کس آن ها را مجبور نکرده بود خود را بکشند».

به عنوان یک روان شناس و روانکاو بر این باورم که فیلیپ بودیکین به اختلال شخصیت ضد اجتماعی (Antisocial Peronality Disorder) دچار است. بر پایه ی دفاعیه و گفته هایش درمی یابیم که او از احساسات و هیجانات سطحی برخوردار است و احساس گناه، پشیمانی و همدلی در او دیده نمی شود. فقدان وجدان یکی از ویژگی های مهم کسانی است که دچار اختلال شخصیت ضداجتماعی هستند. کسانی که دچار این اختلال روانی هستند به امنیت خود و دیگران نمی اندیشند فریبکار هستند و هرگز مسئولیت کارهایی که انجام می دهند را نمی پذیرند.

فیلیپ بودیکین سازنده ی بازی نهنگ آبی دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی است.

جلوگیری از بازی نهنگ عمومی

افزایش آگاهی عمومی

افزایش آگاهی عمومی و شناخت خطرات چالش نهنگ آبی، از بروز و گسترش این چالش در جامعه جلوگیری می کند. برخی از مردم به دلیل نداشتن آگاهی درست در این زمینه به سوی این بازی کشیده شده اند. این بازی در آغاز پیدایش اهمیت چندانی نداشته و تعداد کمی از کاربران روس در شبکه ی اجتماعی vk به سوی آن جذب شده بودند. مدیران این بازی هرگز فکر نمی کردند این چالش تا این اندازه هوادار به دست آورد. اما با پخش شایعات در این زمینه از سوی رسانه ها، این بازی گسترش یافت و در جهان همه گیر شد به گونه ای که بیش ترین آمار خودکشی نهنگ آبی در هند رخ داده است.

با کودکانتان گفت وگو کنید

آگاهی کودکانتان را در این زمینه افزایش دهید مشکلاتشان را بشنوید و به آن ها کمک کنید تا بر چالش های فردی زندگیشان پیروز شوند. کودکانی که اعتماد به نفس پایینی دارند و احساس استقلال فردی نمی کنند بیش از دیگران در خطر بازی نهنگ آبی هستند.

نظارت بر استفاده کودکان از اینترنت و موبایل

پیش تر توضیح دادم که آیا کودکان می توانند موبایل داشته باشند یا نه. پیشنهاد می کنم بر کارهای کودکان در اینترنت نظارت داشته باشید. همان گونه که می دانید اینترنت در کنار سودهایش، زیان بار نیز هست همانند چاقویی که می تواند بکشد یا رهایی بخشد.

بررسی جسمانی کودک

ساده ترین راه تشخیص این که کودک به چالش نهنگ آبی پیوسته یا نه این است که بررسی جسمانی انجام دهیم و ببینیم که آیا اثرات زخم و آسیب در دستان و پاهایش به چشم می خورد یا نه. این کار را به گونه ای انجام ندهید که کودک احساس ناامنی کند.

از روان شناس کمک بگیرید

روان شناسانی که در زمینه ی کار با کودکان مهارت دارند می توانند پاسخگوی پرسش هایتان در زمینه ی مشکلات روحی و عاطفی کودکتان باشند. اگر احساس می کنید در روابط میان فردی با کودکتان دچار مشکل هستید یا رفتارهای کودکتان غیرعادی شده است حتما با روان شناس در این زمینه گفت وگو کنید.



همچنین مشاهده کنید