چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

دوستان خود را امتحان کنید


دوستان خود را امتحان کنید

برای این‌که دوستان خود را بیازماییم تا بتوانیم در سختی‌ها و مشکلات و خوشی‌هایمان به آنها تکیه کنیم و اعتماد داشته باشیم یکسری سفارشات و راهکارهایی را پیشوایان دینی ما ارائه کرده‌اند تا دوست خوب و قابل اعتماد را از دیگران تشخیص دهیم.

برای این‌که دوستان خود را بیازماییم تا بتوانیم در سختی‌ها و مشکلات و خوشی‌هایمان به آنها تکیه کنیم و اعتماد داشته باشیم یکسری سفارشات و راهکارهایی را پیشوایان دینی ما ارائه کرده‌اند تا دوست خوب و قابل اعتماد را از دیگران تشخیص دهیم. ایمان و پارسایی از ویژگی‌های مهم یک دوست است؛ زیرا انسان موحدی که دین را با جان و وجود پذیرفته و به وجود بهشت و جهنم اعتقاد دارد و از زوال دنیا و بقای جهان آخرت نیز آگاه است، به خوبی می‌داند تنها از راه عبودیت و بندگی است که می‌تواند سعادت دو جهان را کسب نماید. امام صادق(ع) درباره این که دوستان خود را به داشتن چه خصلت‌هایی امتحان کنیم؟ فرمودند: برادران خود را به دو خصلت بیازمایید.

اگر آن دو خصلت را داشتند با آنها دوستی کن و گرنه از ایشان دوری کن، دوری کن، دوری کن. (آن دو خصلت این‌هاست): پایبندی به خواندن نماز در وقت خود و نیکی کردن به برادران در روزگار سختی و آسایش. آن حضرت همچنین می‌فرمایند: هیچکس را دوست خود مخوان، مگر آن که در سه‏چیز او را بیازمایی: او را به خشم‌آوری و ببینی که آیا این خشم او را از حقّ به باطل می‏کشاند؛ در درهم و دینار و در سفر کردن با او.امام علی (ع) نیز درباره این که چرا در برهم زدن دوستی‌ها نباید تمام پل‌های پشت سر را خراب کنیم؟ فرمودند: هرگاه خواستی از برادرت ببری، مانده‏ای از دوستی خود برای او بگذار که اگر روزی آن مقدار برایش آشکار شود به آن بازگردد (همه پل‌ها را پشت سر او خراب نکن بلکه جایی برای بازگشت او و پیوند مجدد دوستی باقی گذار). امام صادق(ع) نیز در حدیثی رفیقان را سه گروه می‌دانند و می‌فرمایند: آن که با جان همراهی کند، دیگری آن که با مال یاری رساند و این دو گروه در برادری راستند؛ و سومی که از تو وجه معاش می‏گیرد و تو را برای اندکی لذت و خوشی می‏خواهد، او را مورد اعتماد مدان.



همچنین مشاهده کنید