سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
جمعیت, غذا, امنیت
● آغاز سخن
اگرچه رشد تولیدات موادغذائی طی دو دهه اخیر از رشد جمعیت پیشی گرفته است، اما وجود میلیونها نفر گرسنه، این حقیقت را در آغاز قرن بیست و یکم به ما گوشزد میکند که هنوز مقوله غذا و دستیابی به امنیت غذائی از ابعاد ملی و جهانی برخوردار است.
امروزه بهنظر میرسد تأمین غذای جمعیت روبه تزاید جهان یکی از معضلات پیش روی دولتها است. چنانکه روزانه با افزوده شدن ۲۳۰ هزار نفر به جمعیت کنونی۷ پیشبینی میشود تا اواسط قرن حاضر. جهان پذیرای بیش از ۱۰ میلیارد نفر خواهد بود.
کارشناسان میگویند: روند کنونی ازدیاد جمعیت سبب شده به تدریج زمینهای پوشیده از درخت و بهظخصوص جنگلظهایاستوائی که زیستگاه گونههای مختلف جانوری گیاهی است. تخریب شده، اراضی زیر کشت به صورت بیابانی درآمده و به دلیل افزایش تقاضای مصرف، منابع تولید همچنان فشار مضاعفی را تحمل کنند؛ که این همه در نهایت سبب ایجاد زمینههای لازم برای ایجاد بحران غذائی و در معرض خطر قرار گرفتن جان میلیونها انسان بهویژه در کشورهای جهان سوم و در حال رشد خواهد شد.
آمار و ارقام در دسترس نشان میدهد در حال حاضر حدود ۸۵۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به سوءتغذیه هستند که بخش عمده آنها در کشورهای در حال توسعه زندگی میکنند؛ این در حالی است که جهان هنوز نتوانسته به پیشرفتهای لازم در جهت اهداف اعلام شده مبنی بر کاهش شمار گرسنگان به نصف تا سال ۲۰۱۵ دست یابد. با وجود چنین شرایطی بهنظر میرسد تنها راهکار موجود برای تأمین امنیت غذائی و دسترسی به غذای باکیفیت مطلوب، توجه هر چه بیشتر به بخش کشاورزی بهعنوان بستر حیات بشر است.
دستاندکاران میگویند بخش کشاورزی به لحاظ قابلیتهای موجود خود میتواند موتور توسعه محسوب شود؛ چنان که این بخش در حال حاضر علاوه بر تأمین بش از ۸۰ درصد موادغذائی، در شکلگیری یکچهارم صادرات غیرنفتی، تأمین اشتغال ۲۳ درصد جمعیت و تأمین ۲۶ درصد از سهم تولید ناخالص داخلی کشور نقش بهسزائی دارد.
اگرچه به این نکته باید اشاره داشت. این بخش در حالی از چنین توانمندیهائی برخوردار است که از تنگناها و معضلاتی همچون کمبود سرمایهگذاری، پائین بودن بهرهوری از امکانات و منابع آب و خاک، کمسوادی و بیسوادی کشاورزان، معیشتی بودن تولید و ... در رنج است.
این موضوع سبب شده بخش کشاورزی در کنار دستیابی به خودکفائی در تولید گندم، پنیر، برخی محصولات دامی و ... از جمله با ضایعات ۱۵ تا ۳۰ درصدی محصولات کشاورزی نیز روبهرو باشد.
کارشناسا این حجم ضایعات را حدود ۱۵ میلیون تن محصول میدانند که در مراحل مختلف کاشت، داشت، برداشت، فرآوری و ... از دسترس خارج میشوند و میگویند: در حالی که ضایعات محصولات کشاورزی در کشورهای پیشرفته حداکثر ۵ ردصد است حجم هدررفت این بخش در کشور که از ارزشی حدود ۵ میلیارد دلار برخوردار است، میتواند غذای ۲۰ میلیون نفر را تأمین کند.
کوتاه سخن آنکه به هر صورت هنگامی میتوان امنیت غذائی فردا را همچنان استمرار بخشیم که از همین امروز نسبت به اولویتبندی نیازها، استفاده مناسب از منابع تولید، افزایش سرمایهگذاری در بخشهی حیات، استفاده حداکثر از حداقل امکانات و همچنین اصلاح الگوی مصرف و ساماندهی عرضه و تقاضا اقدام کنیم.
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
سید ابراهیم رئیسی سیدابراهیم رئیسی رئیس جمهور رئیسی سقوط بالگرد رئیسی ایران شهادت بالگرد تبریز حسین امیرعبداللهیان دولت سیزدهم شهادت رئیسی
تهران کنکور هواشناسی شورای شهر تهران شهرداری تهران تعطیلی مدارس هلال احمر سانحه بالگرد رئیسی پلیس سیل قوه قضاییه بارش باران
قیمت خودرو قیمت دلار قیمت طلا بورس خودرو یارانه بازار خودرو دلار حقوق بازنشستگان بازنشستگان ایران خودرو سایپا
شهادت رئیس جمهور سینمای ایران پیام تسلیت تلویزیون لیلا حاتمی سریال آیت الله سید ابراهیم رئیسی سینما شعر رسانه ملی نمایشگاه کتاب زری خوشکام
کنکور ۱۴۰۳ گوگل دانش بنیان تجهیزات پزشکی دانشگاه تهران تلسکوپ فضایی هابل باتری
رژیم صهیونیستی ترکیه جنگ غزه اسرائیل فلسطین غزه روسیه امیرعبداللهیان آمریکا چین حماس اوکراین
فوتبال پرسپولیس استقلال لیگ برتر رئال مادرید باشگاه پرسپولیس لیگ برتر ایران لیگ برتر انگلیس فدراسیون فوتبال بازی باشگاه استقلال منچسترسیتی
هوش مصنوعی مایکروسافت تبلیغات سامسونگ اپل ناسا نمایشگاه ایران هلث موبایل آیفون
سرطان سزارین رژیم غذایی آلزایمر طول عمر زایمان افسردگی فشار خون مغز انسان دیابت