پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

دارویی برای روده‌ها


دارویی برای روده‌ها

یکی از داروهایی که به طور معمول به عنوان ملین تجویز می‌شود لاکتولوز است. لاکتولوز نوعی کربوهیدرات صناعی است که باعث جذب آب به داخل روده بزرگ می‌شود و بدین ترتیب سبب شل شدن مدفوع …

یکی از داروهایی که به طور معمول به عنوان ملین تجویز می‌شود لاکتولوز است. لاکتولوز نوعی کربوهیدرات صناعی است که باعث جذب آب به داخل روده بزرگ می‌شود و بدین ترتیب سبب شل شدن مدفوع می‌شود. استفاده مهم دیگر لاکتولوز، کم کردن میزان آمونیاک خون در افراد دچار انسفالوپاتی کبدی است. اشخاص مبتلا به مشکلات مزمن کبدی گاهی به دلیل بروز این حالت احتیاج به مصرف لاکتولوز پیدا می‌کنند. در این شرایط لاکتولوز موجب جذب آمونیاک از خون به روده بزرگ می‌شود. لاکتولوز به شکل شربت در داروخانه یافت می‌شود.

مصرف صحیح

لاکتولوز داروی بدون نسخه نیست و بسته به مشکل شما پزشک معالج میزان بخصوصی از دارو را تجویز می‌کند. لاکتولوز را دقیقا مطابق با دستور پزشک خود مصرف و از تغییر میزان آن پرهیز نمایید. لاکتولوز را همراه یک لیوان پر از آب مصرف کنید. برای بهتر کردن طعم لاکتولوز می‌توانید آن را با آبمیوه یا شیر مخلوط کنید. اگر لاکتولوز را بر اساس یک برنامه منظم مصرف می‌کنید، به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده آن را میل کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده طبق برنامه منظم خود عمل کنید. مقدار دارو را دو برابر نکنید.

عوارض جانبی

اصولا لاکتولوز دارویی کم‌عارضه‌ است. با این حال ممکن است دچار تشنگی، آروغ زدن، سکسکه، اسهال، ناراحتی معده و نفخ شوید. در صورت شدت گرفتن یا علایم ذکر شده، با پزشک خود مشورت کنید. اما اگر دچار درد معده، پیچش شکم یا استفراغ شدید، مصرف دارو را قطع و بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

۱۰ فرمان

۱)‌ لاکتولوز نباید در افراد مبتلا یا مشکوک به آپاندیسیت حاد، انسداد روده و خونریزی گوارشی از مقعد استفاده شود ممکن است ظاهر شدن اثرات لاکتولوز دو تا سه روز به طول بینجامد. اما اگر پس از گذشت چند روز احساس کردید لاکتولوز تغییری در علایم شما ایجاد نکرده است، با پزشک خود مشورت نمایید.

۲)‌ در صورت مصرف هر نوع داروی خوراکی در کنار لاکتولوز، آن را حداقل دو ساعت قبل یا بعد از لاکتولوز میل کنید.

۳) به عنوان یک قانون کلی هیچ ملینی را بیش از یک هفته بدون مشورت با پزشک استفاده نکنید. چرا که مصرف طولانی مدت ملین‌ها ممکن است موجب اختلال در حرکات طبیعی روده و نیز ایجاد وابستگی به دارو شود.

۴) نئومایسین که نوعی آنتی بیوتیک است می‌تواند سبب کاهش اثرات لاکتولوز شود.

۵) مصرف لاکتولوز در کودکان باید تحت نظر پزشک صورت گیرد.

۶) اگرمبتلا به بیماری کبدی، دیابت و مشکلات روده‌ای بوده‌اید یا هستید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

۷) علاوه بر مصرف دارو سعی کنید برای رفع یبوست مقدار بیشتری فیبر شامل سبزیجات، میوه‌جات و سبوس غلات، بخورید و روزانه حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید.

۸) هنگام مصرف این دارو از نوشیدن زیاد مایعات حاوی کافئین (مثل چای، قهوه و نوشابه) پرهیز نمایید. این گونه نوشیدنی‌ها باعث افزایش دفع ادرار و کاهش آب بدن می‌شوند و در نتیجه یبوست شما را بدتر می‌کنند.

۹) اگر داروی ملین دیگر، یا داروهای ضد اسید معده (همچون هیدروکسید آلومینیوم) مصرف می‌کنید موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.

۱۰) اگر قرار است تست‌های تشخیصی روی روده بزرگ یا راست روده شما انجام شود (همچون کولونوسکوپی) حتما موضوع مصرف دارو را به پزشک خود اطلاع دهید.