چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
تقلید حس لامسه
اختراع جدید دانشمندان که مجهز به حس لامسه ای با دقت سرانگشتان دست انسان است، گامی دیگر بشر را به ساخت خدمتکاران مصنوعی نزدیک کرد.
دانشمندان آمریکایی یک گیرنده حسی (sensor) ساخته اند که قادر به تشخیص بافت تشکیل دهنده اشیاء مختلف، با دقتی معادل حس لامسه انسان است.
تیم سازنده این گیرنده حسی، معتقد است که در آینده نزدیک این گیرنده می تواند در تکنیکهای مختلف عمل های جراحی مورد استفاده قرار بگیرد.
در گزارشی که در روزنامه Science در این باره به چاپ رسیده آمده است :
"با نگاهی به وضعیت گیرنده های حسی فعلی، در می یابید که مشکل عمده آنها در این است که ناحیه ای که قادرند مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند در حد میلی متر است. در حالیکه سرانگشتان دست انسان فضایی حدود چهل میکرون تقریبا نصف ضخامت یک تارموی سر انسان - را تشخیص می دهد، همین امر بر کارایی این گیرنده ها تاثیر گذار است."
● قطعات بسیار ریز
پروفسور راوی ساراف (Ravi Saraf)، یکی از مهندسین دانشگاه نبراسکا (Nebraska) در آمریکا و مشاور نویسنده گزارش فوق، با کمک همکارانش ورقه نازکی متشکل از لایه های فلز و ذرات ریز نیمه رسانا ساختند، این ورقه که در بالا و پایین الکترود ها قرار می گیرد، همان وسیله ای است که تیم تحقیقاتی توسط آن به میزان بالایی از حساسیت دست یافتند.
در برخورد این ورقه با یک سطح، هر نوع فشار و حرکتی باعث فشردگی لایه های ذرات موجود می شود. این امر سبب تغییر جریان و انتشار شدن نور از ذرات می شود - در واقع در ساخت این حساسه از خاصیت Electroluminescence استفاده شده است - در ادامه نور مرئی توسط دوربین تشخیص داده می شود.
پروفسور ساراف در این باره می گوید :
"نکته مهم این است که ما تمام سعی خود را به کار بردیم تا این وسیله طوری ساخته شود که میزان تغییر جریان یا نور دریافتی، دقیقا متناسب و معادل با فشار وارده به سطح باشد."
به منظور نشان دادن میزان حساسیت این گیرنده، دانشمندان یک سکه یک سنتی را مقابل آن قرار دادند، این گیرنده حسی چروک های لباس رئیس جمهور لینکون و حروف کلمه آزادی را نیز تشخیص داد.
● تشخیص سرطان
این گیرنده در کنار حساسیت فوق العاده اش، انعطاف پذیری و استحکام کافی به جهت استفاده چندین باره را نیز داراست.
دانشمندان در مورد کاربرد این گیرنده در علم پزشکی اظهار داشته اند :
"با درجه حساسیتی معادل با سرانگشتان دست انسان، این گیرنده در عملهای جراحی میتواند با لمس بافتهای بدن، تشخیص دهد که آیا سالم هستند یا سرطانی و غیر عادی، در نتیجه میزان موفقیت عملهای جراحی افزایش می یابد. "
کارشناسان ربات در این باره میگویند:" اختراع این گیرنده های حسی، کلید تکنیکی مهمی در پیشرفت صنعت رباتیک است."
پروفسور ساراف، علاقمند است تا به انجام تحقیقات به منظور ساخت گیرنده ای که با همان حساسیت بالا قادر به تشخیص تغییر درجه حرارت نیز باشد، ادامه دهد.
news.bbc.co.uk
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست