دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
بدون آنتی بیوتیک بیماری تان را درمان کنید
هر سال با شروع فصل سرما، بیماریهای تنفسی از جمله رینوسینوزیت با علایم سرماخوردگی بروز مییابد. امروزه علم پزشکی به این باور رسیده که به جای تجویز آنتیبیوتیکها، میتوان از درمانهای محافظتی استفاده کرد. در این حالت با پیروی از رژیم غذایی مناسب مانند مصرف غذاهای گرم و ویتامینها، سیستم ایمنی بدن قادر به بهبود بیماری است. هماینک اکثر پزشکان در مواقع ابتلای فرد به بیماریهای ویروسی، به تجویز آنتیبیوتیکها روی میآورند. این در حالی است که ثابت شده است آنتیبیوتیکها در درمان بیماریهای ویروسی جایگاهی ندارند، مگر در مواقع خاص. به گفته دکتر «علیاصغر شیرازی» متخصص گوش، حلق و بینی، هنوز هم میان متخصصان گوش و حلق و بینی، اطفال و عفونی بر سر تجویز یا خودداری از تجویز آنتیبیوتیک برای درمان کودکان مبتلا به رینوسینوزیت اختلافنظر وجود دارد. این درحالی است که بیماران در صورت ابتلا به رینوسینوزیت باید از درمانهای محافظتی مانند استفاده از رژیم غذایی مناسب، مایعات گرم، ویتامینها و سایر داروها به غیر از آنتیبیوتیک، بهره بگیرند. به همین منظور با این پزشک متخصص در مورد نحوه صحیح درمان بیماری رینوسینوزیت گفتوگویی داشتهایم که از نظرتان میگذرد.
جناب دکتر در ابتدا در مورد چگونگی ابتلای فرد به بیماری رینوسینوزیت توضیح دهید.
بینی و سینوسها به مجرای تنفسی متصل هستند. راههای تنفسی از بینی و سینوسها، حلق، حنجره، نای و نایژهها تشکیل شده است. البته «شیپور استاش» یا لوله شنوایی و گوش میانی هم با مسیر تنفسی ارتباط دارند. پوشش مخاطی این مسیر تقریبا یکسان است و عوامل بیماریزا از جمله ویروسها و باکتریها و همچنین عوامل آلودهکننده مانند ذرات هوا و مواد آلرژیزا، مخاط و راه تنفسی را درگیر میکنند. بینی و سینوسها بهعنوان خط مقدم این مسیر در برخورد با عوامل بیماریزا به شمار میروند. این اعضا با عوامل بیماریزا تا حد امکان مبارزه میکنند تا اجازه ندهند این عوامل به قسمت پایینی سیستم تنفسی هدایت شود. مخاط پوشش بینی و سینوسها با ترشحات ایجادشده، میتوانند برخی از آلودگیهای موجود در هوا را بگیرند. به علاوه با ترشح موادی دفاعی مانند آنتیبادیها از رشد و تکثیر و ورود باکتریها و ویروسها به سیستم تنفسی ممانعت میکنند.
▪ چرا رینوسینوزیت در کودکان چند برابر شایعتر از افراد بزرگسال است؟
آنتیبادیها هرچند به صورت ترشح در مخاط بینی و سینوسها وجود دارند، اما به دلیل آنکه سیستم دفاعی بدن کودکان هنوز کامل نشده و بدن آنان قادر به جلوگیری از ورود عوامل بیماریزا نیست، احتمال ابتلا به عفونت در سیستم بالایی تنفسی کودکان بیشتر وجود دارد.
▪ سیستم ایمنی بدن کودکان تا چه حد قادر به مقابله با میکروبها و ویروسهاست؟
با وجود تکامل نیافته بودن آنتیبادیها، غدد لنفاوی کودک که از بافتهای دفاعی بدن به شمار میرود و مهمترین و بزرگترین آن به لوزه سوم معروف است، در موقع ورود ویروسها و باکتریها با عوامل بیماریزا درگیر میشود.
▪ آیا لوزه سوم تنها در کودکان نقش دفاعی در برابر باکتریها را برعهده دارد؟
خیر، لوزه سوم در بزرگسالان هم نقش دفاعی دارد. بدن کودکان هم مانند بزرگسالان در برابر ویروسها نقش دفاعی داشته و قادر است با عوامل بیماریزا مقابله و بیماری را مهار کند. اما تکرار دفاع در بدن کودکان به دلیل ضعف سیستم ایمنی بیشتر است. بهویژه اگر کودک در مهدکودک و مدرسه و به طور کلی جمعهای شلوغ وارد شود، درصد ابتلای او به این بیماریها بیشتر میشود.
▪ علایم بیماری رینوسینوزیت چیست؟
در ابتدا به صورت گرفتگی بینی و ایجاد ترشح از بینی نمود مییابد. این ترشح در اوایل بیرنگ بوده، سپس به صورت ترشحات سبز و زردرنگ از بینی خارج میشود. همراه این گرفتگی بینی، سرفه که از علایم شایع درگیری بینی و سینوس کودکان به شمار میرود، ظاهر میشود. در برخی مواقع، علایم این عفونتها تنها به شکل سرفه طولانی نمایان میشود. ترشحات پشت حلق و نای سبب تحریک این نواحی و ایجاد سرفه میشود. گاهی به دلیل مجاورت با «شیپور استاش»، عفونت و التهاب بروز مییابد. درمان نشدن این عفونتها در ناحیه گوش به صورت بیماری «اوتیت سروز» ظاهر میشود. علامت مشخصه این بیماری، کاهش تدریجی شنوایی است و معمولا بدون درد است. درواقع رینوسینوزیت که از یک سرماخوردگی ساده شروع شده است، به دلیل نزدیک بودن با شیپور استاش (پشت بینی) عفونت را از بینی به این منطقه که به لوله شنوایی نیز معروف است، منتقل میکند. در مواقعی نیز به دلیل عفونت مکرر بینی و سینوس، لوزه سوم و لوزتین، بزرگ و متورم میشوند که این مساله تکرار بیشتر عفونت و تنگی مسیر تنفس را به همراه دارد. خرخر در خواب و تنفس با دهان باز از شایعترین عوارض این نوع عفونت به شمار میرود. در بسیاری از موارد، عفونتهای حاد با درمانهای طبی مناسب و حتی در بسیاری از موارد، بدون درمان نیز بهبود مییابد. اما در مواقعی بهویژه اگر درمان صحیح صورت نگیرد، این بیماری به صورت یک رینوسینوزیت مزمن بروز یافته و مشکلات زیادی را پدید میآورد. گرفتگی دایمی، احساس پری و خروج ترشحات چرکی از بینی و ترشحات پشت حلق که میتواند به سرفههای مزمن منجر شود، از این جملهاند. صاف کردن صدا و بدبو شدن دهان در میان کودکان شایعتر از بقیه این عوارض بروز مییابد.
▪ بهترین راه درمان رینوسیوزیت چیست؟
بیماران باید از درمانهای محافظتی بهره بگیرند. برای مثال رژیم غذایی مناسب شامل ترکیباتی از قبیل گوشت، سوپ، مایعات گرم، ویتامینها و سایر داروها به غیراز آنتیبیوتیک، استراحت، استفاده از بخور سرد و گرم و شستوشوی بینی میتواند در بهبود علایم بیماری موثر باشد. استفاده از اسپریهای ضد حساسیت نیز میتواند مفید باشد. این اسپریها شامل مواد آنتیآلرژیک، اسپریهای آبنمک، ضد احتقان و حتی اسپریهای کورتونی است که برخلاف اشکال دارویی آن، عوارض کورتونی را به همراه ندارد یا عوارض آن حداقل است. یکی از معضلات درمانی متخصصان گوش و حلق و بینی، چگونگی درمان کودکان مبتلا به رینوسینوزیت مزمن است. در مورد تجویز کردن یا نکردن آنتیبیوتیک و در صورت ضرورت تجویز، زمان مصرف آنتیبیوتیک از سوی بیمار، میان متخصصان عفونی، گوش و گلو و بینی و اطفال اختلافنظر وجود دارد.
▪ آیا تجویز آنتیبیوتیک در درمان رینوسینوزیت به طور کلی منتفی است؟
خیر، تنها برای عفونتهای چرکی مجاز است، اما پزشکان نباید برای درمان عفونتهای چرکی از همان روز اول آنتیبیوتیک تجویز کنند. در صورت فروکش کردن علایم بیماری پس از گذشت سه الی چهار روز، به تجویز آنتیبیوتیک نیازی نیست. مساله مهمتر این است که به هیچوجه نباید عفونتهای ویروسی را با آنتیبیوتیک درمان کرد. به طور کلی آنتیبیوتیک به جز در موارد خاص در درمانهای ویروسی جایگاهی ندارد.
▪ چرا تا این حد نسبت به منع تجویز آنتیبیوتیک تاکید دارید؟
آمارها نشان میدهد بیش از ۶۰درصد کودکان دچار رینوسینوزیت چرکی، بدون نیاز به درمان خاص و از طریق درمانهای محافظتی بهبود مییابند زیرا سیستم ایمنی بدن کودکان با وجود آنکه نسبت به بزرگسالان ضعیفتر است، اما میتواند با این بیماری مقابله کند. این در حالی است که هنوز هم برخی از پزشکان، بیماریهای ویروسی را با درمانهای آنتیبیوتیکی درمان میکنند. مصرف غیرضروری آنتیبیوتیکها میتواند به عوارضی منجر شود که شایعترین آنها مشکلات گوارشی، مقاومت میکروبی و عوارض دارویی است. کاهش مصرف آنتیبیوتیک در کشور به غیر از ارتقای سلامت افراد، از نظر اقتصادی نیز به جامعه کمک بزرگی خواهد کرد. اگر پزشکان بپذیرند که جز در مواقع ضروری از تجویز آنتیبیوتیک خودداری کنند و تجویز آنتیبیوتیک را تا ۵۰درصد کاهش دهند، در ارتقای سلامت جامعه گام موثری برداشته خواهد شد.
بنفشه پورناجی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست