پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

ضرورت تست سایت های طراحی شده ایرانی با IE۶


ضرورت تست سایت های طراحی شده ایرانی با IE۶

اگر با دنیای وب آشنایی مختصری داشته باشید, حتما بارها واژه مرورگر را شنیده اید و اگر جزو کاربران حرفه ای باشید به درستی می دانید که در حال حاضر مرورگرهای فراوانی همچون اینترنت اکسپلورو IE , موزیلا فایرفاکس, اپرا, نت اسکیپ, سافاری, لینکس lynx و در اختیار کاربران قرار دارند

اگر با دنیای وب آشنایی مختصری داشته باشید، حتما بارها واژه مرورگر را شنیده اید و اگر جزو کاربران حرفه ای باشید به درستی می دانید که در حال حاضر مرورگرهای فراوانی همچون اینترنت اکسپلورو (IE)، موزیلا فایرفاکس، اپرا، نت اسکیپ، سافاری، لینکس (lynx) و... در اختیار کاربران قرار دارند؛ اما طبق بررسی های انجام شده گفته می شود، در حال حاضر اکثر کاربران در دنیا از مرورگر اینترنت مایکروسافتinternet explorer و(IE) و همچنین سیستم عامل ویندوز استفاده می کنند.

به نظر می رسد که در ایران به دلیل پشتیبانی از زبان فارسی و همچنین سازگاری بیشتر سایت های فارسی با مرورگر مایکروسافت و عدم علاقه عموم کاربران ایرانی به استفاده از دیگر سیستم عامل ها سهم بیشتر متعلق به مرورگر IE و سیستم عامل ویندوز است.

● IE مرورگر پرطرف دار

در حال حاضر بازار مرورگرها و سلطه مطلق آن به دست مایکروسافت است؛ چرا که اکثر کاربران برای گشت و گذار خود در شبکه جهانی وب از میان تمامی مرورگرها جذب مرورگر اینترنت اکسپلورر شده اند.

اما همچنان که در تمامی عرصه ها رقابت وجود دارد، در این عرصه نیز می توان رقابت تنگاتنگی را مشاهده کرد تا آنجا که طبق نظرسنجی های انجام شده گفته می شود که مرورگر «فایرفاکس» به عنوان رقیب اصلی IE پا به میدان گذاشته است و به سرعت می رود تا در میان کاربران اینترنت گسترش پیدا کند.

اما در زمینه میزان استقبال کاربران ایرانی از میان مرورگرهای موجود باید گفت که در آخرین آمارگیری که از طریق یکی از سایت های فارسی به دست آمده است، بیش از ۹۴ درصد بازدیدکنندگان از مرورگر IE روی سیستم عامل ویندوز برای گردش در اینترنت استفاده می کنند و بعد از آن، کاربران مرورگر اینترنت فایرفاکس روی سیستم عامل ویندوز با ۸۴/۳درصد هستند؛ همچنین از بین کاربران مرورگر IE بیش از ۸۳ درصد از نسخه ۶ این نرم افزار و ۱۶درصد نیز از نسخه ۷ آن استفاده می کنند. نسخه ۵/۵ درصد و ۵ نیز با زیر یک درصد در مقام های بعدی قرار دارند. گفتنی است اکثر کاربران فایر فاکس نیز از نسخه دو به بالای این مرورگر استفاده می کنند.

در همین زمینه علیرضا شیرازی، مدیر سایت پارسیک وبلا گفا می گوید: «کاربران ایرانی هم مثل خیلی از کاربرهای خارجی برای گشت و گذار در اینترنت از مرورگر IE و بعد از آن از مرورگر فایرفاکس استفاده می کنند. وی در پاسخ به این سوال که علت این افزایش استفاده از مرورگر IE چیست، چنین اظهار داشت: «چون بیشتر سیستم عامل های نصب شده روی دستگاه کاربران ویندوز مایکروسافت است و چون IE به طور پیش فرض روی این ویندوز نصب شده است، بنابراین کاربران خیلی راحت تر هستند که از این مرورگر استفاده کنند.»

وی در ادامه می افزاید: «نکته دیگر این است که IE بیشتر با زبان فارسی سازگار است و نسخه های دیگر مثل فایرفاکس آنطور که باید از زبان فارسی پشتیبانی نمی کنند. همچنین اکثر سایت های ایرانی با مرورگر IE سازگارترند. بنابراین خیلی از کاربران هم حتی اگر مایل به استفاده از مرورگرهای دیگر باشند، نمی توانند از آن استفاده کنند. چون اکثر سایت های فارسی با IE بهتر دیده می شوند. بنابراین تنها مجبور به استفاده از IE می شوند.»

در همین زمینه مهدی صادقی، کارشناس شرکت پارس آنلاین نیز علت افزایش استقبال کاربران ایرانی را از مرورگر IE چنین مطرح می کند: استفاده از سیستم عامل ویندوز، پشتیبانی آن از زبان فارسی و سازگاری آن با سایت های ایرانی و اینکه این مرورگر به صورت خودکار روی سیستم مایکروسافت نصب شده است، دلیل اصلی استقبال کاربران ایرانی از مرورگر IE است.»

با اینکه گفته می شود سلطه بازار مرورگرها در دست مایکروسافت است، اما این محبوبیت گاهی اوقات هم دردسرآفرین می شود؛ چرا که اکثر هکرها به دنبال نفوذ به این مرورگر و خرابکاری در آن هستند؛ کاری که سالانه ضررهای هنگفتی هم برای کاربران سراسر جهان و هم برای صاحبان این مرورگرها به همراه دارد. شاید اگر امروز عده ای از کاربران به سمت مرورگر فایرفاکس جذب می شوند، تنها به دلیل امنیت بالای این مرورگر نسبت به مرورگر IE است.

شیرازی، مدیر سرویس دهنده سایت بلاگفا امنیت مرورگرها را یک اصل مهم می داند و می گوید.» بیشتر کاربران اینترنت خواستار این هستند که حداقل در محیط اینترنت که مشغول بازدید از سایت های مختلف هستند، خطری آنها را تهدید نکند و سیستم های آنها کمتر دچار اختلال شود. آنچه در حال حاضر مطرح است، این است که مایکروسافت کم کم دارد سهم خود را در بازار مرورگرها به دلیل پایین بودن امنیت از دست می دهد و فایرفاکس از این موضوع استفاده کرده و در حال پیشی گرفتن از این مرورگر است.»

وی در ادامه می افزاید: چون IE بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد و اکثر کاربران با این نسخه آشنایی کامل دارند، بنابراین بیشتر برای این مرورگر ویروس وتروجان تولید می کنند. این در حالی است که به دلیل آشنایی کم با مرورگر فایرفاکس این مرورگر کمتر دچار آسیب می شود و در نتیجه فایرفاکس از امنیت بالاتری برخوردار است.

● سرعت اینترنت افزایش امنیت

اگرچه امنیت یک نکته کلیدی محسوب می شود، اما شاید برای کاربران ایرانی بحث کپی رایت بیشتر از امنیت خودنمایی می کند؛ چرا که اگر قانون کپی رایت در کشور اجرا می شد و کاربران کپی از نسخه اصلی مرورگر استفاده می کردند، می توانستند با به روز رسانی و ترمیم حفره های امنیتی به نوعی ضریب ایمنی مرورگر خود را بالا ببرند. شیرازی در این خصوص می گوید: در «بیشتر کشورها کاربران مرورگرهای خود را مدام به روزرسانی و آخرین اصلاحیه های موردنیاز را روی سیستم های خود نصب می کنند. این در حالی است که کاربران ایرانی به هیچ وجه سراغ به روز رسانی مرورگر خود نمی روند و شاید آخرین اصلاحیه آنها مربوط به ۲ تا ۳ سال پیش باشد.»

وی در ادامه می گوید: «رعایت نکردن این نکات بسیاری از کاربران را دچار مشکل می کند؛ به خاطر اینکه بیشتر نسخه هایی که مورد استفاده قرار می دهند، اصل نبوده و اکثر آنها کپی شده است. همین امر باعث می شود که کاربران نتوانند از نسخه های به روزرسانی شده استفاده کنند.» مدیر سایت پارسیک سرعت اینترنت را نیز یکی دیگر از عوامل بالا بردن ضریب امنیت کاربران عنوان می کند و می گوید: «افزایش سرعت اینترنت یکی دیگر از عواملی است که امنیت کاربران را افزایش می دهد؛ چرا که هرچقدر سرعت اینترنت بالا باشد، سیستم عامل به راحتی و به طور خودکار می تواند مرورگر را به روزرسانی و اشکالات آن را برطرف کند.»

وی در ادامه می افزاید: «در حال حاضر نسخه های جدید مرورگرها این امکان را دارند که بعد از نصب، خود به خود مرورگر را به روزرسانی و اشکالاتش را برطرف کنند. لازم به ذکر است که انجام اینکار در مرحله اول احتیاج به اینترنت پرسرعت دارد؛ چرا که ممکن است فایل موردنظر ۴۰مگابایت باشد که دانلود این حجم اطلاعات از طریق اینترنت dail up امکان پذیر نیست.»

اما صادقی در زمینه بالا بردن سرعت اینترنت معتقد است که کاربران با انجام دادن یکسری از تنظیمات روی مرورگر خود می توانند تاحدودی سرعت اینترنت خود را بالا ببرند؛ به طور مثال اگر در یک سایت تصاویر متحرکی وجود داشته باشد، می توانند با تنظیم روی مرورگر IE کار کنند که این تصاویر دیگر نشان داده نشود؛ در نتیجه سرعت اینترنت آنها افزایش پیدا می کند.»وی همچنین به مزایای برخی از مرورگرهایی نظیر فایرفاکس و IE اشاره می کند و می گوید: «مرورگر نسخهIE نسخه۷ در حال حاضر این امکان را به کاربران می دهد که در هنگام کلیک روی مرورگر چند سایت با هم باز شوند که انجام این کار احتیاج به سرعت بالای اینترنت دارد؛ ولی از آنجا که سرعت اینترنت در کشور ما آن چنان که باید پیشرفت نکرده است، کاربران نمی توانند از این امکانات استفاده کنند.»

● مرورگر فارسی

در حال حاضر مرورگرهای متعددی توسط شرکت های بزرگ دنیا طراحی و تولید می شود. در این میان کشور ایران نیز از این قافله عقب نمانده است و دست به تولید یک مرورگر زده است که می توان به مرورگر فارسی IE اشاره کرد که توسط متخصصان ایرانی تولید شده است؛ ولی آنچنان که باید از آن استقبال نشده است.

علیرضا شیرازی در مورد این مرورگر فارسی می گوید: «در واقع همان مرورگر IE است که به فارسی تبدیل و فقط از امکانات و برنامه نویسی آن نسخه فارسی درست کرده اند. به طور کل نرم افزار همان مرورگر IE یا فایر فاکس است و فقط منوهای آن است که تبدیل به فارسی شده است. مثل کاری که در مورد ویندوز فارسی انجام شده که در واقع منوی استارت تبدیل به کلمه شروع شده بود.»

بسیاری از کارشناسان معتقدند این مرورگر را نمی توان یک نوع تولید داخلی به حساب آورد؛ چرا که نوشتن برنامه یک مرورگر خیلی سخت است و پیچیدگی های خاص خودش را دارد و معمولا تنها شرکت های بزرگ جهان دست به تولید مرورگرها می زنند که اکثر آنها به صورت پروژه های کدباز تهیه می شوند.