چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

بررسی انسان‎شناختی سینمای تاریخی ایران



      بررسی انسان‎شناختی سینمای تاریخی ایران
گروه کتاب

هاشمی مقدم، امیر (1392)، بررسی انسان شناختی سینمای تاریخی ایران، تهران: دریچه نو، 180 صفحه، رقعی.
این کتاب در چهار بخش تنظیم شده است. در بخش نخست، نویسنده به ارتباط بین سینما و تاریخ پرداخته که به زعم وی، در چهار دسته خلاصه می شود: بررسی تاریخِ سینما، سینما به عنوان سندی برای مورخ، سینما و تحولات تاریخی-اجتماعی و نهایتاً سینمای تاریخی. آنچه موضوع این کتاب است، سینمای تاریخی است که در ادامه همین بخش، سرگذشت سینمای تاریخی دنیا و سپس سینمای تاریخی ایران به اجمال معرفی شده و نهایتاً به دلایل ضعف سینمای تاریخی در ایران پرداخته است. ضعف اقتصادی، نداشتن متخصص، نبود رمانهای تاریخی و موانع ایدئولوژیک، اصلی ترین دلایل چنین ضعفی معرفی شده است.

بخش دوم به روشهای انسان شناختی مورد استفاده در این پژوهش اشاره کرده است. ریخت شناسی قصه های پریان ولادیمیر پراپ و همچنین اسطوره شناسی های لوی استروس و رولان بارت، اصلی ترین روشها و دیدگاه های مورد استفاده در تحلیل سینمای تاریخی در این کتاب است.

بخش سوم تلاش کرده تا این دیدگاهها و روشهای انسان شناختی را در تحلیل فیلمها و سریالهای ساخته شده درباره دوره صفوی (به عنوان نمونه موردی) به کار بندد. در این فصل نشان داده شده که فیلم های تاریخی ایران، تداوم قصه های عامیانه ایرانی است و خویشکاری های شان یکی است. از سوی دیگر سینما به ویژه پس از انقلاب در تلاش بوده تا از از دوره صفوی اسطوره سازی کند.

در نتیجه گیری که چهارمین بخش این کتاب است، پس از مرور اجمالی بر مباحث اصلی کتاب، پیشنهادهایی برای رونق سینمای تاریخی ایران ارائه شده است.

پایان کتاب دارای چهار پیوست است که لیست فیلمهای تاریخی ساخته شده در ایران، با شمول 160 فیلم از ابتدای تاریخ سینمای ایران تا کنون، مهمترین پیوست است. این فیلمها در دسته هایی مانند: فیلمهای مربوط به دوره اساطیری ایران باستان، فیلمهای مربوط به دوره پیامبران، فیلمهای مربوط به حکومتهای ایران پیش از اسلام، فیلمهای مربوط به دوره ایران اسلامی و نهایتاً فیلمهای تاریخی ای که دوره مشخصی را معرفی نکرده اند.

فایل فهرست و مقدمه کتاب به پیوست است.

تلفن مرکز پخش: 66433780

 

 

دوست و همکار گرامی

چنانکه از مطالب و مقالات منتشر شده به وسیله «انسان شناسی و فرهنگ» بهره می برید و انتشار آزاد آنها را مفید می دانید، دقت کنید که برای تداوم کار این سایت و خدمات دیگر مرکز انسان شناسی و فرهنگ، در کنار همکاری علمی، نیاز به کمک مالی همه همکاران و علاقمندان وجود دارد. برای اطلاع از چگونگی کمک رسانی و اقدام در این جهت خبر زیر را بخوانید

http://anthropology.ir/node/11294

 

پیوستاندازه
19870.pdf1.46 MB