یکشنبه, ۲۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 12 May, 2024
مجله ویستا

اما و اگرهای یک اتفاق ناباب


اما و اگرهای یک اتفاق ناباب

نوجوانان و خطر داروهای مخدر

دنیای نوجوان‌ها، دنیای عجیب و غریبی است. آنها به سمت زندگی بزرگسالی قدم برمی‌دارند و عادت‌های مقطعی اما عجیب و غریبی از سر می‌گذرانند...

گاهی تا دیروقت بیدار می‌مانند و گاهی دیگر صبح خیلی زود از خواب بیدار می‌شوند اما آیا شما به عنوان والدین باید از این موضوع ناراحت شوید؟ آیا باید نگران شوید؟ آیا باید مراقبت‌های خود را دوچندان کنید؟ با توجه به حجم عظیم داروهای مخدر در بازار که همه‌ می‌دانیم به سادگی در دسترس نوجوان‌هایمان هست، چطور می‌توان نگران نبود؟ نکند گرفتار ماده‌ای مخدر شده و تغییر حالت?هایش ? به این دلیل است؟ نکند دوران سختی در زندگی‌اش می‌گذراند و با شما در این باره صحبت نمی‌کند و راه‌های خلاف را به صحبت کردن با شما ترجیح داده است؟ نکند دخترخاله و پسرخاله‌اش که درسخوان هستند و عادت دارند وقت‌های بیکاری‌شان را در باشگاه ورزشی بگذرانند به نظرتان فرزندان بهتری هستند؟ بگذارید خیالتان را راحت کنیم و نشانه‌هایی از مصرف قرص‌های عجیب و غریب را برایتان بنویسیم و ساده‌ترین راه‌های گذر از آنها را فهرست کنیم اما در نهایت، باید یادتان باشد فرزند شما، به فردی نیاز ندارد که به او سرکوفت بزند.

● نمره

آیا نمره‌های فرزندتان در مدرسه تغییر فاحشی پیدا کرده است؟ آیا عادت‌های درس‌خواندنش تغییر کرده‌اند؟ بعضی وقت‌ها استفاده از داروهای مخدر می‌تواند دانش‌آموزی با نمره ۲۰ را به قعر جدول بفرستد. پیش می‌آید که دانش‌آموز موردنظر، به اندازه قبل در درس‌هایش پشتکار نشان نمی‌دهد، فراموش می‌کند برای امتحان فردا درس بخواند، رفتارش در کلاس درس تغییر کرده یا حتی بیش از یک دانش‌آموز شیطان از کلاس‌هایش فرار می‌کند.

● دوست

آیا فرزندتان با دوست‌های همیشگی‌اش برنامه نمی‌گذارد؟ آیا چهره‌های تازه‌ای به عنوان دوست پیدا کرده است؟ افرادی که شما را نگران می‌کنند؟ ممکن است فرزندتان از دوستان قدیمی‌اش فاصله بگیرد، دوستانی که مطمئن هستید از داروهای مختلف استفاده نمی‌کنند.

● حالت

آیا تغییر حالت‌ رفتارهای نوجوان?تان شما را متعجب کرده است؟ سریع ناراحت می‌شود؟ غمگین است یا حتی بی‌توجه؟ اینها نشانه‌ای برای استفاده از داروهاست. ممکن است نوجوان شما، ساعت‌های طولانی در تنهایی سر کند اما با خانواده برنامه‌ای نگذارد.

● ظاهر

آیا ظاهر فرزندتان تغییر بارزی داشته است؟ ممکن است او یکی از تی‌شرت‌هایش را چند روز پشت‌سر هم بپوشد. به صورت همیشگی حمام نرود یا مدل لباس پوشیدنش کاملا تغییر کرده باشد.

● غذا

آیا تغییر محسوسی در غذا خوردن فرزندتان توجه شما را به خود جلب کرده است؟ بیشتر یا کمتر؟ تغییر در وزن فرزندتان به صورت سریع را نباید نادیده بگیرید.

● خواب

آیا الگوی خوابیدن فرزندتان تغییر کرده است؟ مثلا برای مدت طولانی نمی‌خوابد یا برای مدت طولانی بیدار می‌ماند.

● مرموز

آیا فرزندتان به صورت مرموزی با برنامه‌های پس از مدرسه‌اش برخورد می‌کند یا وقتی نزدیک وسایلش می‌روید با پرخاشگری و عصبیت فراوان با شما رفتار می‌کند؟

● بیماری

آیا فرزندتان در مواقع غیرضروری از شما قرص‌های تب‌بر می‌خواهد؟ طبیعی است که شما نمی‌خواهید فرزندتان با بیماری و تب زندگی کند، اما اگر فرزندتان همیشه سراغ داروهایی از این دست را می‌گیرد، نشانه‌ای است که باید جدی بگیرید.

● آشغال مخفی

آیا بطری خالی دارو یا پاکت نامعلومی در سطل آشغال اتاقش پیدا کرده‌اید؟ دارویی که او بی‌خبر از شما استفاده کرده است؟ این هم نشانه‌ای است.

● نکته

تمام این نشانه‌ها، مدرک قطعی برای استفاده بی‌رویه از داروهای غیرضروری نیست. در نهایت، تغییر حالت، تغییر الگوی خواب و یاغیگری، نشانه‌هایی واقعی از قدم گذاشتن به دنیای بزرگسالی است، اما اگر تغییر فاحشی در این زمینه مشاهده کردید، زمان آن رسیده که با او صحبت کنید.

● چه بگوییم؟

بی‌منطق نباشید: مثل طوفان از آسمان رسیده وارد اتاقش نشوید و بر سرش فریاد نزنید. اگر از چنین روشی استفاده کنید، قطعا در آینده پشیمان می‌شوید. او به سرعت وارد لاک دفاعی?اش می‌شود و اجازه نمی‌دهد بحثی منطقی?ای با یکدیگر آغاز کنید.

جمع‌آوری مدرک: برای صحبت درباره مصرف داروها به جمع‌آوری مدرک نیاز ندارید. مجبور نیستید دقت به خرج دهید تا مدارکی علیه او جمع کنید اما احتمال دارد اعتمادبه‌نفس بیشتری داشته باشید اگر از این مدارک به عنوان سند صحبت با او استفاده کنید. بهتر است علیه او گارد نگیرید و به همان بسته خالی قرص اشاره و با این بهانه سر صحبت را باز کنید.

تحقیق کنید: درباره استفاده از داروها تحقیق کنید؛ چه تاثیری می‌گذارند؟ چه تغییری در رفتار می‌دهند؟ بدانید هر دارویی به چه دلیل استفاده می‌شود و چه خطراتی برای فرزندتان می‌سازد. فرزندتان باید احساس کند می‌دانید درباره چه ماجرایی صحبت می‌کنید.

آماده بحث باشید: راه شما تنها این نیست که فرزندتان را قضاوت نکنید یا تنبیه جدی برایش طراحی و با عصبانیت اتاقش را ترک کنید. باید بتوانید با نوجوانتان صحبت کنید. ممکن است چند بار تلاش کنید و به نتیجه نرسید، اما درنهایت بهترین راه صحبت با او را پیدا خواهید کرد.

سیاست خود را مشخص کنید: پیش از آغاز صحبت با او، نیاز دارید با خودتان خلوت و سیاست رفتاری‌تان را پیدا کنید. حتی ممکن است به این نتیجه برسید شما و همسرتان در یک مقطع نباید با او وارد صحبت شوید. به هر حال تنبیهی که برای او درنظر می‌گیرید، باید هماهنگ‌شده باشد.

زمان مناسب را انتخاب کنید: ۱۰ دقیقه پیش از رفتنش به مدرسه یا زمانی که در حال تماشای سریال موردعلاقه‌اش است یا وقتی که در حال بازی یارانه‌ای است، زمان مناسبی برای آغاز چنین صحبتی نیست.

منبع: وب ام دی