جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
نخستین دموکراسی مدرن
<انقلاب باشکوه> طی ماههای آخر ۱۶۸۸ و اوایل ۱۶۸۹ در انگلستان صورت گرفته است. این انقلاب را از آن جهت باشکوه مینامند که بدون هیچ نبردی پیروز شد و شکل دموکراتیکتر حکومت، جای شاه مستبد و بیرحمی را گرفت.
انقلاب باشکوه نقطه اوج رخدادهایی بود که نخستین دموکراسی مدرن را پیریزی کرد. انقلاب باشکوه بهعنوان نماد سرآغازی نو که از پی زوال سنتهای کهنه سربرآورد، دارای اهمیت است.کتاب <انقلاب باشکوه> یکی از داستانهای مجموعه تاریخ جهان است و این مجموعه میکوشد چشماندازی گسترده و ژرف از سیر تاریخ عرضه کند. مجموعه تاریخ جهان با ارائه زمینههای فرهنگی رخدادهای تاریخی، خواننده را مجذوب خود میکند. این مجموعه همچنین اندیشههای سیاسی، فرهنگی و فلسفی تاثیرگذار را در گذر مشعل تمدن از بینالنهرین و مصر باستان به یونان، روم، اروپایی قرون وسطی و دیگر تمدنهای جهانی تا روزگار ما پی میگیرد.
مجموعه تاریخ جهان نهتنها برای آشنایی خوانندگان با مبانی تاریخ، تدوین شده است، بلکه همچنین در پی آگاهساختن آنها از این واقعیت است که زندگیشان بخشی از سرگذشت کلی انسانهاست.
هر جلد از این مجموعه برداشتی جامع و روشن از یک دوره مهم تاریخی را به خواننده ارائه میکند.
انقلاب باشکوه، تغییراتی دائمی در حکومت و جامعه انگلستان به بار آورد و تاثیرش از سواحل انگلستان بسیار فراتر رفت. پارلمان انگلستان و پادشاهان به مدت یک قرن سر موضوعهایی چون قدرت و مذهب به شدت درگیر بودند تا اینکه رهبران، خسته از درگیری و خونریزی، از درگیری دست کشیدند و حکومت تازهای برپا داشتند که در جهت سازش و وحدت کار کند.
این انقلاب به حکومت استبدادی شاه جیمز دوم پایان داد و شکل دموکراتیک حکومت را برای انگلستان به ارمغان آورد. در کتاب <انقلاب باشکوه> که با ارائه رویدادهای مهم در تاریخ انقلاب باشکوه آغاز میشود، به مبحثهایی همچون <از سازگاری تئودور تا ناسازگاری استوارت > و <از جنگ داخلی تا آشوب> اشاره میکند. نویسنده در بخش <از سازگاری تئودور تا ناسازگاری استوارت> نوشته است: در دوره فرمانروایی ملکه الیزابت اول، که فرمانروایی نیکخواه و محبوب بوده مردم انگلستان در سازگاری نسبی زندگی میکردند.
در این بخش همچنین، ورود جیمز اول را نیز مطرح میکند. جیمز اول که سلطنش را با بدهی کلان و ارتش ضعیف آغاز کرد، با کشمکشهای مذهبی رو به افزایش در سر تا سر انگلستان نیز روبهرو میشود. در بخش <از جنگ داخلی تا آشوب> میخوانید: قوانینی که اکثریت پیورتین در پارلمان پنجم تصویب کرد و امتناع چارلز از پذیرش محدودیتهایی که این قوانین متوجه قدرتش میساخت، شاه و پارلمان را رو درروی هم قرار داد، بیآنکه جای چندانی برای حل و فصل صلحآمیز باقی بماند. چارلز، با حمایت انگلیکانها و اکثر کاتولیکها، به پارلمان اعلان جنگ داد و رویالیستها را به جنگ با راوندهدهای پارلمان فرستاد و در نهایت پارلمان پس از اعلام خیانت چارلز اول به کشور، او را به محاکمه کشید و حکم اعدام او صادر شد. بخش سوم این کتاب تحت عنوان <از بازگشت تا آشفتگی> است. در این بخش، چارلز دوم به عنوان شاه انگلستان مورد استقبال بسیاری قرار گرفت که از سلطه پیورتینها وحشت داشتند و امیدوار بودند بازگشت سلطنت نظم گذشته را بازگرداند. در پایان سلطنت چارلز حکومت انگلستان گرفتار به هم ریختگی و آشوب شده بود.
در بخش چهارم، پس از سه دوره پادشاهی استوارتها الگویی در رابطه بین شاهان و پارلمان پدیدار شده بود که با مختصر کشمکشی در دوره سلطنت جیمز اول آغاز شده و از آن پس شتاب گرفته بود.
در بخش بعدی، پرنس ویلیام در ماههای آخر سال ۱۶۸۸ به انگلستان حمله کرد و شرایط چندی دست به دست هم دادند تا این حمله با موفقیت همراه شود. در بخش ششم پس از به سلطنت رسیدن ویلیام و مری، پارلمان و طبقات بالای انگلستان <مقررات انقلاب> را به تصویب رساندند و در بخش پایانی، انگلیسیها، در آغاز قرن هجدهم، در حالی که انقلاب باشکوه را پشت سر داشتند، بهرهوری از دستاوردهای خود را آغاز کردند. حکومت تجدید سازمانیافته آنها صلح، رفاه و تحولات اجتماعی و فرهنگی را به همراه آورد. مطالعه کتاب حاضر به تمامی علاقهمندان به کتب تاریخی توصیه میشود.
مجید یوسفی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست